Duda v ukrajinskem parlamentu poudaril pravico države do izbire prihodnosti

STA
22.05.2022 09:40

"Le Ukrajina ima pravico odločati o svoji prihodnosti ... nič o vas brez vas," je dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Le Ukrajina ima pravico odločati o svoji prihodnosti, je v nagovoru v ukrajinskem parlamentu danes poudaril poljski predsednik Andrzej Duda. Duda je vrhovno rado nagovoril kot prvi tuji voditelj od februarskega začetka ruske invazije na Ukrajino, njegov nagovor pa so poslanci večkrat prekinili z aplavzom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pojavljajo se zaskrbljujoča mnenja, da bi morala Ukrajina popustiti Putinovim zahtevam," je Duda po poročanju Reutersa dejal o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. "Le Ukrajina ima pravico odločati o svoji prihodnosti ... nič o vas brez vas," je dejal.

Poudaril je tudi, da nihče ne more uničiti poljsko-ukrajinske enotnosti, dodaja dpa.

Govoru, ki ga je ukrajinski poslanec Oleksij Hontšarenko danes v živo prenašal na spletnem družbenem omrežju Facebook, je prisluhnil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Duda je solidarnostni obisk v Ukrajini presenetljivo napovedal danes ponoči. Med drugim se poljski predsednik zavzema za to, da bi EU Ukrajini čim prej priznala status kandidatke za članstvo v uniji. Kasneje se bo Duda tudi srečal z Zelenskim.

Na Poljsko se je od začetka ruske vojne v Ukrajini 24. februarja zateklo skoraj 3,5 milijona ukrajinskih beguncev. Poljska je tako ponudila zatočišče daleč največjemu del od skupno okrog 6,5 milijona beguncev, ki so zapustili od vojne prizadeto državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta