BBC ukinja najmanj sto novinarskih delovnih mest, načrtujejo tudi ukinitev dolgoletne oddaje z intervjuji

STA, A.L.
16.10.2024 14:50

Glavna izvršna direktorica BBC News Deborah Turness je zaposlenim poslala elektronsko sporočilo, v katerem je zapisala, da so se morali odločiti za nekatere težke odločitve, da bi delovali v okviru proračuna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Britanska javna radiotelevizija BBC je v torek razkrila načrte za ukinitev najmanj sto novinarskih delovnih mest v okviru vrste sprememb, med katerimi je ukinitev dolgoletne oddaje z intervjuji HARDtalk. Sindikat zaposlenih v medijih je danes opozoril, da gre za del zaskrbljujočega trenda, ki lahko škoduje produkciji novic.

Gre za najnovejše odpuščanje na BBC. Pred tem so prepolovili število zaposlenih v prestižni oddaji Newsnight in skrajšali njen večerni program na 30 minut, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavna izvršna direktorica BBC News Deborah Turness je zaposlenim poslala elektronsko sporočilo, v katerem je zapisala, da so se morali odločiti za nekatere težke odločitve, da bi delovali v okviru proračuna.

Omenila je še, da bo BBC kot celota ukinil več kot 500 delovnih mest in svoja sredstva zmanjšal za dodatnih 200 milijonov funtov (239 milijonov evrov) poleg že prej načrtovanih 500 milijonov funtov (598 milijonov evrov) letnih prihrankov in naložb, zato morajo biti novice BBC del teh ukrepov.

BBC pod vse večjim finančnim pritiskom

"Žal mi je, da se zapiranju delovnih mest ni mogoče izogniti. Predlagamo ukinitev 185 delovnih mest in odprtje 55 novih, kar pomeni neto zmanjšanje za 130 delovnih mest. Zaradi sprememb na področju novic predlagamo tudi ukinitev 25 delovnih mest v medijih," je še zapisala Turness.

BBC je pod vse večjim finančnim pritiskom zaradi visoke inflacije in višjih stroškov ter plačila licenčnine, ki je nižje od inflacije. Letna pristojbina, ki se je po dveletni zamrznitvi aprila zvišala za 6,6 odstotka na 169,50 funta (202,70 evra), je obvezna za vsa gospodinjstva v Združenem kraljestvu s televizorji.

"Jasno je, da mora BBC varčevati, a zadnji krog odpuščanj sledi zaskrbljujočemu trendu zmanjševanja storitev, ki zagotavljajo kritične in poglobljene analize," je danes poudarila vodja britanskega sindikata za radiodifuzijo Bectu, Philippa Childs. Dodala je, da so v sindikatu zaskrbljeni, ker v svetu lažnih novic, dezinformacij in političnih pretresov ti ukrepi ne bodo prizadeli le delovnih mest, ampak tudi zmanjšali obseg in razpon novic, ki jih lahko zagotovi BBC. Sindikat zastopa več kot 40.000 zaposlenih, pogodbenih in samostojnih delavcev v britanski medijski in zabavni industriji.

Pred tem se je na načrte BBC odzval britanski Nacionalni sindikat novinarjev (NUJ), češ da gre škodljiv napad na novinarstvo in novice. Generalna sekretarka tega sindikata Michelle Stanistreet je opozorila, da se je to zgodilo v času, ko Združeno kraljestvo potrebuje večjo pluralnost in raznolikost novic, zaupanje v novinarstvo pa je ogroženo doma in v tujini.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta