(FOTO) Tudi Slovenec med pridržanimi protestniki na letališču v Švici

STA, M.R.
24.05.2023 03:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Švicarski varnostni organi so med protestom pridržali tudi Slovenca.
Greenpeace

Kot so danes sporočili iz slovenske podružnice okoljevarstvene organizacije Greenpeace, je z več kot stotimi drugimi aktivisti pridržan že več kot 20 ur. Aktivisti so protestirali zaradi prodajnega sejma zasebnih letal, ki je potekal na letališču. Promet je bil zaradi vdora ljudi na letališko stezo prekinjen med okoli 11.30 in 12.40. V tem času sedem letal ni moglo pristati na letališču in so bila preusmerjena v Zürich in Lyon, je sporočilo ženevsko letališče.

Okoljevarstvene organizacije Greenpeace, Stay Grounded, Scientist Rebellion in Extinction Rebellion so v skupnem sporočilu zapisale, da je okoli sto podnebnih aktivistov iz 17 držav zmotilo prodajni sejem zasebnih reaktivnih letal European Business Aviation Convention and Exhibition (EBACE).

Flurin Bertschinger/Greenpeace
REUTERS

Posredovalo je okoli deset policistov, ki so odstranili protestnike, vključno s tistimi, ki so se priklenili na letala. Na ženevski policiji so v torek povedali, da je bilo pridržanih okoli 80 oseb.

Thomas Wolf/Greenpeace
EPA

Kot so danes sporočili iz Greenpeacea, pa je še vedno pridržanih več kot sto aktivistov. "V nasprotju s številnimi zavajajočimi medijskimi poročili aktivisti nikoli niso stopili na vozne ali vzletno-pristajalne steze letališča. Aktivisti so jasno povedali, da nikoli niso nameravali ovirati komercialnega zračnega prometa na ženevskem letališču," so poudarili.

EPA

Ob tem so znova opozorili na onesnaženje, ki ga povzročajo zasebna letala, in pozvali k njihovi prepovedi. "Število zasebnih letov iz Slovenije se je z 244 v letu 2020 povečalo na 1267 v letu 2022, izpusti ogljikovega dioksida pa so se povečali s 548 ton v letu 2020 na 3802 toni leta 2022," so dodali.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta