Drama na hrvaškem otoku: Trajekt pričakali protestniki, ki potnikom niso dovolili, da bi se izkrcali

D.Ži
19.06.2024 08:45

Domačinom je zaradi neurejenega dovoza, ki vodi do novega pomola, prekipelo, saj se bojijo, da bodo morali vrniti evropska sredstva, ki jih je občina pridobila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če novega pomola na otoku Kaprije ne bodo uporabljali, bodo posledice resne. 
Profimedia

Upor na otoku. Prebivalci otoka v šibeniškem arhipelagu Kaprije so trajektu preprečili, da bi pristal ob pred letom dni dokončani novi rivi – in nihče od potnikov se ni izkrcal. Protestniki menijo, da nov pomol ne bo dokončan, dokler ne bo obnovljen tudi dovoz ob njem. Gre za projekt, financiran z evropskim denarjem, zato bodo morali ta denar, če pristanišče ne bo v uporabi, vrniti.

Rivo so blokirali tako s kopnega kot z morja. In prekinili so trajektno linijo 532, ki bi morala včeraj pripluti do novega pomola, poroča HRT.

"Ti ljudje so bili očitno odločeni, da nas zaradi tega blokirajo. Nikogar ne ogrožamo," je dejal Tanis Seršić, poveljnik ladje.

Domačini ne protestirajo prvič. Pred gradnjo so pisali peticije, nato pa so se začeli zbirati. Dokler dovozne cesta ne uredijo, menijo, da je milijonski projekt zgrešena naložba. A vsi ne mislijo tako.

Na otoku Kaprije te dni vlada precej živčno vzdušje.
Profimedia

"Kaj je to? Policija bi morala biti tukaj, luška uprava bi morala biti tukaj. Mislim, ovirati promet ... " je povedal eden od potnikov z ladje. Drugi je dodal: "Moral bi se izkrcati, vendar v celoti podpiram otočane. In nočem, da ta nova riva začne delovati."

Ker trajekt ni pristal na njihovem otoku, ne na novi ne na stari rivi, so potnike, tudi bolnike, otroke, živež in drugi tovor, izkrcali na Žirju, poroča HRT. Tam so po njih prišli lokalni prebivalci.

Protestniki so se medtem obrnili na župana Šibenika, pod katerega administrativno spadajo Kaprije. "Naš župan nam je obljubil, da bodo hkrati z rivo zgrajeni tudi dovozi. Vendar se ni zgodilo nič," pravi Miroslav Radovčić, piše Index.hr. 

"Tudi jutri bo protest, prišli bomo sem po potnike - naj vedo, da bomo prišli, če bo to izvedljivo, po njih v Žirje," je dodal. 

Če novega pomola sploh ne bodo uporabljali, bodo posledice resne. "Žal bo v tem primeru pristaniška uprava dolžna vrniti vsa dodeljena nepovratna sredstva. To je 3,2 milijona evrov oziroma 24 milijonov kun, za kolikor smo podpisali pogodbo," je za HRT povedala Jadranka Fržop, direktorica županijske pristaniške uprave. 

Protestniki so prepričani, da so bile njihove državljanske pravice hudo kršene, zato so vse skupaj prijavili varuhu človekovih pravic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta