Avstrija zaradi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu zvišala stopnjo teroristične ogroženosti

STA, M.R.
18.10.2023 16:08

Avstrija je zaradi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu in terorističnega napada v Bruslju danes zvišala stopnjo teroristične ogroženosti na drugo najvišjo, je sporočil avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrija bo zaostrila varnostne ukrepe po državi
EPA

Povečali bodo tudi število pripadnikov varnostnih sil ob judovskih ustanovah. "Po oceni trenutnih razmer, ki so jo opravile obveščevalne službe, z današnjim dnem zvišujemo stopnjo ogroženosti na visoko," je dejal Gerhard Karner na skupni novinarski konferenci z obrambno ministrico Klaudio Tanner, vodjo državne varnosti Omarjem Haijawi-Pirchnerjem in častnikom Kurtom Wagnerjem.

Avstrija se je za ta ukrep odločila po torkovem napadu na bolnišnico na območju Gaze, v katerem je umrlo več sto ljudi. Haijawi-Pirchner je pojasnil, da bi ta napad lahko privedel do nadaljnjega širjenja ekstremistične propagande in radikalizacije posameznikov.

Poudaril je sicer, da trenutno ni konkretne nevarnosti napadov. Po njegovih besedah se bojijo posameznih storilcev, ki bi jih k terorističnim dejanjem spodbudile razmere na Bližnjem vzhodu.

Karner je napovedal tudi povečanje števila pripadnikov varnostnih sil ob judovskih ustanovah. Pojasnil je, da je za to zaprosila judovska skupnost v Avstriji.

Pri zagotavljanju varnosti bo policiji pomagala vojska. Ministrstvo za obrambo že pomaga policiji s stotimi vojaki pri varovanju 20 veleposlaništev, zdaj naj bi se jim pridružilo še 90 vojakov, ki bodo skrbeli predvsem za varnost judovskih ustanov. "Teror in strah ne smeta imeti mesta v naši državi," je poudarila Tanner.

Ministra Karner in Tanner sta napovedala tudi ustanovitev protiterorističnega centra. Sestavljali ga bodo predstavniki obeh obveščevalnih služb avstrijske vojske, vojaške obveščevalne agencije in vojaške protiobveščevalne agencije, ter direktorata za državno zaščito in obveščevalno dejavnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta