(FOTO) Večerova konferenca o zeleni transformaciji: Ob inovacijah in tehnologiji ključni ljudje

Damijan Toplak Damijan Toplak
11.05.2023 05:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Tomaž Štokelj, Tina Seršen, Samo Peter Medved, Damjan Seme in Miha Klančar
Andrej Petelinšek

"Znanstveniki so pred leti dejali, da naša pot ni vzdržna, in počasi smo se tega začeli zavedati, še bolj pa je z lansko vojno v Ukrajini in energetsko krizo dobilo pospešek razmišljanje, da oskrba z električno energijo ni samoumevna. Ob inovacijah in tehnologiji smo tako ključni ljudje, da spremenimo stvari na bolje," je današnjo Večerovo konferenco o zeleni transformaciji v mariborskem Mariboxu pričel Miha Klančar, direktor podjetja Večer mediji. Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, Tina Seršen, pa je dodala, da so končno energetska, prometna in podnebna politika združene na enem ministrstvu, kjer pa so se prvo leto nove vlade kar osem mesecev intenzivno ukvarjali z vprašanjem, kako rešiti energetsko krizo in draginjo v Sloveniji, sedaj pa je napočil čas, da se posvetijo tudi ustrezni strateški obravnavi na področju obnovljivih virov energije.

Zeleni prehod stane, a denar je

Letošnja zima je bila bolj mila, tudi zato se je poraba energije nekoliko znižala, vprašanje pa je, kaj bo, če bo prihodnja zima bolj mrzla. Na to moramo biti pripravljeni, je dejala državna sekretarka Tina Seršen, in dodala, da se bo v prihodnje razprava vrtela okrog drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), pa o obnovljivih virih energije, in da je tu treba preseči ideološko in politično obarvane razprave ter v sodelovanju rešiti morebitne konflikte. "Velik problem je tudi promet, kjer v Sloveniji letno za naftne derivate porabimo 4 do 5 milijard evrov, ter ob tem onesnažujemo okolje, velik tega denarja pa je namenjen arabskim elitam, od koder je največ uvoza, in posredno s tem podpiramo nedemokratičen sistem v njihovih državah. Tu so še zdravstvene težave ljudi, ki izvirajo iz pridobivanja energije iz nezelenih virov. Zeleni prehod ali zelena transformacija seveda nekaj stane, a presenečeni bi bili, da je za strokovno podprte projekte na voljo vsaj 500 milijonov evrov državnega denarja, ob tem pa je mogoče pridobiti še EU sredstva," razloži državna sekretarka, ki bi vprašanje gradnje JEK2 reševala z referendumom.

Od leve: Tadej Smogavec (Enertec), Milan Kuster (Lunos), Matej Hertiš (Nomnio), Nataša Teraž Krois (Lumar) in Franc Marovt (Kronoterm)
Andrej Petelinšek

V Sloveniji smo vsi za zeleni prehod, a ga vsak vidi po svoje, zato se bo treba sinhronizirati, je menil dr. Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE. Obenem je ugotavljal, da ni nobene tehnologije pridobivanja energije, ki ne bi vplivala na okolje, a da je energetska kriza močno pospešila zeleni prehod. "Velenjski premogovnik in šoštanjska termoelekrarna sta neločljivo povezana in zanju velja prehodno obdobje do leta 2033. Toda, tudi v TEŠ imamo razvojne projekte, saj na območju Velenjskega in Šoštanjskega jezeram, torej na degradiranih območjih, razvijamo največje sončne elektrarne pri nas. Kot zanimivost pa v Šoštanju na področju PM10 delcevkljub termoelektrarni nimajo najslabše razmere, saj imajo daljinsko ogrevanje, s čimer odpade množica individualnih kurišč," opozori Štokelj., ki se zavzema za gradnjo JEK2 v Krškem, četudi bo njena investicija desetkratnik vrednosti zloglasnega TEŠ6 in je ne bo pred letom 2040, a vendarle upa, da tam okvirna cena do konca izvedbe ne bo toliko zrasla, kakor je v primeru TEŠ6. Vsekakor pa bi bil JEK2 po Štokljevem mnenju izjemno pomemben pri samooskrbi Slovenije na področju električne energije, sploh, če se bodo povečala potrebe na področju električnih avtomobilov.

Volatilnost cen spodbuja zeleni prehod

Okoljevarstvenica Nina Štroš (Greenpeace) pa meni, da je zeleni (energetski) prehod ena največjih revolucij v zadnjih 400 letih, in da je Slovenija znotraj EU pri teh izzivih nekje na zlati sredini. "Vsak dan se je treba opominjati na stanje podnebja in na področju trajnostne mobilnosti in obnovljivih virov energije ukrepati iz solidarnosti do prihodnjih generacij. Predsednik Združenja slovenske fotovoltaike Primož Tručl pa, da je tudi na njihovem področju veliko izzivov, in da recikliranje sončnih panelov še ni aktualno, da pa proizvajalci le-teh že zdaj morajo plačevati za ta namen. "Fotovoltaika je v Sloveniji še v majhnem obsegu, a v prihodnosti bo to hrbtenica naše energetike, saj gre svet v smeri izključno obnovljivih virov energije. Zadeve se odvijajo prepočasi, saj bi morala biti sončna elektrarna postavljena v treh do štirih mesecih, ne pa v nekaj letih," je menil Tručl.

Od leve: Tadej Smogavec (Enertec), Milan Kuster (Lunos) in Matej Hertiš (Nomnio)
Andrej Petelinšek

Član uprave Gen-I, Sandi Kavalič, se je prav tako strinjal, da volatilnost cen energije spodbuja zeleni prehod in da je treba nujno nadomeščati ruski plin. Po njegovem smo z ukrepi Evropske komisije in slovenske vlade v Sloveniji na energetskem področju dobro premagali zimo, na roko nam je šla z veliko dežja tudi hidrologija. Kavalič se je tudi zavzema za gradnjo JEK2, da po letu 2035 ne bomo preveč odvisni od energetskih virov iz tujine. Duška Godina, direktorica Agencije RS za energijo, pa ugotavlja, da je javnost že ponotranjila zeleni prehod, ki nas bo seveda stal kar nekaj, a nas bo stalo še več, če se tega ne bomo lotili. Spomnila pa je, da smo lani skoraj 31 odstotkov energije, vključno z vodnimi viri, pridobili iz obnovljivih virov energije, a bi bilo tega še več, če ne bi bilo več kot tretjina vseh vlog za male sončne elektrarne zavrnjenih. Na tem področju nas čakajo še ogromne investicije v zmogljivejše elektrodistribucijsko omrežje.

Ana Vele, svetovalka za razvoj, Slovenski podjetniški sklad in Miloš Vignjević, direktor upravljanja korporativnega in investicijskega bančništva NLB skupine
Andrej Petelinšek
Gašper Jež, direktor oddelka za izvozno in razvojno financiranje, SID Banka, Ana Vele, svetovalka za razvoj, Slovenski podjetniški sklad, Miloš Vignjević, direktor upravljanja korporativnega in investicijskega bančništva NLB skupine
Andrej Petelinsek
Željko Purgar, strokovnjak za elektromobilnost, Tadej Smogavec, Moja elektrarna
Andrej Petelinšek
Željko Purgar, strokovnjak za elektromobilnost
Andrej Petelinšek
Matej Hertiš, ustanovitelj in direktor podjetja Nomnio, Nataša Teraž Krois, Lumar
Andrej Petelinšek
Tadej Smogavec
Andrej Petelinšek
Nataša Teraž Krois, Lumar in Franc Marovt, vodja razvoja v podjetju Kronoterm
Andrej Petelinšek
Tadej Smogavec, Milan Kuster, Matej Hertiš, Nataša Teraž Krois, Franc Marovt 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Franc Marovt 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Silvo Ropoša, direktor področja distribucije, Elektro Maribor, Alan Perc direktor, Energija plus
Andrej Petelinšek
Tomaž Štokelj, generalni direktor Holdinga slovenske elektrarne - HSE, Tina Seršen, državna sekretarka Ministrstva za okolje, podnebje in energijo
Andrej Petelinšek
Sandi Kavalič, član uprave Gen-i
Andrej Petelinšek
Primož Tručl, predsednik Združenja slovenske fotovoltaike, Nina Štros, Greenpeace
Andrej Petelinšek
Duška Godina, direktorica Javne agencije RS za energijo
Andrej Petelinsek
Duška Godina, Sandi Kavalič 
Andrej Petelinšek
Tomaž Štokelj, generalni direktor Holdinga slovenske elektrarne - HSE, Tina Seršen, državna sekretarka Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Andreja Kutin  
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Primož Tručl, Duška Godina, Sandi Kavalič, dr. Tomaž Štokelj in Tina Seršen
Andrej Petelinšek
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta