(FOTO) "Mi in Slovenci smo bili zmeraj prijatelji." Tako so konvoj iz Rogaške Slatine pozdravili Hrvati, izjemen odziv tudi v Mariboru

VČ, BarB
30.12.2020 15:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Bravo, dobri ljudje, spet jočem. Hvala do neba." ...  "Bodo lahko šli prek meje? Kakorkoli, wow, vsa čast!" "Mi in Slovenci smo bili zmeraj prijatelji. Nekateri politiki z obeh strani so se promovirali v nasprotju s tem, kar naroda mislita." ... "Kakor pravijo Slavonci: sosed je največji prijatelj. Malo se včasih spreta, kdo je kriv, kako sta orala, da zdaj na njivi stoji voda, a ko res potrebuješ pomoč, kadarkoli, ti sosed prvi brezpogojno pomaga." ... "Če malo razmislim: mi se ne kregamo zaradi politike. Krivi so pomilovanja vredni mali posamezniki, ki razen da smetijo po portalih, nimajo nič od življenja. Lepo je videti, kako se ljudje po sosednjih državah organizirajo v ponujanju pomoči prizadetim v potresu. V težkih časih se najbolj vidi, kdo je človek, kdo pa mizeren lik, vreden vsega prezira." ... "Ajmoooo." ... Hvala vsem." ... "Vsa čast, dobri ljudje. 2020. je sranje. A poslovimo se od leta kot ljudje, pozdrav Sloveniji." ...

Neskončna vrsta komentarjev se je na facebooku in pod člankom na hrvaškem portalu Index nabrala pod videom kamionov, ki so iz Rogaške Slatine v Petrinjo na Hrvaškem, razrušeno od strahotnega torkovega potresa, odpeljali mehanizacijo za odstranjevanje ruševin. Videoposnetek si lahko pogledate TUKAJ.

Komentarji uporabnikov na hrvaškem portalu Index.

Še en dokaz, in koliko jih je že bilo letos, da človeškost premaga še tako strašno grozo. 

Igor Napast

Tudi v Mariboru je danes potekalo več akcij. Vsa pričakovanja je preseglo zbiranje pomoči na parkirišču Mercator center pri Grillu Ranca na Taboru. Bojan Belna je na družbenih omrežjih zapisal, da ga je kontaktiral Ivan Milvić, prijatelj iz Hrvaške, in ga je prosil za pomoč. Prosil je za odeje, topla pregrinjala, konzervirano in suho hrano, pijačo, zadeve za osebno higieno in bunde. Trume ljudi polnih rok in nakupovalnih vozičkov so množično prinašale stvari. "To, kar se je danes tu zgodilo, tega ne pomnim, pa delam na humanitarnih zadevah že dalj časa. Ne morem vam povedati, koliko stvari. Od hrane, kozmetike, vode, posteljnin, oblačil, čevljev, hrane za otroke, higienskih pripomočkov za velike in male. To je neverjetno. Maribor in Mariborčani smo dokazali, da je človeku mar človeka. Če je treba pomagati, Maribor pomaga, Mariborčani smo neverjetni in pravi humanitarci po duši, srcu in dejanjih. Vsem se zahvaljujem in jočem od sreče, od dobrote, ki tukaj preveva, da so tako dobri ljudje med nami, da smo stopili skupaj," je za Večer povedala koordinatorka akcije Ana Žvorc. Načrtovali so štiri kombije, a jih bo več kot deset še nocoj stvari odpeljalo na Hrvaško. Žvorčeva se zahvaljuje vsem, ki so se tako hitro odzvali in posodili kombije za prevoz.  

Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta