Biden kritiziral srečanje Trumpa in Orbana: "Spet sta se dobila"

STA, J.K.
09.03.2024 09:48

Orban je na družbenih omrežjih objavil fotografijo in videoposnetek srečanja s Trumpom in ob tem napisal: "Prinesite nam spet mir, gospod predsednik!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v petek na svojem posestvu na Floridi sprejel madžarskega premierja Viktorja Orbana. Do srečanja med njegovim republikanskim tekmecem in Orbanom je bil kritičen ameriški predsednik Joe Biden, ki je opozoril, da si Orban prizadeva vzpostaviti diktaturo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Veste, s kom se danes srečuje tam doli v Mar a Lagu? Z Orbanom iz Madžarske, ki je dejal, da demokracija ne deluje in si prizadeva za diktaturo. Jaz vidim prihodnost, kjer branimo demokracijo, ne pa jo ponižujemo," je dejal Biden podpornikom v Philadelphii.

Orban je na družbenih omrežjih objavil fotografijo in videoposnetek srečanja s Trumpom in ob tem napisal: "Prinesite nam spet mir, gospod predsednik!"

Madžarski premier je eden redkih voditeljev v Evropi, ki na novembrskih predsedniških volitvah želi zmago republikanskega kandidata, poroča AFP. Trump na enem od posnetkov pravi, da ni boljšega in pametnejšega voditelja, kot je fantastični Viktor Orban. "Ni kontroverzen, ker pravi, da tako bo in to je to. On je šef," je dejal Trump.

Orbanov sodelavec Gladden Pappin je za AFP dejal, da obisk poudarja gradnjo odnosov med ameriškimi in madžarskimi konservativci ter ugodnosti, ki bodo prišle z izvolitvijo predsednika Trumpa v novembru. Trump in Orban imata enaki stališči tudi glede Ukrajine, saj nekdanji predsednik ZDA redno izraža občudovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina, Orban pa ohranja tesne stike s Kremljem, poroča AFP. Washington Examiner poroča, da se je Orban srečal tudi z bivšo prvo damo ZDA Melanio Trump.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta