(FOTO) Volitve v Rusiji v znamenju protestnikov, med njimi tudi Julija Navalna

N.S., STA
17.03.2024 18:40

Ekipa pokojnega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je danes, na zadnji dan predsedniških volitev poročala o protestih v več ruskih mestih proti pričakovani ponovni izvolitvi predsednika Vladimirja Putina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku, Jekaterinburgu in drugih ruskih mestih so se številni volivci udeležili pobude imenovane "Opoldne proti Putinu", katere namen je pokazati odpor ljudstva do dolgoletne vladavine Vladimirja Putina v Rusiji, je na platformi YouTube prikazala ekipa Navalnega. Kot je sporočila nevladna organizacija za človekove pravice OVD-Info, je bilo danes v Rusiji v povezavi z volitvami pridržanih 50 ljudi, navaja britanski BBC. Nevladniki razen lokacij niso podali več informacij o razlogih za aretacije.

K protestom na zadnji dan volitev je v preteklih dneh sicer pozvalo več predstavnikov ruske opozicije oziroma nasprotnikov Putina, med njimi tudi tajkun v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski ter žena Navalnega, Julija Navalna. Predstavniki opozicije so v preteklih dneh napovedovali simbolične proteste ob 12. uri po lokalnem času v vseh ruskih regijah. V luči tega so pozvali Ruse, naj se opoldne postavijo v vrsto na voliščih in na glasovnico napišejo ime Navalnega ali izberejo kateregakoli kandidata, ki ni Putin.

EPA
Reuters

Predsedniške volitve so že zaznamovali številni incidenti na voliščih po vsej državi in v zasedenih ukrajinskih regijah, kjer te prav tako potekajo. Ljudje so namreč v petek med drugim vlivali barvo v volilne skrinjice, ponekod pa naj bi prišlo tudi do poskusov zažiga. Zaradi vandalizma je policija pridržala več ljudi. V odziv na današnje proteste Moskva načrtuje številne proslave in dogodke. Na volitvah se ob izostanku resnične opozicije pričakuje prepričljiva zmaga aktualnega predsednika.

Protesti v Nemčiji, Srbiji, Gruziji ...

Svoje glasove je v tujini oddalo več tisoč ruskih državljanov. Hkrati so potekale tudi številne demonstracije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki se mu obeta že peti predsedniški mandat. Protesti so med drugim potekali v Nemčiji, Srbiji in Gruziji. Protesta v bližini ruskega veleposlaništva v Berlinu se je po podatkih policije udeležilo okoli 800 ljudi, med njimi pa je bila tudi žena pokojnega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, Julija Navalna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EPA
Reuters
EPA
Reuters

Demonstranti so vzklikali "Zmaga za Ukrajino!", "Svoboda za Rusijo!" in "Navalni je junak Rusije". Pred veleposlaništvom je v vrsti za glasovanje stalo približno 2000 ljudi, med njimi tudi Navalna ter ruski tajkun v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski. Več tisoč volivcev se je kljub dežju zbralo pred ruskim veleposlaništvom v Parizu, kjer so nasprotniki Putina pozvali k protestu v spomin na Navalnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V gruzijski prestolnici Tbilisi se je zbralo več sto protestnikov, ki so vzklikali "Dovolj je Putina!" in "Rusija bo svobodna!". V Moldaviji pa je policija pridržala moškega, ki je čez ograjo ruskega veleposlaništva v Kišinjovu, kjer je potekalo glasovanje, vrgel dve molotovki. 54-letni Moldavec, ki je po lastnih navedbah tudi ruski državljan, je svoje dejanje utemeljil z nezadovoljstvom nad ruskimi oblastmi, je pojasnila policija in dodala, da v napadu ni bil nihče poškodovan.

Tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori so se številni ruski državljani udeležili predsedniških volitev. Na volišču v Beogradu, kamor se je po izbruhu vojne v Ukrajini zateklo mnogo Rusov, je glasovalo več kot tisoč ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V srbski prestolnici so ob 12. uri potekale manjše demonstracije proti Putinu, na katerih je bilo videti transparent z napisom "Putin ni Rusija", kar so številni, ki so stali v vrsti za glasovanje, pozdravili z aplavzom.

EPA
EPA
Reuters
EPA
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta