(FOTO in VIDEO) "Diši po srbski pomladi": Na že tretjem protestu množice napolnile beograjske ulice

Va, STA
19.05.2023 08:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prvič so ljudje po dveh množičnih streljanjih s številnimi mrtvimi, najprej v beograjski osnovni šoli in nato v Mladenovcu blizu srbskega glavnega mesta, množično šli na ulice 8. maja in nato še prejšnji petek.

Reuters
Reuters

To so množična protivladna zborovanja opozicije in civilne družbe. Reke ljudi so se nocoj zlile po beograjskih ulicah do mosta Gazela in Brankovega mostu. Portal nova.rs je ocenil, da gre za najmnožičnejši protest v novejši zgodovini Srbije. "Diši po srbski pomladi," so objavili. 

Poslanci so drugi dan zasedanja, posvečenega razpravi o varnostnih razmerah po nedavnih dveh smrtonosnih napadih, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 18 ljudi, ter o več zahtevah opozicije, končali še pred začetkom protesta. 

Zbrane je nagovorila Jelena Mihailović, mati iz manjšega kraja, ki je ponovila zahteve opozicije, kot so zamenjava vseh članov sveta za regulacijo medijev, ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, kot tudi tiskanih medijev, ki promovirajo nasilje. Zahtevajo tudi odstavitev notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina ter sprejem odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Prav tako zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy.

Mihailović je izrazila njihovo pripravljenost na blokado Srbije, ker "se mora Srbija ustaviti, da bi oni odšli". Po njenem govoru so zbrani predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozivali k odstopu. Nosili so napise "Odstavite vse!", "Srbija proti temi" ter "Mladi ne želijo resničnostne Srbije, mladi želijo spremembe".

EPA
EPA
EPA

Kolona protestnikov je nato odšla proti mostu Gazela in blokirala avtocesto v smeri Zagreba in Niša, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, ki navaja, da je protestnikov več deset tisoč. Množica protestnikov je sicer tako velika, da vsi niso mogli priti do mostu, saj se glavni koloni protestnikov pridružujejo ljudje iz stranskih ulic, je poročal srbski portal N1.

Reuters
Reuters

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je na mostu Gazela prišlo tudi do pretepa, ena oseba je bila poškodovana. Odpeljali so jo z reševalnim vozilom.

Z mostu so protestniki odšli proti Novemu Beogradu. Protesta se je udeležilo tudi več opozicijskih poslancev in politikov.

Vučić je medtem popoldne nagovoril udeležence zborovanja svoje Srbske napredne stranke v Pančevu. Zagotovil jim je, da se ne bo predal, ne glede na to, kakšne pritiske bodo izvajali nanj, saj je Srbija najpomembnejša.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta