(FOTO in VIDEO) V obstreljevanju Kijeva ubita ruska novinarka

Humanitarne razmere v Mariupolju, strateško odločilnem mestu ob Azovskem morju se še slabšajo, poskuse reševanja civilistov prek koridorjev pa po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ovira ruska stran.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki v Odesi
EPA

Ukrajina je danes zahodne države znova pozvala, naj ji dobavijo orožje za boj proti ruski vojski. V Kijevu so opozorili, da vojne ne morejo dobiti brez sodobnega orožja, kot so rakete srednjega dosega.

"Naše oborožene sile in državljani kažejo nadčloveški pogum, ampak vojne ne moremo dobiti brez ofenzivnega orožja, brez raket srednjega dosega, ki so lahko tudi sredstvo odvračanja," je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega Andrij Jermak.

Drugi svetovalec Zelenskega, Mihajlo Podoljak, pa je danes tvitnil, da potrebujejo sodobno protiletalsko orožje ter rakete in granate, sploh če nad Ukrajino ne bo vzpostavljena prepoved preletov.

Podoljak je obenem Zahod pozval k uvedbi naftnega embarga za Rusijo ter zaprtju pristanišč za ruske ladje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina je poziv Zahodu, naj ji pomaga s sodobnim orožjem, ponovila, potem ko je Rusija minuli konec tedna sporočila, da so v Ukrajini prvič doslej uporabili tudi najsodobnejše orožje, hipersonične rakete.

Jermak je v torek še dejal, da se Ukrajina ne more učinkovito braniti brez zanesljivega sistema zračne obrambe.

Po pričakovanjih bo o vojaški pomoči Ukrajini govora tudi na vrhu Nata v četrtek, na katerem bo po video povezavi sodeloval tudi Zelenski. Nato je sicer že zavrnil možnost vzpostavitve območja prepovedi preletov nad Ukrajino, češ da bi to vodilo v neposreden spopad med Rusijo in zavezništvom, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice.

V Mariupolju 100.000 ljudi brez hrane, vode, zdravil

V obleganem mestu Mariupolj na jugu Ukrajine, ki je tarča intenzivnega obstreljevanja ruske vojske, ostaja ujetih okoli 100.000 ljudi, je v nagovoru ponoči sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Humanitarne razmere v mestu se še slabšajo, poskuse reševanja civilistov prek koridorjev pa po njegovih besedah ovira ruska stran.

Satelitski posnetek goreče stolpnice v Mariupolu
EPA/Maxar Technologies

"Danes je v mestu približno 100.000 ljudi. V nehumanih pogojih. V popolni blokadi. Brez hrane, vode, zdravil. Pod nenehnim obstreljevanjem, pod nenehnim bombardiranjem," je v nagovoru na Facebooku, ki ga povzema britanski BBC, dejal Zelenski.

Samo v zadnjih 24 urah je po njegovih besedah mesto zapustilo več kot 7000 ljudi. A prizadevanja za reševanje civilistov prek koridorjev ovirata "rusko obstreljevanje in teror", je zatrdil in navedel primer ene od skupin, ki da so jo med potovanjem po dogovorjenem humanitarnem koridorju zajeli Rusi. Znova je pozval Rusijo, naj omogoči varne humanitarne koridorje.

Satelitski posnetek goreče stolpnice v Mariupolu
EPA/Maxar Technologies

Mariupolj je ključna tarča v vojni ruskega predsednika Vladimirja Putina proti Ukrajini, saj bi z zavzetjem mesta zagotovil most med ruskimi silami na Krimu in ozemljem pod ruskim nadzorom na severu in vzhodu. Po navedbah ameriškega Pentagona Rusija mesto zdaj napada z artilerijo, raketami dolgega dosega in z ladij v bližnjem Azovskem morju.

Luči za Mariupolj. Prižiganje svečk za trpeče ukrajinsko mesto pred gledališčem v Pragi na Češkem. Tudi stavba regionalnega gledališča v Mariupolju je bila uničena v ruskem napadu.    
EPA

Lokalne ukrajinske sile poročajo tudi o silovitih spopadih z rusko pehoto, ki napada mesto, potem ko je zavrnilo poziv, da se preda, poroča AFP.

Že 28. dan ruske agresije ukrajinska stran poroča tudi, da so beloruske enote, ki so prestopile na stran Ukrajine, deloma prekinile železniško povezavo med Belorusijo in Ukrajino. V zadnjih 24 urah naj bi bili tudi uničili šest ruskih letal, pet brezpilotnikov, en helokoper ...  

Lahko bi oblikovali že bataljon: Zakaj so se beloruski borci priključili ukrajinski vojski?

Rusija očita ZDA oviranje pogajanj z Ukrajino

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes očital ZDA, da skušajo ovirati težka pogajanja z Ukrajino. "Pogovori so težki, ukrajinska stran stalno spreminja svoja stališča. Težko se je izogniti vtisu, da jih za roko vodijo ameriški kolegi," je povedal. Prepričan je, da si Washingtonu ne želi, da bi se pogajalski proces končal hitro, saj da računajo na nadaljnje zalaganje Ukrajine z orožjem. 

Pogajanja je komentiral tudi Zelenski v videu, ki ga je objavil zgodaj davi. "So zelo težka, na trenutke škandalozna, ampak napredujemo korak za korakom," je povedal. Pojasnil je, da se pogajalci slišijo vsak dan. "Delali bomo, borili se bomo, kolikor bo možno. Do konca. Pogumno in odprto," je povedal.

Ob tem se je zahvalil mednarodni skupnosti za podporo, ki jo je izkazala Ukrajini ter izrazil upanje, da bodo vrhovi G7, Nato in EU ta teden vodili v nadaljnjo podporo in sankcije proti Rusiji.

Ukrajinska vojska še vedno na položajih

Ukrajinska vojska po lastnih navedbah ohranja svoje položaje, čeprav ruske sile še naprej vztrajajo pri okrepljenih zračnih napadih. Ukrajinski generalštab je danes sporočil, da jim je uspelo ustaviti napredovanje ruskih sil med drugim pri kraju Slovjansk na območju Donecka, obranili pa so tudi Mikolajiv na jugu države ter Černigiv na severovzhodu. Tudi oblegani Mariupolj z vseh strani še naprej branijo ukrajinske sile, so dodali.

Mariupolj je pomembna tarča ruskih napadov, saj bi z njegovim zavzetjem ruske sile ustvarile kopenski most med priključenim Krimom in zavzetim območjem Donbasa. Da je to pomemben del operacije, je za tiskovno agencijo Ria Novosti potrdil tudi predstavnik zasedenega Krima Kiril Stepanov, poroča britanski BBC.

Rusija je znova obstreljevala tudi stanovanjske dele Kijeva, pri čemer so bile ranjene najmanj štiri osebe. Ena stavba je bila v celoti uničena, sosednje so preluknjane, okna pa razbita. Po napadu so izbruhnili požari, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že dvakrat izmenjali ujetnike

Medtem pa je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da jim je uspelo s helikopterjem uničiti ukrajinsko skladišče orožja, pri čemer niso navedli kraja. Je pa ukrajinska stran pred tem poročala o napadu helikopterja na območju Harkova na vzhodu države. Obenem naj bi ruska vojska v torek zvečer napadla vojaške tarče na območju Rovna na severozahodu Ukrajine, je danes za ukrajinsko tiskovno agencijo Unian povedal regionalni poveljnik ukrajinske vojske Vitalij Koval. Trenutno še ocenjujejo nastalo škodo. Ruska vojska je zatrdila, da je v napadu uničila skladišče orožja in da je napad izvedla z morja z raketo dolgega dosega. Kot opozarjajo pri dpa, ki te trditve povzemajo, nobenih navedb niso mogli neodvisno preveriti.

Rusko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da jim je od začetka vojaške akcije v Ukrajini pred enim mesecem uspelo izvesti dve izmenjavi zapornikov. Ni sicer podalo podrobnosti o tem, kdaj so izmenjali zapornike niti koliko jih je bilo. Je pa ruska varuhinja človekovih pravic Tatiana Moskalkova v ponedeljek sporočila, da so izmenjali devet ruskih ujetnikov v zameno za župana ukrajinskega Melitopola.

Laboratorij v Černobilu "v rokah sovražnika"

Zaskrbljujoče vesti spet z območja jedrske elektrarne v Černobilu, ki je šla v zgodovino po največji jedrski nesreči. Ruske sile so pokradle in uničile laboratorij na območju nuklearke, je sporočila ukrajinska stran. Ruski okupatorji naj bi bili nezakonito zavzeli najnovejši laboratorij, ki obdeluje jedrske odpadke in hrani visokoaktivne vzorce ter vzorce radionuklidov, to je radioaktivnih atomov, "ki so zdaj v rokah sovražnika".       

(FOTO) Kaj v vojni v Ukrajini uporablja kdo? Kopja in hipersonične rakete

Biden posvaril pred nevarnostjo uporabe kemičnega orožja v Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je danes ob odhodu iz Bele hiše v Bruselj, kjer se bo konec tedna udeležil več vrhov o ukrajinski krizi in ukrepanju proti Rusiji, znova opozoril na "realno nevarnost", da bo Rusija v Ukrajini uporabila kemično orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mislim, da je to resnična grožnja," je dejal Biden, ko so ga novinarji ob odhodu v Bruselj vprašali o nevarnosti uporabe kemičnega orožja v Ukrajini.

Ameriški predsednik je že na poti v Evropo, kjer se bo v četrtek in petek v Bruslju udeležil vrhov Nata, EU in skupine G7, na katerih bo osrednja tema ukrepanje proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Biden bo v okviru obiska v Evropi obiskal tudi Poljsko, kamor se je zateklo največ beguncev iz Ukrajine.

Biden je že v ponedeljek posvaril, da je ruski predsednik Vladimir Putin zaradi močnega upora, na katerega so ruske sile naletele v Ukrajini, stisnjen v kot ter bi se zato lahko zatekel k še hujšim taktikam kot doslej. Po Bidnovih besedah je "jasno", da se Putin pripravlja na uporabo kemičnega in biološkega orožja v Ukrajini. Obenem je zatrdil, da se mora Rusija, če bi se za ta korak dejansko odločila, pripraviti na oster odziv Zahoda.

V obstreljevanju Kijeva ubita ruska novinarka

Med ruskim obstreljevanjem stanovanjske soseske v ukrajinski prestolnici Kijev je bila ubita ruska novinarka preiskovalnega medija The Insider Oksana Baulina, so danes objavili na spletni strani tega medija.

Baulina je delala za protikorupcijsko fundacijo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, dokler je niso ruske oblasti lani razglasile za ekstremistično organizacijo.

To je novinarko spodbudilo, da je zapustila državo. Še naprej je poročala o korupciji v Rusiji za portal The Insider. Ko je Rusija pred mesecem dni napadla Ukrajino, je Baulina o razsežnostih in posledicah ruske invazije poročala iz Kijeva in Lvova na zahodu Ukrajine.

Vodja sindikata ukrajinskih novinarjev Sergej Tomilenko je v izjavi na Facebooku potrdil smrt Bauline in povedal, da je poročala o posledicah obstreljevanja, ko jo je zadel nov ogenj.

V napadu je bil poleg Bauline ubit še en civilist, dve osebi pa sta bili ranjeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta