(FOTO in VIDEO) V Franciji izbruhnili izgredi med protesti proti pokojninski reformi: Prijetih več kot 200 ljudi

STA, M.R.
17.03.2023 07:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice nemirov ob protestu proti pokojninski reformmi v Parizu. 
EPA

Pokojninska reforma je eden glavnih reformnih projektov francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Njena osrednja točka je dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Poleg tega naj bi se z njo povečalo število let, potrebnih za vplačevanje v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa naj bi se zvišala na 1200 evrov.

EPA
EPA

Po potrditvi v senatu se je nato francoska vlada v četrtek tik pred predvidenim glasovanjem v narodni skupščini, kjer ni imela zagotovljene večine, reformo odločila sprejeti sama, kar ji omogoča poseben ustavni instrument. Trdi, da gre za nujno reformo, brez katere da se bo pokojninski sistem sesul.

EPA
EPA

Poteza je naletela na glasno neodobravanje opozicijskih politikov, ki so med nagovorom premierke Elisabeth Borne v parlamentu med drugim prepevali francosko himno. Glede na napovedi se vladi zaradi odločitve obeta tudi glasovanje o nezaupnici.

Po potrditvi reforme, ki ji nasprotujejo tudi sindikati, so se na ulicah francoskih mest v četrtek zvečer začeli zbirati protestniki. O protestih so poročali iz Marseilla, Dijona, Nantesa, Rennesa, Rouena, Grenobla, Toulousa in Nice. V Parizu so se protestniki zbrali na trgu Place de la Concorde, kjer jih je policija naštela okrog 6000.

EPA
EPA

Prišlo je tudi do izgredov in spopadov s policijo. Protestniki so sredi trga prižgali ogenj in obmetavali policiste z različnimi predmeti. Policija je pri praznjenju trga med drugim uporabila vodni top in solzivec. Pridržanih je bilo 219 ljudi.

EPA
EPA

Sindikati napovedujejo nadaljevanje nasprotovanja reformi in za naslednji četrtek napovedujejo nov dan množičnih stavk in protestov.

EPA
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?