Vijoličasti pred nadaljevanjem prve lige: Boj za Evropo se začne proti Gorici

Miha Dajčman
31.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Brnić je proti Gorici v tej sezoni že dosegel gol, v Novi Gorici pa še ni zaigral.
Andrej Petelinšek

Reprezentančnega premora je konec in na slovenske zelenice se po dveh tednih vrača prva liga. Olimpija bi lahko že kmalu potrdila naslov državnih prvakov, saj tekmecem beži za kar 15 točk, zasledovalcem pa ostaja boj za mesta, ki vodijo v Evropo. Napeto je tudi v borbi za obstanek med elito. Gorica, ki trenutno zaseda deveto mesto na prvenstveni lestvici, je naslednji tekmec drugouvrščenega Maribora. Vijoličasti v Novi Gorici, kamor bodo odpotovali danes, niso izgubili vse od 13. avgusta 2016. "Slišal sem, da imamo uspešno razmerje medsebojnih tekem v zadnjem obdobju, toda zavedamo se, da je vsaka naslednja zgodba zase. Lepo bi bilo, če bi se tradicija na dvobojih z Gorico ponovila, ampak si moramo točke zaslužiti na igrišču. Čaka nas zahtevna naloga, o tem ni dvoma," se zaveda trener Maribora Damir Krznar.

Reprezentanti opozorili nase

Vijoličastim so se v minulih dneh na treningih pridružili reprezentanti. Žan Vipotnik je v debiju za člansko izbrano vrsto Slovenije potrdil dobro formo z golom proti Kazahstanu, proti San Marinu pa je podal v kazenski prostor, ko so gostje v Stožicah dosegli avtogol. Minute v dresu Slovenije v mlajših kategorijah sta dobro izkoristila tudi Aljaž Antolin in Marcel Lorber, kot zadnji se je ekipi pridružil Denis Alijagić, ki je igral za Češko. "Zadovoljen sem z nastopom Vipotnika. Ne vem, kdo ne bi bil, saj je odločil prvo tekmo. Veseli me njegova želja, da nastopi tudi na drugi tekmi proti San Marinu, čeprav je imel rahlo poškodovan gleženj. Marsikateri izkušen nogometaš bi izpustil tekmo. Hrabril sem ga, da stisne zobe in izkoristi vsako priložnost. Imeli smo zagotovilo doktorja, da se ne more zgoditi nič resnega. Dobro je, da je nastopil tudi na drugi tekmi, ker to veliko pove o njegovi mentaliteti in želji, da doseže več. Napadalci to potrebujejo, morajo biti tudi egoisti in si želeti več, čeprav Vipotniku malenkost tega še manjka. Prepričan sem, da bo z izkušnjami to še pridobil. Antolin je uspešno opravil svojo vlogo na obeh tekmah mlade reprezentance, Alijagić dobil koristne minute s češko selekcijo do 20 let, prav tako Lorber s selekcijo do 19 let. Najbolj pomembno pa je, da nihče ni staknil poškodbe," je nastope reprezentantov komentiral Krznar. Vipotnikova lažja poškodba gležnja je odpravljena, zato bojazni, da na Primoskem ne bi zaigral, ni.

V Ljudskem vrtu so imeli skoraj dva tedna časa, da se pripravijo na zadnjih osem tekem v prvenstvu, ko bo na voljo 24 točk. Pretekli vikend so s 5:2 premagali Lokomotivo Zagreb, čeprav so po polčasu zaostajali z dvem goloma. "Premor smo skušali izkoristiti na najboljši način - z obnovo moči za finiš sezone z osmimi tekmami v prvenstvu. Verjamem, da še s tremi v pokalnem tekmovanju. Odziv moštva je bil dober tako med treningi kot tudi na dobrodošli preizkušnji proti Lokomotivi. Verjamem, da bomo ustrezno pripravljeni dočakali nove izzive," je dogajanje v Ljudskem vrtu v minulih dveh tednih opisal hrvaški strateg. Proti Lokomotivi je tri gole dosegel Rok Sirk in opomnil trenerski štab, da bi v zaključku prvenstva nanj lahko računali v večji meri. Dvakrat je zadel Ignacio Guerrico.

Razmišljali o svojih pomanjkljivostih

Čeprav imajo vijoličasti proti Goričanom zgodovino dvobojev, ki aktualne prvake navdaja z optimizmom, se Krznar zaveda moči moštev, ki so v borbi za obstanek v ligi. "Ekipa, ki se bojuje za obstanek, za uresničitev cilja iztisne dodatno energijo. Vemo, da Edy Reja (trener Gorice, op. p.) želi brezhibno podobo moštva na igrišču. Z ostrimi linijami, s čim manj prostora med obrambno in zvezno vrsto. Posegli so tudi po nekaterih spremembah v načinu igre. Moramo biti previdni, predvsem pa na naši zahtevani ravni," je odločen 50-letnik. Ob tem poudarja, da tudi Mariboru gostovanje v Gorici pomeni ogromno. "Enako vodilo velja za nas, ki se potegujemo za mesta v evropskem tekmovanju. Skozi ta dva tedna smo poudarjali pomen strukture obrambe, še bolj smo opozarjali na določene pomanjkljivosti. Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje uspeli na uradni tekmi preobrniti nadaljnji potek, ko smo prvi prejeli zadetek. Proti ekipam, ki so v obrambnem bloku, si ne smemo dovoliti, da se znajdemo v zaostanku, saj je potem težje nadaljevati. Pripravljalne tekme imajo sporočilnost prav tako kot treningi. Ne bi prehiteval dogodkov, imamo še dva treninga, a bo zelo verjetno kdo izmed fantov, ki so uspešno oddelali zadnje aktivnosti in se izkazali proti Lokomotivi, začel tekmo," je pomembnost širine kadra v zaključku sezone izpostavil Krznar.

Med tistimi, ki v spomladanskem delu sezone pri Mariborčanih najbolj izstopajo, je krilni nogometaš Ivan Brnić. Tudi on si je v minulem reprezentančnem odmoru z veseljem ogledal tekme Hrvaške in svojih soigralcev, ki so oblekli državni dres. Zdaj je osredotočen na zaključek prvenstva. "Misli so že pri naslednji tekmi. Gorica skuša storiti vse, da si zagotovi obstanek. Proti tekmecem s spodnjega dela lestvice je težje igrati, ker se branijo, manj je prostora. Najbolj pomembna je v takšnih primerih potrpežljivost. Velika prednost je, če prvi zabiješ gol. Čaka nas zahtevna preizkušnja, v kateri bomo morali biti popolnoma osredotočeni. Tudi zadnja tekma proti Lokomotivi je pokazala, da smo hitro kaznovani za napake. Bili smo v nekoliko nerealnem zaostanku po prikazanem, potem pa smo v drugem polčasu bili bolj prepričljivi in zanesljivi. Naj bo ta podoba vodilo za sobotnih 90 minut," je optimističen 21-letni Splitčan, ki ob zmagi Maribora v Gorici v 11. krogu s 4:1 ni igral, je pa proti vrtnicam v tej sezoni gol dosegel v drugem krogu v Ljudskem vrtu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta