zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Biden zavrnil napotitev lovskih letal F-16 v Ukrajino

STA, A.L.
31.01.2023 07:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Podobno je to v nedeljo izključil tudi nemški kancler Olaf Scholz, medtem ko francoski predsednik Emmanuel Macron dobave bojnih letal načeloma ne izključuje.

Po odločitvi več držav, na čelu z Nemčijo in ZDA, da Ukrajini v boju proti ruski agresiji zagotovijo bojne tanke, so Ukrajinci potem želje razširili še na lovska letala.

Med drugim je svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak za ameriški medij The Hill kmalu po odločitvi o napotitvi 31 abramsov v Ukrajino dejal, da so zelo optimistični, da dobijo še vojaška letala.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je prejšnji teden dejal, da razume Ukrajince, da si želijo še več vojaške opreme, vendar trenutno nimajo nobene nove najave glede letal.

Biden je nato v ponedeljek med obiskom države Maryland na novinarsko vprašanje, ali bodo ZDA poslale letala, odgovoril zgolj z "ne".

Podobno je v nedeljo dejal že nemški kancler Scholz in k temu dodal, da Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom. Razpravo o tem je poleg tega takoj po odločitvi za dobavo tankov leopard označil za prezgodnjo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v ponedeljek sicer dejal, da glede nadaljnje podpore Ukrajini "ni nič izključeno", da pa morebitna nadaljnja dobava orožja ne bi smela nadalje razplamteti razmer ali omejiti sposobnosti Francije, da se brani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinci bi radi lovska letala F-16 vse od začetka ruske invazije pred letom dni in od evropskih držav je zaenkrat Poljska nakazala, da bi lahko sosednji državi poslala nekaj svojih sodobnih ameriških lovcev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?