(FOTO) Ni najbolj razkošna, niti najbolj varna, a to je Putinova najljubša rezidenca

A.L.
28.06.2023 11:39

Nekje v osrčju Sibirije naj bi imel rezidenco z ogromnim bunkerjem, ki bi ga zaščitil pred jedrskim napadom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekje na pol poti med Moskvo in Sankt Peterburgom, mestoma, ki sta "krojili" politično kariero Vladimirja Putina, je mesto Valdai. Gre za majhen kraj z manj kot 20.000 prebivalci, katerega obrobje skriva močno zastraženo Putinovo predsedniško rezidenco Valdai. Iz neznanega razloga obožuje sever Rusije, je za ruski neodvisni medij Proekt povedal visoki ruski uradnik.

Profimedia

Proekt piše, da je to "ljubezen" preprosto razložiti. Tu je Putin skrit pred svetom, o rezidenci se redko piše v medijih, uradnih srečanj skorajda ni, celoten kompleks pa je obdan z gozdom. Kot ustvarjen je za "intimne dogodke". Tam se je v vseh letih zvrstilo že nekaj znanih imen. Ruski saksofonist Igor Butman je leta 2008 povedal, da je v tej rezidenci denimo nastopal za Putina, isti večer pa je tam pela znana ruska pevka Larisa Dolina.

Tam je pela tudi Natalija Vetlitskaya, leta 2009 pa je tam nastopila skupina ABBA tribute, ki jo je ustanovil Rod Stephen. Putin naj bi imel zelo rad skupino ABBA in se je imel tisti večer odlično. V tej rezidenci je leta 2010 gostil tudi pokojnega italijanskega premierja Silvia Berlusconija.

Gradnja rezidence se je začela skoraj takoj po prihodu Putina na oblast, hiša pa je bila dokončana že leta 2003. In medtem ko se zunanjost v poznejših letih ni veliko spremenila, je v notranjosti marsikaj drugače.

Ko je prevzel hišo, je bila urejena zelo moderno, visokotehnološko. Predsedniku to ni bilo všeč. Vprašali so ga, kako bi rad, da je videti eno od njegovih domovanj. "Kot v Sankt Peterburgu," je odgovoril Putin. Po odhodu so se vsi začeli spraševati, kaj je s tem mislil. Naposled so sklenili, da to pomeni, da hoče aranžma iz Ermitaža (muzeja), je za Proekt povedal dobro obveščeni vir.

Profimedia

Proekt je pridobil tudi fotografije notranjosti rezidence. Kot kaže, je v njej ogromno zlata. Celoten kompleks je pod strogimi varnostnimi ukrepi, Putin pa je bil, poročajo nekateri ruski mediji, besen, ko so v javnost pricurljale fotografije notranjosti hiše.

Profimedia

Rezidenca Valdai sicer ni njegova najbolj razkošna. Ta naslov bi verjetno pripadel palači ob Črnem morju. Valdai niti ni najbolj varna lastnina, ki jo ima Putin. Nekje v osrčju Sibirije naj bi namreč imel rezidenco z ogromnim bunkerjem, ki bi ga zaščitil pred jedrskim napadom. Je pa Valdai njegova najljubša rezidenca, kjer se je vse začelo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta