(FOTO) Omikron, Nizozemska in lockdown: Ko postane Amsterdam mesto duhov

Ob strogem zaprtju javnega življenja še vedno ostaja paša za oči in vaba za instagramerje amsterdamski festival luči na prostem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Amsterdam Light Festival. Lepo, a turistov je vse manj.

Tomaž Ranc

Potem ko je Nizozemska od nedelje v strogem lockdownu, je življenje v tej liberalni državi vidno zastalo. Že premier Mark Rutte je odločitev sporočil s težkim srcem, a druge možnost zaradi širitve različice omikron oblasti ne vidijo. Samo v Amsterdamu se je v zadnjih osmih dneh (ob siceršnjem upadanju vseh okužb) rast prav te različice podvanajsterila, že skoraj polovica vseh je okuženih z omikronom. Nizozemci ukrepe upoštevajo, saj jim kaj drugega tudi ne preostane, zagotovo pa je z zaprtjem povzročena ogromna gospodarska škoda, ki je vidna že na prvi pogled.

Beg domov ali po nakupe v Belgijo

Turizem je v šoku, vsa vrata nenujnih trgovin - z oblačili in obutvijo, kozmetiko, tehniko, galanterijo ... - so trdno zaklenjena, le izložbe dajejo slutiti ves blišč in bogato ponudbo. Tudi slovita rdeča četrt je prazna. "Veliko je odpovedi prenočitev, ljudem vračamo denar," je dejal delavec v recepciji enega izmed hotelov. Mnogi turisti so se odločili za skrajšanje počitnic, hkrati pa se iz Nizozemske v matične države na počitnice vračajo tam zaposleni tujci in študenti. Lockdown se je poznal tudi po bliskovitem skoku cen letalskih vozovnic, saj so dosegle tudi 40-kratno ceno. Če je bila cena prevoza med Eindhovnom in Zagrebom še kakšen teden prej pičlih osem evrov, je bilo za zadnja mesta po novici o lockdownu že treba odšteti več kot 330 evrov.

Ko zažarijo tulipani v kanalu na amsterdamskem festivalu luči.

Tomaž Ranc

Ni pa bojazni, da bi v Amsterdamu ostal lačen. Zaprto je sicer skoraj vse, razen res najnujnejšega - to je gostinskih lokalov, ki ponujajo osebni prevzem in dostavo hrane, in trgovin z nujnimi prehrambnimi potrebščinami, med njimi najdete tudi coffe shope in prodajalne s sirom, brezhibno delujejo prevozi. "Dobrodošli," zadovoljen, da sploh lahko komu postreže, reče v usodo vdan pripravljavec hrane v bližini amsterdamske centralne železniške postaje, vajen gneče, a obiskovalca po naročilu prosi, naj na dobrote počaka zunaj. Dostavljavci hrane sicer tradicionalno divjajo na kolesih do lačnih ust. Prvi dan lockdowna je bilo na ulicah Amsterdama še nekaj prazničnega utripa, tudi do spominkov, knjig je ponekod še bilo mogoče priti, vendar z naročilom že pri vratih. Nekoliko pogumnejši trgovec je še vedno omogočal tudi vstop v svojo prodajalno in v hipu se je nabralo kar nekaj ljudi, vendar gneče ni bilo. Tudi ulični glasbeniki na trgu Dam so še zaslužili nekaj cvenka.

Prižgane luči se lesketajo manj odmevno

Ker ljudje v lokale ne smejo, si na sprehodih ogledujejo glavne znamenitosti, tudi po sicer običajno obleganih sprehajalnih poteh ob kanalih, muzeje ..., a fotografirajo lahko le zunaj. Drsališče ob slovitem Rijksmuseumu je vzorno pripravljeno, a zaprto. Paša za oči, ki deluje tudi v času lockdowna, pa je še vedno jubilejna, 10. razstava Amsterdam Light Festival - z več kot dvajsetimi svetlobnimi instalacijami po mestu, ki so prižgane med 17. in 22. uro. Turisti se lahko še vedno odpravijo tudi na deželo, kajti pregovorno odlični vlaki in avtobusi vozijo po običajnem voznem redu.

Prevzem hrane po amsterdamsko

Tomaž Ranc

Nizozemci se zaradi zaprtih trgovin doma te dni množično, v tisočih odpravljajo po nakupih božičnih daril ali na druženje v Belgijo - v Antwerpen, ki je od Amsterdama z vlakom oddaljen dobro uro vožnje. Zaradi navala jih je guvernerka tega mesta Cathy Berx prosila, naj ne hodijo na tovrstne enodnevne izlete, ker zdaj pač ni pravi čas za to, a da bodo potem zelo dobrodošli. Tudi nemške oblasti imajo enake skrbi.

Rdeča četrt sameva.

Tomaž Ranc

Število okužb in bolnišničnih sprejemov na Nizozemskem sicer še vedno upada, vendar vidijo naraščajoče širjenje različice virusa omikron kot resno grožnjo. Jaap van Dissel iz javne zdravstvene agencije RIVM je dejal, da se število okužb z omikronom podvoji na dva dni in pol, zato ocenjuje, da se bo pritisk na zdravstveni sistem - ne glede na lockdown - v naslednjih nekaj tednih povečeval, omikron pa bo do konca leta postal dominanten po vsej državi, ki bo v lockdownu do 14. januarja.

Marken na nizozemskem podeželju.

Tomaž Ranc

Trgovine s sirom, "coffe shopi" in supermarketi so še odprti.

Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.