(BRANJE) Terapevtiki v boju proti covidu-19

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
EPA

Cepljenje vse bolj napreduje po vsej EU. Število cepljenih se vsak dan povečuje. Prejšnji teden so bile v naše države članice dostavljene največje količine varnih in učinkovitih cepiv doslej, in sicer več kot 34 milijonov odmerkov. Več kot 30 odstotkov odraslega prebivalstva je prejelo prvi odmerek. Medtem ko še naprej krepimo proizvodne zmogljivosti in pospešujemo uvajanje cepiv, lahko v prihodnost zremo z več optimizma in upanja. Smo na dobri poti, da bo do konca julija cepljenih 70 odstotkov odraslega prebivalstva.{infobox-quote_full}161394{/infobox-quote_full}

Razvoj in uvedba varnih in učinkovitih cepiv sta v ospredju našega odziva na covid-19, vendar ne moreta biti naša edina obramba. Cepljenje je življenjsko pomembna prelomnica, vendar pandemije ne bo zaustavilo kar čez noč. Ta virus bo še naprej med nami, okuženi pa bodo še naprej potrebovali zdravljenje bodisi v bolnišnicah bodisi doma. To je bistvenega pomena ne samo zaradi množenja novih različic, temveč tudi zaradi naraščajočega števila pacientov s hudimi in dolgotrajnimi učinki, zaradi katerih včasih potrebujejo oskrbo več tednov ali mesecev po okužbi.{api_embed_photo_L30}661416{/api_embed_photo_L30}

Zato moramo poleg cepljenja storiti vse, kar je v naši moči, da zavarujemo naše državljane in državljanke pred covidom-19 ter da to bolezen bolje obravnavamo in zdravimo. Zdravila, terapevtiki, imajo ključno vlogo, saj lahko pospešijo okrevanje, skrajšajo bivanje v bolnišnicah in rešujejo življenja. Ne samo da našim državljanom in državljankam pomagajo pri učinkovitejšem boju proti virusu, temveč tudi zmanjšujejo pritisk na naše preobremenjene zdravstvene sisteme. Okrepiti moramo naša prizadevanja, da bi razvili nova zdravila in opredelili najobetavnejše terapevtike.

Da bi lahko združili moči ter pospešili razvoj, proizvodnjo in dobavo, uvajamo novo strategijo EU za terapevtike. Raziskave že potekajo, in medtem ko se v EU in po svetu izvaja na ducate projektov, je bilo doslej v EU odobreno eno zdravilo proti covidu-19. Cilj naše strategije bo zagotoviti, da do oktobra razvijemo in odobrimo tri nove učinkovite terapevtike proti covidu-19, ki bi utegnili spremeniti potek bolezni.

To je sicer ambiciozno, vendar je izvedljivo in tudi nujno potrebno. V preteklem letu smo se naučili, da je sodelovanje po vsej EU edini način za doseganje resničnih rezultatov in sprememb za naše državljane in državljanke. Moč naše strategije bo v usklajevanju in skupnih ukrepih, in sicer od raziskav, razvoja, proizvodnje, odobritve in uvedbe vse do končne uporabe zdravil.

Kot prvi korak bomo zagotovili podporo raziskavam in razvoju najobetavnejših terapevtikov. Mobilizirali bomo tudi naložbe iz proračuna EU za prilagodljive proizvodne zmogljivosti, da zagotovimo proizvodnjo zadostne količine terapevtikov proti covidu-19, takoj ko bodo odobreni. Naslednji korak bo opredelitev pet najobetavnejših kandidatov za terapevtike, ki lahko pomagajo pri zdravljenju tako v sedanjih kot mutiranih oblikah. Uporabili bomo vse strokovno znanje Evropske agencije za zdravila (EMA) in identificirali obetavna zdravila proti covidu-19. Vzporedno z razvojem in uvajanjem novih terapevtikov moramo z združevanjem naše pogajalske moči omogočiti čim hitrejši dostop držav članic do njih in zagotoviti enakost pri dostopu. Pripravljeni smo podpreti države članice pri nabavi vsaj treh novih odobrenih terapevtikov do konca leta 2021. Če želimo, da zdravila dosežejo državljane in državljanke po vsej EU tako hitro in pravično, kot je to mogoče, moramo sodelovati.

Novi ukrepi na področju terapevtikov kažejo, kako pomembno vlogo bo v prihodnje odigral evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere. Vrzeli v naši pripravljenosti na prihodnje zdravstvene krize bomo zapolnili z učinkovitim predvidevanjem, hitro aktivacijo kriznih mehanizmov, mobilizacijo ključnih zdravstvenih virov, močnimi in odpornimi zdravstvenimi sistemi ter varnimi dobavnimi verigami. Kadar je čas ključnega pomena, je bistveno ostati korak pred časom.

Strategija EU za terapevtike proti covidu-19 je tako še en korak v smeri ponovnega zagona naših življenj, gospodarstev in družb. Je tudi del močne, resnične evropske zdravstvene unije, v kateri se vse države EU skupaj pripravljajo in odzivajo na zdravstvene krize ter zagotavljajo razpoložljivost cenovno dostopne in inovativne medicinske opreme, vključno s terapevtiki, potrebnimi za boj proti covidu-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta