Avstrijska policija s hišnimi preiskavami tudi nad neonacistično propagando na družbenih mrežah

STA, VČ
10.11.2020 18:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Reuters

Avstrijska policija je danes preiskala domove 40 ljudi, ki jih sumijo, da preko svetovnega spleta širijo neonacistično propagando, pozivajo k nasilju in spodbujajo sovraštvo, so sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva. V operaciji, ki jo je izvedla po vsej državi, je policija zasegla mobilne telefone, elektronske nosilce podatkov ter nacistične spominke.

Z ministrstva so sporočili, da so osumljenci nezakonito širili neonacistično propagando v virtualnem svetu, preko skupin na WhatsAppu in Facebooku ter klepetalnic v videoigricah. Sedem ljudi sumijo spodbujanja nasilja. Policija je operacijo izvedla po nalogih več tožilstev. 14 osumljencev je imelo zakonito orožje, dva pa sta imela prepoved posedovanja orožja.
Avstrija ima enega najstrožjih zakonov, ki prepoveduje vsakršno delovanje v zvezi z nacizmom. Boj proti sovražnemu govoru na spletu pa je ena prednostnih nalog sedanje vlade. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta