Slasten skok v novo leto z zavitkom z asimino

(štr)
31.12.2023 06:30

Okus asimine spominja na kombinacijo banane, manga in ananasa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slasten obrok z eksotičnim sadjem
Nuša Prejac

V okviru projekta ForestWell, ki ga financira program EU Erasmus+ in ga je odobrila Nacionalna agencija CMEPIUS, tokrat predstavljamo asimino.

Asimina (Asimina triloba) ali indijska banana, poznana tudi kot paw paw, je listopadno drevo iz Severne Amerike. Zaradi izredne prilagodljivosti je kmalu postala pogosto prisotno drevo na vrtovih evropskih vrtičkarjev. Lahko prezimi na prostem in je odporna na škodljivce. Zacveti aprila s temno vijoličastimi socvetji. Tudi do kilogram težke plodove ovalne oblike lahko uživamo v tretjem letu rasti, v septembru, sveže ali predelane. Njihov okus mnoge spominja na kombinacijo banane, manga in ananasa. Iz listov asimine lahko izdelamo naravno sredstvo proti škodljivcem, kot so koloradski hrošč, fižolar itd. Asimino so spoštovali že v antiki kot uporabno rastlino v kuhinji, zdravilstvu in velnesu.

Za zavitek z asimino, ki zadošča za štiri osebe, potrebujemo dva lista vlečenega testa, 2 do 3 kose asimine, 250 gramov skute, 100 gramov ovsenih piškotov, jajce, dve žlici rjavega sladkorja, lupino ekološke limone, jogurt, za noževo konico soli. Za zavitek grobo zmeljemo piškote. Za nadev zmešamo skuto z jogurtom, jajcem, soljo in sladkorjem. Asimino olupimo, ji odstranimo koščice in narežemo na večje kose.

List vlečenega testa premažemo z maščobo in nanj položimo nov list testa, ki ga tudi premažemo z maščobo. Po testu posujemo piškotne drobtine in ga po dveh tretjinah premažemo s skutinim nadevom. Nato po njem posujemo kose asimine in zvijemo v zavitek. Premažemo z maščobo in pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Tekst sta pripravila Borut Ambrožič (Hortikulturno društvo Maribor) in dr. Jerneja Lešnik (VSGT Maribor), recept Mojca Polak (VSGT Maribor).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta