Življenjske lekcije Slavka Ivančiča: Biti moraš dober človek, ne le dober glasbenik

Saša Britovšek Saša Britovšek
13.07.2020 06:00

Dvajset let mineva, odkar je na odru Avditorija Portorož zapel svojo znamenito skladbo Črta in zmagal na festivalu Melodije morja in sonca. Tako festival kot njegove skladbe dajejo svojevrsten pečat poletju na slovenski obali. Festivala letos ni, on pa vrvež v mestu in svoj portoroški zaliv najraje opazuje s svoje terase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavko Ivančič  
Zdravko Primožič

Kako je te dni v Portorožu?
Med tednom je še kar v redu, vikendi pa so strašni. Korona je naredila svoje in slovenski gostje so se nagnetli na obalo. Domačini nismo vajeni takšne gneče, tudi nekulturnega obnašanja ne. Italijanov, ki so bili naši najboljši gostje, letos ni, ostajajo Madžari. Avstrijci, Čehi. Ob tem pa je v vsej gneči treba paziti še na varnostne ukrepe, maske, razkuževanje … Nekako bom morali sprejeti, da je to naša nova vsakdanjost. A te dni Portorož ni tak, kot smo ga vajeni. Zato grem kar raje v Piran, če se mi zahoče mesta. 
Doma ste iz Crikvenice, kdaj pa je Portorož postal vaš dom?
Leta 1976 smo se s fanti mojega takratnega benda iz Reke peljali na nastop v Portorož. Zaspal sem na poti in kolegi so me zbudili tik pred Portorožem. Ko sem odprl oči, sem zagledal tisti drevored, ki se iz Belvederja spušča proti Strunjanu. Nikoli ne bom pozabil tistih dreves. Rekel sem si: Tukaj bi pa živel! Temu so sledile mnoge zgodbe, bolj in manj pomembne, nekaj časa sem stanoval doma v Crikvenici, nekaj časa v Sloveniji. Bilo je leto 1980, sodeloval sem že s slovenskimi glasbeniki, ko sem nekega dne zagledal dekle v rdečih kavbojkah. Imela je kratko postrižene svetle lase in bila je doma iz Portoroža. Najina skupna zgodba traja odtlej.

Slavko Ivančič je zmagal na Melodijah morja in sonca 22. julija 2000.  
Fpa
Na Slovenski popevki 2004 v Ljubljani.  
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.