(FOTO) Volitve po srbsko: Iz hladilnika v TV-studio in spet na tron

Dva dni predvolilnega molka, ob skoraj zanesljivi zmagi Vučića in SNS opozicija upa vsaj na osvojitev Beograda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združena srbska opozicija je na zadnjem predvolilnem shodu na beograjskem Trgu Nikole Pašića v dežju zbrala morda do tri tisoč ljudi.
Robert Balen

Jutri imajo v Srbiji trojne volitve. Predsednik Aleksandar Vučić bo skušal osvojiti drugi mandat glavnega v državi, in to že kar v prvem krogu. Njegova Srbska napredna stranka (SNS) upa na ponovno absolutno večino v 250-članski ljudski skupščini. Nekaj od okoli 6,5 milijona volilnih upravičencev bo jutri volilo na lokalnih volitvah v 12 srbskih občinah, tudi novega beograjskega župana. Vučićev adut, ki naj v prestolnici nasledi Sinišo Malija, prav tako je iz njegove stranke, je Aleksandar Šapić. Ta se zdi najšibkejši člen naprednjakov na volitvah sploh, saj bo v Beogradu imel močnega tekmeca v kandidatu desnosredinske Združene opozicije Vladeti Jankoviću in verjetno tudi v Dobrici Veselinoviću, ki prihaja iz levo-zelene koalicije Moramo.

Toda večer pred volilnim molkom, ki se je začel po polnoči v petek, je nedvomno znova šov vsem ukradel predsednik Vučić. Bil je namreč glavni gost glamurozne predvolilne oddaje komercialne in najbolj gledane srbske televizijske postaje Pink. V studio, nabito polnem z Vučićevimi navijači, je pred tri spedenane teve voditeljice prišel iz hladilnika! Da, prav ste prebrali. Šlo je za reprizo v živo Vučićevega, resnici na ljubo samoironičnega, predvolilnega spota. V njem par gleda televizijo in mož zavzdihne: "Joj, že spet on!" Noseča žena se strinja: "Res je! Samo še iz hladilnika naj skoči." Nato se odpravi do hladilnika, ga odpre in, res, iz hladilnika stopi Vučić ter ji ponudi kozarec kislih kumaric. Te naj bi po mitu, ki kroži po slovanskih deželah, nosečnicam s kislino pomagale, da se rešijo nosečniških slabosti.

Za zvezdo politike govorijo dejanja

Seveda je Vučič, ko je stopil iz hladilnika, kisle kumarice predal tudi televizijski voditeljici Irini, ki pa se ji ni videlo, da bi bila noseča. Vse ob zvokih spevne himne nogometnega kluba Crvna zvezda "Zvezda, zvezdana", pri čemer so bili verzi ob evforičnem aplavzu studijskega avditorija spremenjeni v "Dela govorijo sama zase". Drugo je, da se po čaršiji že govori, da bo pivo v dveh dneh volilnega molka po srbskih gostilnah toplo pa da si Srbi niti doma ne bodo ta čas nič upali vzeti iz svojega hladilnika. Namreč, ne moreš biti gotov, da ne bo iz njega skočil Vučić in boš prekršil volilni molk.

Aleksandar Vučić je dobesedno prišel skozi vrata hladilnika.
Twitter

Skoraj dvourna oddaja je nato ponudila čustvene in vzhičene razgovore z Vučićem in njegovimi podporniki, ki so prihajali k okrogli mizi, da bi ga hvalili. Tudi dosedanja premierka Ana Brnabić. Voditeljice so Vučića denimo vprašale, ali sploh kdaj spi, če pa noč in dan dela za Srbijo. Spričo tega so se zbale za njegovo zdravje, a jih je gostja za mizo, zdravnica nevrokirurginja Danica Grujičić, ena od Vučićevih podpornic iz njegovega najožjega volilnega štaba, teatralno potolažila, da so skrbi odveč, čeprav mu sama kdaj reče, naj počije: "A me ne posluša." Seveda je bilo to odlično izhodišče, da je Vučić lahko nadaljeval, da tudi če mu ni mar za lastno zdravje, mu je toliko bolj mar za zdravje Srbov. Po Srbiji naj bi zgradili ali obnovili kar ducat bolnišnic in na Dedinju v Beogradu odprl najboljšo kardiovaskularno kliniko v tem delu Evrope. Ko dobi nov mandat, bo v Beogradu za 400 milijonov evrov, kar je zanj "nenormalen denar", zgradil še onkološki inštitut.

Takšnih prozornih fint je bilo še kar nekaj. Ena od voditeljic je razpredala, kako se srbske ženske rade posvečajo domu in gospodinjstvu. Tako menda znajo iz dveh krompirjev narediti kosilo za vso družino: "Tudi jaz sem se to naučila." Tu je že Vučić menil, da pa je ta precej nadrealistično debela. Zato jo je vprašal: "Saj to ni mogoče?" "Seveda je, ampak dodati morate še kaj," je dobil odgovor.

Vučićev zaveznik, socialist Ivica Dačić, bi lahko znova postal predsednik srbske skupščine, kar je bil doslej.
Robert Balen

Kot David proti Goljatu

Pred to poučno televizijsko oddajo smo se udeležili še zadnjega predvolilnega shoda v Beogradu. Združena srbska opozicija je na Trgu Nikole Pašića v dežju zbrala morda do tri tisoč ljudi. Pred njimi je imela nekakšno volilno konvencijo, kot nam je pojasnila aktivistka za stojnico Narodne stranke Vuka Jeremića Irena Mišić: "Mi smo ena od opozicijskih koalicij. Koalicija Moramo je druga, bolj leva od nas, ki smo na sredini," mi je govorila. "Vendar si vsi med sabo pomagamo, saj ne želimo, da nam Vučić vlada še naslednjih pet let. Upanja je malo, toda opozicija je zdaj dosti močnejša, kot je bila pred dvema letoma, ko je morala zavoljo goljufanja oblastnikov bojkotirati volitve," je dodala.

Kandidira tudi zloglasni haaški obtoženec Vojislav Šešešlj.
Robert Balen

Pri vznožju spomenika Pašiću med morjem srbskih zastav in ob govoru njihovega kandidata Vladete Jankovića ogovorim Bogdana Gligića. "Za predsednika in parlament mislim, da opoziciji ne bo uspelo. Toda za župana Beograda sem stodesetodstotno prepričan o zmagi Jankovića (Vladeta, ne Zorana, op. bj). Z njegovo zmago, kakor Vladeta ravno govori, bomo začeli odpravljati krivice v Srbiji, ki so nam jih povzročili nepošteni Vučićevi partijski veljaki," je optimističen.

Janković na odru medtem primerja boj srbske opozicije proti Vučiću z biblijskim spopadom Davida in Goljata: "In je David z majhno fračo premagal velikana, da se je zvrnil v prah. Tako naj se v nedeljo zvrne v prah tudi Vučić," vzklikne opozicijski kandidat za beograjskega župana ob koncu svojega epskega nastopa ob glasnih vzklikih: "Tako je!" Mimogrede, to koalicijo sicer vodi pripadnica protestne skupine v času vojne v Bosni in Hercegovini, imenovane Ženske v črnini (Žene u crnom) Marinika Tepić.

Krojijo njihovo prihodnost
Robert Balen

Na volilno listo iz obupa

Dr. Đorđe Pavićević je redni profesor na znameniti Fakulteti za politične vede v Beogradu. Včeraj smo ga povabili na kavo v restavraciji blizu znamenitega Konja, to je Trga republike. Iz obupa nad razmerami v Srbiji se je odločil v nedeljo nastopiti na listi koalicije Moramo za poslanca v srbskem parlamentu: "Čeprav sem z univerze, sem doslej bil zmeraj javno angažiran. Zmeraj sem želel, da bi Srbiji šlo boljše, pomagal sem na različne načine, recimo v pobudi Ne davimo Beograda. Zdaj se je izkazalo, da mi preostane samo še neposredna politična borba."

Đorđe Pavičević: "Preostane mi samo še neposredna politična borba."
Robert Balen

Vprašam ga, ali je res, da si je Vučić v zadnjih desetih letih, sploh pa kar je pet let predsednik Srbije, do konca podredil državne institucije in v veliki meri tudi medije. Zato pa predvolilna kampanja ni mogla biti poštena. "Ne samo, da ni bila poštena kampanja. Še kaj drugega je bilo nepoštenega. Vučić in njegova stranka so zadnjih pet let v nenehni predvolilni kampanji, od volitev do volitev. Ni pravil, stroške pa poravnajo z državnimi resursi, porabljajo državni denar za promocijo stranke. Recimo, da bi kar najbolje prebrodili covidno krizo, je določenim skupinam namenjal javni denar, vendar zmeraj s slabo prikritimi strankarskimi namerami. Češ, kakšna druga vlada vam teh donacij, beneficij, investicij nikoli ne bi privoščila. Glede podrejanja državnih institucij pa vse drži in tudi mediji so v veliki večini končali pod njegovim vplivom."

Naš sogovornik upa, da v nedeljo njegova koalicija prebije triodstotni parlamentarni prag. S tem bi v 250-sedežni skupščini takoj dobila osem poslanskih mest. Nasmehne se: "Če pa bo kaj več ... Jaz sem na volilni listi koalicije na devetem mestu. Da bomo lažje zastopali teme, ki zadevajo naše ljudi, ne le o veliki politiki, Rusiji in Ukrajini. Da bomo več govorili o trajnostnem razvoju, sodobnem gospodarstvu, zdravem okolju, boljšem življenju in višjem standardu, pravičnejši sociali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.