(FOTO) V Sarajevu protest za boljše življenje: Ni cepiv, preiskava zaradi ventilatorjev sumljive kakovosti ...

STA, VČ
06.04.2021 16:13
V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 v BiH umrlo 99 ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sarajevčani so zahtevali odstop odgovornih in nujno dobavo cepiv.
EPA

Okoli tisoč ljudi je na današnjem protestu v Sarajevu, na dan (osvoboditve) tega mesta, zahtevalo odstop sveta ministrov BiH in vlade Federacije BiH zaradi slabega upravljanja epidemije.

Protest "za boljše življenje" so organizirali civilnodružbeni aktivisti na družbenih omrežjih. Izpostavili so, da je BiH najslabša v regiji pri dobavi cepiv proti covidu-19 in da slabo organiziran zdravstveni sistem s težavo prenaša breme epidemije. Za to da so najbolj odgovorne oblasti na državni ravni in na ravni entitete Federacije BiH. Zahtevajo njihov odstop v 14 dneh in nujno nabavo cepiv. Zahtevajo tudi uvedbo obveznega PCR-testa za vstop v BiH, poročajo Radio Sarajevo, portal klix.ba in hrvaška tiskovna agencija Hina.

Protest "za boljše življenje" so organizirali civilnodružbeni aktivisti. Izpostavili so, da je BiH najslabša v regiji pri dobavi cepiv proti covidu-19 in da slabo organiziran zdravstveni sistem s težavo prenaša breme epidemije.
EPA

Na protestnem pohodu v Sarajevu od železniške postaje do parlamenta BiH ter nato do vlade Federacije BiH so se protestnikom v središču prestolnice pridružili tudi številni v avtomobilih. Na enem od transparentov je pisalo, da nimajo vlade, temveč samo "osebe na plačilni listi", predvsem pa so bili kritični do oblasti, ker niso nabavile cepiv, poroča klix.ba.

Reuters

Tudi prebivalce drugod po BiH so pozvali, naj na ulicah izrazijo nezadovoljstvo, saj politikov v BiH ne zanimajo zdravje in življenja ljudi, temveč skrbijo samo zase.

Iz BiH so danes poročali o žalostnem rekordu 99 mrtvih covidnih bolnikih v zadnjih 24 urah. Okužb z novim koronavirusom je bilo 1093, potem ko so minuli teden beležili rekorde tudi z več kot 2000 okužbami v enem dnevu. Doslej je covid-19 v BiH zahteval 6978 življenj. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa je BiH z 203 mrtvimi covidnimi bolniki na 100.000 prebivalcev peta na svetu po številu smrtnih žrtev covida-19.

Na protestnem pohodu v Sarajevu od železniške postaje do parlamenta BiH ter nato do vlade Federacije BiH so se protestnikom v središču prestolnice pridružili tudi številni v avtomobilih.
Reuters
EPA

Tožilstvo sarajevskega kantona je potrdilo, da nadaljujejo preiskavo suma, ali veliko covidnih bolnikov umira tudi zato, ker za najtežje bolnike uporabljajo medicinske ventilatorje sumljive kakovosti. Preiskavo so odprli v ponedeljek, ko so izvedli preiskavo v sarajevskem kliničnem centru (KCUS). Odprli so jo po objavi pisma 17 anesteziologov iz te bolnišnice, ki so opozorili na dvomljivo kakovost lani na Kitajskem kupljenih ventilatorjev. Direktorica KCUS Sebija Izetbegović je potrdila, da gre za "ne ravno vrhunske" ventilatorje, da pa jih potrebujejo zaradi velikega števila bolnikov.

Lani so kupili okoli sto spornih kitajskih ventilatorjev z oznako ACM812A. Zaradi nakupa že sodijo predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, finančni ministrici Jelki Miličević ter lastniku podjetja Srebrena malina, ki je posredovalo pri prodaji. Ventilatorje naj bi kupili po znatno višji ceni od tržne, bili pa naj bi neuporabni za bolnike na intenzivnem zdravljenju, saj naj bi bili namenjeni za oskrbo bolnikov med prevozom, piše v obtožnici.

V BiH sicer veljajo različni ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. V večjem delu Federacije BiH so zaprti gostinski lokali, velja tudi nočna policijska ura. V Republiki srbski policijske ure ni, odprte pa so terase lokalov in restavracij. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta