(FOTO) Pol stoletja čistega entuziazma v krajih Loka in Rošnja

Anita Babič
24.08.2024 06:00

Športno društvo Loka - Rošnja bo z različnimi prireditvami pol stoletja obstoja proslavilo 30. in 31. avgusta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Betoniranje v končni fazi leta 1977
Arhiv društva

Bi v Loki in Rošnji, kjer marsikdo prav zaradi nogometnega kluba napačno domneva, da gre za eno vas, kaj sploh obstalo pol stoletja? Ne! Nogomet je preprosto premočna sila. Vez, ki je v 50. letih povezala nezdružljivo in presekala običajne vaške spore.

Postavljanje društvenih prostorov ŠD Loka-Rošnja.
Arhiv društva

Leta 1974 so mladi fantje iz Loke in Rošnje sklenili začeti zgodbo, za katero gotovo niso menili, da bo trajala tako dolgo. Želeli so zgolj eno. Igrati nogomet. O urejeni travnati površini in primerni žogi so zgolj sanjali. "Pa kaj, če je kakšen šop trave ustavil žogo!"

Arhiv društva

Prva tekma Športnega društva Loka - Rošnja je bila odigrana dve leti kasneje, s tem so vzniknile želje po "pravem" igrišču in društvenem prostoru. Tako je s prostovoljnim delom krajanov, ki so opravili 1252 prostovoljnih ur, v Loki zrasel takrat najlepši športni park in vaški dom. Zaključek del in otvoritev doma sta bila 12. novembra 1977. Ustanovitev, priprava in ureditev z udarniškim delom najlepšega igrišča Dravskega polja, urejanje podobe športnega parka Ložič, razmislek o bolj vrhunski nogometni ekipi, ki bi lahko posegala po uvrstitvi v 3. slovensko ligo, je le nekaj zaslug navdušencev prvih 20 let obstoja društva.

Nastop nekdanje legendarne skupine Agropop
Arhiv društva

Športno društvo je bilo od ustanovitve glavno gibalo rekreacije in športa v Loki in Rošnji. Prvi predsednik društva je bil Danilo Vaupotič, ki so mu sledili Peter Bandur, Jože Bandur, Drago Izlakar, Jože Vidovič, Franc Rihtarič, Cveto Pernek, Boštjan Pesek, Primož Vidovič in sedanji predsednik Jure Štiher. Nogomet je ostal gonilna sila, športno društvo pa je zadovoljilo tudi potrebe po združevanju ob šahu, odbojki, kolesarstvu, košarki, namiznem tenisu ... Skozi leta je rasla infrastruktura. Leta 1981 so se pričela dela za ureditev in razširitev nogometnega igrišča. Prav tako so potekali dogovori o pridobitvi zemljišča, ki je takrat pripadal Kombinatu Ptuj, ter pridobitvi soglasja pri Izvršnemu svetu RS. Pogodba je bila podpisana leta 1982 in uspešno so zaključili z urejanjem igrišča. Med letoma 1986 in 1992 je društvo s pomočjo KS zgradilo še zidan objekt, v katerem se nahajajo slačilnice. Med letoma 1997 in 1999 so park redno urejali, skrbeli za obstoječe objekte in jih obnavljali (ometi, pleskanje, oprema slačilnic), uredili so kabelski priključek, mestni vodovod, zgradilo se je novo večnamensko asfaltno igrišče (nogomet, košarka, rokomet), okrog nogometnega igrišča so postavili nove betonske stebre za ograjo, za goli so uredili zaščitne mreže. V zadnjih desetih letih je bila opravljena popolna obnova vaškega doma, ki je vključevala zamenjavo strehe, ureditev pokrite terase, betonski plato pred domom, dograditev slačilnic, namakalni sistem, dopolnjena razsvetljava igrišča, urejeno veliko igralo za otroke, nasip ob športnem parku, prav tako so legalizirali objekte v športnem parku. Mnogi se verjetno spomnite veselic v poznih 90. letih, ki jih je organiziralo društvo. Na Obdravski noči je nastopilo nekaj znanih imen (Neda Ukraden, Novi fosili, Agropop, Alen Nižetić, Petar Grašo ...). Moški vsako leto za praznik dela ob igrišču postavijo majsko drevo.

Nastop nekdanje hrvaške skupine Novi fosili
Arhiv društva

V zadnjem obdobju društvu zvezde niso naklonjene. Poplave so nemalokrat uničile infrastrukturo, vedno manj je tudi domačih igralcev. Pravzaprav je čudež, da društvo in klub še delujeta. A nekaj le ne dovoli, da se kovinska vrata za vedno zaprejo in pustijo rji, da opravi delo do konca. To so domačini, ki čutijo odgovornost do društva in dela, ki je bilo opravljeno. Kar se tiče nogometne ekipe, pa kakšna sezona prinese velike uspehe, kakšna manjše. Zagotovo je uspeh, da ekipa obstaja, se drži ali v I. ali v II. medobčinski ligi. Z ustanovitvijo Nogometne šole Dravsko polje je bil narejen velik korak k temu, da je klubom omogočeno tekmovanje v I. medobčinski ligi, saj članske ekipe potrebujejo podmladek, ki jim omogoča sodelovanje.

Društveni prostori ob reki Dravi
Arhiv društva

Tako kot nekoč se tudi danes ob društvenih akcijah zberejo krajani in s prostovoljnim delom urejajo, popravljajo, gradijo in obnavljajo pripadajočo infrastrukturo. Peso, Dani, Eca, David, Dejan, Janko in Martina so tisti, ki jih boste v športnem parku gotovo srečali. Ker so na 50-letno zgodbo krajani obeh vasi, Loke in Rošnje, ponosni, vabijo, da se z njimi poveselite ob jubileju v petek, 30. avgusta, ko se bodo s spominskim turnirjem poklonili Petru in Damijanu Bandurju. V soboto, 31. avgusta, bodo nastopili Vražji muzikanti in Ansambel Galama, izbrali bodo najlepšo in največjo bučo, organizirali srečelov, za otroke bodo napihljiva igrala. Vstopnine ni, veselica bo pod šotorom, hrane in pijače pa v izobilju.

Zaključna dela pri gradnji vaškega doma leta 1977
Arhiv društva
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta