(AFERA VIDEO IBIZA) Po sestanku s kanclerjem Kurzem avstrijski podkancler Strache na Dunaju povedal, da odstopa. Avstrija pred predčasnimi volitvami

VČ, STA
18.05.2019 12:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Heinz-Christian Strache po 12. uri pred novinarji.
Reuters

"Ja, bilo je neprimerno in napaka," s temi besedami je pred kamere okrog 12.15 stopil šef FPÖ in avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache. Na sestanku z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem ob 11. uri je ponudil odstop, je povedal, kancler pa ga je sprejel. Odhaja tudi iz vrha stranke. FPÖ želi po Strachejevih besedah nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko ÖVP. Ne želi, da bi to oviral in razdrl vlado, je povedal okrog svojega odstopa. Za svojega naslednika na čelu stranke je imenoval dosedanjega podpredsednika stranke in ministra za infrastrukturo Norberta Hoferja, morebitnega bodočega podkanclerja.
Politični atentant nanj se je po besedah Stracheja zgodil dve leti po spornem srečanju na Ibizi, med politikovim dopustom, je povedal, potem ko je bil sinoči obelodanjen video s spornimi izjavami Stracheja in njegovega strankarskega sodelavca na večerji z domnevno vplivno Rusinjo. Na večerji, ki se je zavlekla v neverjetnih sedem ur, so se dogovarjali za podporo Strachejevi stranki pred volitvami 2017. Bilo je tipično alkoholno vzdrušje, je vidno vznemirjen danes izjavil podkancler v odhodu. "Gospo sem srečal enkrat, na tem dopustu, potem nikoli več, tako kot tudi nihče več iz moje stranke." Z ilegalnimi metodami da so se ga lotili, je rekel o očitno nastavljeni pasti na Ibizi, v katero se je ujel in je, teden pred evroparlamentarnimi volitvami, vse dokumentirano prišlo na dan. Dve leti po dogodku. 
Afera je ekspresno dobila velike razsežnosti, soba za tiskovne konference je bila opoldne polna novinarjev in kamer od vsepovsod. Pred uradom avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, kjer so na kriznem sestanku razpravljali o nadaljnjih korakih po odstopu podkanclerja Stracheja, se je kmalu zbralo več tisoč protestnikov in zahtevalo predčasne volitve. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je predsedniku države Alexandru Van der Bellnu medtem razpis predčasnih parlamentarnih volitev predlagal. Zavzel se je, da bi bile volitve čim prej. "Dovolj je dovolj," je komentiral škandal, v katerega se je zapletel Strache. Poudaril je, da na današnjih pogovorih s koalicijskimi partnerji svobodnjaki (FPÖ) ni dobil vtisa, da imajo poleg odstopa Stracheja in vodje poslanske skupine Johanna Gudenusa resnično voljo za spremembe v stranki na vseh ravneh. To bi bilo po njegovih besedah več kot potrebno. Van der Bellen je idejo predčasnih volitev podprl.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta