"Zakaj je šlo kar mimo?" Zaradi narisanega dresa na golem ženskem telesu ogorčenje, kaj pravijo v RK Krim Mercator?

A.L.
30.08.2023 10:23

Poudarjajo, da v njihovem klubu štejejo šport, ekipa, trdo delo vseh v klubu in okoli njega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rokometni Klub Krim

Rokometni klub Krim Mercator je pred dnevi na svojem Facebook profilu objavil kolaž fotografij, ki prikazujejo predstavitev novega dresa. Odločili so se za sporen pristop, saj so dres narisali kar na golo žensko telo, s svojo potezo pa so v javnosti sprožili precej kritik. Ena od spletnih uporabnic jim je denimo očitala, da izkoriščajo telo mlade ženske za lastno promocijo.

Na Facebooku se je oglasil tudi medijski delavec in nekdanji sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač, ki je zapisal naslednje: "Ko že ravno toliko govorimo o objektivizaciji ženskega telesa … RK Krim je prejšnji teden predstavil dres za novo sezono. Tako da so ga narisali na golo telo (gole prsi, če hočete) modela. Inovativno? Provokativno? Bi morali uporabiti katero od igralk? Zakaj je šlo kar mimo?" 

Kasneje se je na družbenem omrežju pojavil tudi komentar, da gre za objektivizacijo, seksualizacijo in degradacijo ženske v športu, ter očitek, da šteje le videz. 

Na Twitter profilu Spol.si pa so, kot je mogoče razbrati iz objave, nad potezo Krima ogorčeni. "Ko se svet ženskega športa sooča z uporom proti seksizmom, bi res radi razumeli, kdo v RK Krim je dobil idejo, da bi nov ekipni dres tekmovalk predstavil s poslikavo golega torza in dojk, na pogled dekliškega modela? Zakaj? Ker so rokometašice najprej telesa, šele nato športnice?"

Za odgovore smo zaprosili ljubljanski rokometni klub, ki redno nastopa v elitni ligi prvakinj. Konkretnih odgovorov na naša vprašanja sicer niso poslali, so pa zapisali, da so presenečeni nad dejstvom, da je "spremljevalni del našega pestrega programa zmotil nekatere, še posebej tiste, ki na samem dogodku niso bili prisotni. Če smo koga nenamenoma prizadeli, se mu v imenu kluba opravičujemo". Dodajajo, da bodo za gledanost in promocijo naredili vse na tekmovalnem parketu. "Tako kot to počnemo že od ustanovitve kluba in tako kot že 29 let zapored to počnemo na najvišjem tekmovalnem nivoju – v EHF Ligi prvakinj." Poudarjajo, da v njihovem klubu štejejo šport, ekipa, trdo delo vseh v klubu in okoli njega. 

V torek pozno zvečer so sporno objavo izbrisali s Facebooka in nam sporočili, da "je bil namen dogodka povsem drugačen in ne želimo sprožati dodatnih polemik".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta