Erdogana ne bo na podnebno konferenco v Glasgow

01.11.2021 14:00
Erdogan bi moral iz Rima, kjer so zasedali voditelji dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav, odleteti v Glasgow na podnebno konferenco COP26, a je načrte spremenil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je po vrhu G20 v Rimu danes vrnil v Turčijo in po poročanju turških medijev odpovedal sodelovanje na podnebni konferenci COP26, ki se začenja v Glasgowu. Kot razlog je Erdogan navedel nestrinjanje z organizatorji konference glede varnostnega protokola.

Turški parlament je letos vendarle ratificiral pariški podnebni sporazum, Erdogan pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP okoljska vprašanja postavlja vse bolj v ospredje kampanje pred splošnimi volitvami, ki jih bodo v Turčiji izvedli znotraj dveh let.

Erdogan bi moral iz Rima, kjer so zasedali voditelji dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav, odleteti v Glasgow na podnebno konferenco COP26, a je načrte spremenil. Kot je po poročanju AFP povedal novinarjem na letalu, se je za odpoved odločil zaradi nestrinjanja z organizatorji glede varnostnega protokola.

"Ker niso upoštevali naših zahtev, smo se Glasgowu odpovedali," Erdogana citira turška tiskovna agencija Anadolu. Kot je dodal, ne gre zgolj za vprašanje varnosti turške delegacije, pač pa je v igri tudi sloves Turčije. Portal Middle East Eye je ob tem poročal, da so organizatorji Turčiji omejili število delegatov.

Organizatorji COP26 Erdoganove odpovedi udeležbe še niso komentirali.

Odločitev turškega predsednika sicer sledi srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Rimu ob robu zasedanja G20. Kot poroča AFP, je Erdogan dvostransko srečanje z Bidnom pričakoval v Glasgowu. Voditelja ZDA in Turčije sta se na srečanju zavzela za učinkovito reševanje odprtih vprašanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta