(FOTO in VIDEO) S temi novostmi in svojim videnjem prihodnosti prevozov z avtomobili Musk šokiral svet

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.10.2024 14:12

Proizvajalec električnih vozil Tesla je v ameriški Kaliforniji predstavil samovozeči taksi cybercab, minibus robovan in zadnjo različico svojega humanoidnega robota Optimus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samovozeči robovan bo lahko sprejel do 20 potnikov. 
Reuters

Milijarder Elon Musk, ki je med drugim tudi ustanovitelj in prvi mož Tesle, je v Kaliforniji gostil dogodek, na katerem je predstavil več novosti. Pred povabljene goste se je pripeljal z robotskim taksijem cybercabom, ki nima volana in pedalov, polni pa se preko indukcijske tehnologije, torej brezžično.

Teslin robotski taksi ne bo imel volana in pedalov.
Tesla

Serijsko proizvodnjo robotskih taksijev namerava Tesla pognati leta 2026, poroča The Guardian, Musk pa je obljubil, da bo prodajna cena tehnološko naprednega vozila manj kot 30.000 ameriških dolarjev, preračunano 27.500 evrov. Napovedal je tudi, da bo možnost povsem avtonomne vožnje z osebnimi vozili Tesla model 3 in model Y že prihodnje leto mogoča tudi v zveznih državah Kalifornija in Teksas.

Doslej je veljalo, da je moral za volanom sedeti voznik, ki je lahko vsak trenutek vskočil, v kolikor bi bilo potrebno. Odslej pa bo dovoljena povsem avtonomna vožnja. "Z avtonomnostjo boste dobili nazaj izgubljeni čas. Rešila bo življenja, veliko življenj in preprečila poškodbe", je napovedal Musk. Dodal je, da bodo samovozeča vozila varnejša, kot če bi jih upravljali ljudje.

Pri tem se sklicuje na zbrane podatke več milijonov vozil, ki so jih pri Tesli zbrali v preteklih letih. "Takšna količina treninga je nedvomno veliko bolja kot izkušnje, ki bi jih lahko človek zbral, tudi če bi živel milijon življenj," tako milijarder. Računalnik v samovozečih vozilih se ne utrudi, ne pride do motenj, kot pri vozniku, ki med vožnjo pošilja tekstovna sporočila, je še dodal in zaključil, da bodo avtonomni avtomobili 30 krat bolj varni kot običajni.

Povabljeni gosti so na dogodku lahko preizkusili samovozeče taksije in druga Teslina avtonomna vozila. 
Reuters

Dogodek z imenom "We, Robot", kar prevedeno pomeni "Mi, robot" se je odvijal v studijih Warner Bros v Burbanku. Tam je Muskova ekipa zavarovala več kot 80.000 kvadratnih metrov veliko območje, da so lahko povabljeni gostje preizkusili vožnjo s taksijem cybercab ali se zapeljali s katerim drugim izmed 50 avtonomnih Tesel. 

Prvi mož Tesle in družbe Space X Elon Musk je v Burbank prispel oblečen v svojo običajno usnjeno jakno, spremljal pa ga je moški, oblečen v vesoljsko obleko. 
Reuters

Musk je z zbranimi delil tudi svojo vizijo prihodnosti na področju avtonomnih vozil. Povedal je, da bi lahko že kmalu parkirišča zamenjalo zelenje v parkih, ljudje pa bodo na poti do cilja lahko zadremali ali se v vozilu sprostili in si ogledali kak film. Pojasnil je še, da bi lahko avtonomne avtomobile takrat, ko jih vozniki ne potrebujejo, uporabili kot taksije v stilu Uber prevozov.

Tesla CEO and X owner Elon Musk speaks on stage next to Tesla's robovan at an event in Los Angeles, California, U.S. October 10, 2024, in this still image taken from a video. Tesla/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY NO RESALES. NO ARCHIVES
Tesla

Poleg futurističnega samovozečega minibusa imenovanega robovan, ki bo lahko sprejel 20 potnikov in prav tako ne bo imel volana, je veliko zanimanja med prisotnimi požel tudi napredni humanoidni robot Optimus, ki se je sprehajal med ljudmi in jim podajal pijačo. Tudi za Optimusa je napovedal, da bo zanj treba odšteti okrog 30 tisoč dolarjev. Za robovan Musk sicer ni napovedal cene, niti začetka proizvodnje, je pa dejal, da ga bo mogoče uporabiti tudi za prevoz tovora.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta