Afera: Madžarska predsednica pomilostila pomagača pedofila

Va
08.02.2024 18:21

Katalin Novak vse očitke zavrača.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katalin Novak
Reuters

Pred predsedniško palačo v Budimpešti je za petek napovedan protest, vrstijo se pozivi k odstopu zaradi pomilostitve s podpisom madžarske predsednice.

Pomilostitev je predsedniški akt milosti, problem pa je, da je Katalin Novak, ki je bila nekoč ministrica za družine, pomilostila sostorilca v primeru spolne zlorabe otrok, pomiloščeni pa je bivši namestnik ravnatelja državnega otroškega doma. Leta 2018 je bil obsojen na tri leta zaporne kazni zaradi pomoči pri prikrivanju spolnega zlorabljanja - storilec je bil ravnatelj doma in obsodiili so ga na osem let zapora zaradi zlorabe najmanj desetih otrok med letoma 2004 in 2016, piše portal Index.hr.  

Predsednica Novak vse očitke zavrača. "Pod mojim predsedovanjem ni bilo in ne bo pomilostitve pedofilov, kakor je ni bilo niti v tem primeru," zatrjuje. 

Opozicija je na nogah. Odzval se je tudi madžarski premier Viktor Orban, politično sicer blizu predsednici. Amandmirati želi madžarsko ustavo tako, da pedofili ne bi več mogli računati na akt milosti. "Čas je, da to rešimo," je izjavil Orban. 

Kritike letijo tudi na bivšo madžarsko pravosodno ministrico Judit Varga, ker je bilo njeno strinjanje nujno v postopku, zaključenem sicer že lani. Vargo omenjajo kot najverjetnejšo nosilko liste Orbanove stranke Fidesz na junijskih volitvah v Evropski parlament. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta