(FOTO) Pričevanje vojaka iz jeklarne Azovstal: Želijo nas ubiti enega za drugim

STA, Va
17.05.2022 07:56

Iz jeklarne Azovstal v Mariupolu so evakuirali več kot 250 ukrajinskih borcev. Ukrajinske oblasti so sporočile, da se prizadevanja za evakuacijo preostalih borcev v tovarni nadaljujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Iz jeklarne Azovstal v Mariupolu so evakuirali več kot 250 ukrajinskih borcev, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca. 53 huje ranjenih vojakov so prepeljali v mesto Novoazovsk, ki ga nadzorujejo proruski uporniki, 211 pa v mesto Olenivka, prav tako pod nadzorom proruskih upornikov.

Reuters

Po poročanju BBC je v ponedeljek zvečer Mariupol zapustilo več kot deset avtobusov, posnetke domnevne evakuacije ukrajinskih borcev pa so predvajale tudi ruske televizije.

Rusko obrambno ministrstvo je navedlo, da se je v jeklarni predalo 265 ukrajinskih vojakov in da je 51 ranjenih; prepeljali so jih v bolnišnico v delu vzhodne regije Doneck, ki je pod nadzorom proruskih upornikov. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so na ozemlje pod nadzorom Rusije evakuirali 264 ukrajinskih borcev, 53 naj bi jih bilo hudo ranjenih.

Reuters
Reuters

Moskva je v ponedeljek zvečer sporočila, da je bil dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojakov iz jeklarne, kasneje je evakuacijo potrdila tudi ukrajinska stran. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je povedala, da bodo vojake zamenjali za ujete ruske vojake. Izpolnjene so bile vse dolžnosti za obrambo Mariupola, je povedala, in da jeklarne ni bilo mogoče osvoboditi.

"Borci, ki so branili mesto, so Ukrajini priborili izjemno pomemben čas, da zbere rezerve, prerazporedi sile in prejme pomoč partnerjev," je zapisala na facebooku.

Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v večernem nagovoru na družbenih omrežjih povedal, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki Združenih narodov in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo nekaj časa. Hkrati so ukrajinske oblasti naznanile, da se prizadevanja za evakuacijo preostalih borcev v tovarni nadaljujejo.

Mesto Mariupol je bilo obkoljeno kmalu po začetku ruske invazije, ukrajinski branilci pa so se bili med obleganjem primorani skriti v jeklarno Azovstal, medtem ko so ruske enote postopoma prevzele nadzor nad mestom.

Rusija nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano. V zadnjih dneh je bilo z območja tovarne evakuiranih na stotine civilistov. Več dni so potekala tudi pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane.

Siloviti spopadi se nadaljujejo

Ruska vojska je svoje sile usmerila v zavzetje regije Doneck, kjer trenutno potekajo hudi spopadi, je generalštab ukrajinske vojske sporočil v posodobljeni objavi na facebooku. 

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da je v zadnjih 24 urah njihovim enotam uspelo odbiti 11 ruskih napadov na območju Donecka in Luganska, pri čemer so zadeli rusko letalo Su-25 in manevrirno raketo. Prav tako so uničili pet ruskih tankov, en protiletalski raketni sistem Tor, šest artilerijskih sistemov in 12 oklepnikov, še navajajo v generalštabu. BBC opozarja, da navedb generalštaba niso mogli neodvisno preveriti.

V okolici Lvova na zahodu Ukrajine pa je po navedbah ukrajinskih letalskih sil ruska mornarica z manevrirno raketo ponoči napadla železniško infrastrukturo. Ukrajinska zračna obramba je tri manevrirne rakete sestrelila, piše BBC.

Ruska vojska napada prometna vozlišča in skladišča goriva v okolici Lvova, s čimer poskuša prekiniti dobavo orožja iz držav EU.

EPA

V Kijevu so danes pokopali prvega predsednika neodvisne Ukrajine Leonida Kravčuka. Pogreba se je udeležil tudi predsednik Zelenski s soprogo.

Kravčuk je bil med letoma 1991 in 1994 prvi ukrajinski predsednik po razpadu Sovjetske zveze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta