Grozljivi podatki o cerkveni pedofiliji v Franciji: V sedmih desetletjih zlorabljenih več kot 200 tisoč otrok

Reuters
05.10.2021 15:31
Ne samo, da Cerkev ni storila ničesar, da bi preprečila zlorabe, ampak teh ni niti prijavila in je včasih otroke celo zavestno izpostavljala spolnim plenilcem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francoska Katoliška cerkev je z objavo poročila doživela hud udarec.
Reuters

Preiskava spolnih zlorab v francoski Katoliški cerkvi je pokazala, da so njeni duhovniki od leta 1950 naprej zlorabili približno 216 tisoč otrok. Razkritje zlorab v Franciji je najnovejši v seriji škandalov, s katerimi se že dvajset let sooča Rimskokatoliška cerkev zaradi spolnih zlorab po vsem svetu, katerih žrtve so bili najpogosteje otroci.

Spolne zlorabe so bile sistematične, je povedal Jean-Marc Sauve, vodja preiskovalne komisije. Na spletni tiskovni konferenci, na kateri je predstavil poročilo, ki ga je sestavila njegova komisija, je še dejal, da je "Cerkev celo vrsto let izražala globoko, popolno in celo kruto ravnodušnost" do teh zločinov in je raje ščitila sebe kot žrtve. Še več, ne samo da Cerkev ni storila ničesar, da bi preprečila te zlorabe, ampak teh ni niti prijavila in je včasih otroke celo zavestno izpostavljala spolnim plenilcem. Na tiskovni konferenci je takoj za Sauvejem spregovoril še reimski nadškof in vodja francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort, izrazil je obžalovanje in osramočenost, prosil za odpuščanje in obljubil, da bo ustrezno ukrepal.

Komisijo so leta 2018 ustanovili katoliški nadškofi v Franciji, da bi preiskali zlorabe in ponovno pridobili zaupanje javnosti v Cerkev. Komisija je ves čas delovala neodvisno od Cerkve.

Sauve je poudaril, da težava ni bila nikoli odpravljena, in dodal, da je Cerkev do leta 2000 izražala popolno brezbrižnost do žrtev in da je svoj odnos do te problematike začela spreminjati šele leta 2015. Nauki Cerkve o zadevah, kot so seksualnost, poslušnost in svetost duhovništva, so pomagali ustvariti vrzeli, ki so dopuščale, da so duhovniki spolno zlorabljali, je še menil Sauve in dodal, da bi morala Cerkev izboljšati način obravnave te problematike, če želi ponovno pridobiti zaupanje ljudi.

Sauve je še dejal, da je komisija po objavi poziva morebitnim žrtvam, ki bi bile pripravljene pričati, identificirala približno 2700 žrtev, še več pa jih je odkrila v arhivih. Toda obsežna študija skupin, ki opravljajo javnomnenjske raziskave, je pokazala, da je žrtev spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki, približno 216 tisoč, medtem ko bi se lahko ta številka povečala na 330 tisoč, če bi ji prišteli še žrtve zlorab, ki so jih zagrešili laični verski uslužbenci. V francoski Katoliški cerkvi je v preteklih 70 letih delovalo od 2900 do 3200 pedofilov.

"Ste sramota za človeštvo," je predstavnikom Cerkve pred začetkom tiskovne konference, na kateri je Sauve predstavil poročilo, dejal Francois Devaux, ustanovitelj združenja La Parole Liberee (Osvobojena beseda), ki združuje žrtve spolnih zlorab. "V tem peklu so se dogajali odvratni množični zločini. Toda zgodilo se je še nekaj hujšega, in to so izdaja zaupanja, izdaja morale, izdaja otrok." Devaux se je komisiji zahvalil za opravljeno delo in izrazil upanje, da bo njeno poročilo postalo prelomnica. "Končno ste poskrbeli, da je Cerkev priznala svojo odgovornost." Opozoril je tudi, da je Cerkev za storjeno finančno odgovorna. "Za vse te zločine morate plačati," je opozoril Devaux. (dr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta