(VEČER NA EURU) Erik Janža, tretji Slovenec z golom na evropskem prvenstvu: Očitno mi Danci ustrezajo

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.06.2024 20:15

V petek bo Erik Janža praznoval 31. rojstni dan, darilo pa je sebi in slovenski nogometni javnosti podaril že nekaj dni prej, ko je dosegel gol za pomembno točko Slovencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dva od treh golov za reprezentanco je Erik Janža dosegel proti Danski, enega je dal Fincem.
EPA

Pestra nogometna zgodba Erika Janže ima od nedelje novo pomembno poglavje. V enajstem nastopu za člansko reprezentanco Slovenije je nekaj dni pred 31. rojstnim dnem dosegel tretji gol za izbrano vrsto. Slovenski dres je prvič oblekel leta 2014, nato devet let čakal na vnovičen nastop, potem pa je kapetan poljskega moštva Gornik Zabrze v kvalifikacijah za Euro 2024 postal pomemben član prve enajsterice reprezentance, ki se ji je po 14 letih uspelo uvrstiti na veliko tekmovanje. Prvenec za Slovenijo je dosegel na tekmi s Finsko, ko ga je prvič v reprezentančnem dresu v živo v Stožicah spremljala mama. Proti Danski je v kvalifikacijah poskrbel za mojstrovino iz prostega strela, toda na Parkenu so Slovenci izgubili. Na debiju na Euru pa je z volejem iz razdalje dosegel gol za izenačenje proti Danski. Po obračunu je spregovoril za slovenske medije.

O golu in neodločenem izidu z Dansko: "Res sem zelo vesel za ta gol, očitno mi Danci kar ustrezajo. Zadnja dva tedna je bilo precej naporno. Vsem v ekipi - kapo dol. Zaslužili smo si to točko, mogoče celo več. Sploh če pogledamo zadnjih 20 minut. Imeli smo še kar nekaj dobrih priložnosti, da bi lahko celo zmagali. Toda moramo biti zadovoljni. Vemo, da je Danska zelo dobra ekipa, ki cilja zelo visoko na tem prvenstvu. Super začetek, gremo dalje."

O poteku obračuna: "Rekli smo si, da jim ne smemo dovoliti, da nas potisnejo preveč nizko v obrambi. Mislim, da nam je to kar uspevalo, saj niso bili več tako kreativni kot v prvem polčasu. Eriksen in Wind sta prihajala v medprostor ter nam delala težave, potem pa smo začutili, da znamo tudi mi igrati. In tako se je potem tehtnica obrnila na našo stran. Hvala bogu, da je moj strel končal v mreži."

O proslavljanju gola s soigralci in številnih čestitkah: "Ker ne zabijam pogosto, nimam posebnega proslavljanja. Res smo ena velika družina, najlepše pa je, ko se lahko veselimo skupaj, zato sem tekel proti klopi. Telefon gori, toda to je nekaj normalnega."

O deliriju Slovencev na tribunah: "Dobro se počutimo, ker smo lahko zadovoljili toliko Slovencev, ki so tu že več dni. Slišali smo jih v hotel. To je to, zaradi tega igramo nogomet. To je nekaj najlepšega. Že na ogrevanju pred tekmo z Dansko je bilo čutiti posebno energijo. Od samega začetka so mi šle kocine pokonci. Hvala vsem navijačem, ki so prišli v Stuttgart. Vem, da jih bo v Münchnu še več. Skupaj smo še močnejši."

Pred tekmo s Srbijo: "Zaradi točke proti Danski ne bo evforije, saj nismo zmagali. Smo trdno na tleh. Naprej moramo delati to, kar delamo dobro. Moramo verjeti, da nam lahko uspe. Zdaj se bomo morali spočiti, se regenerirati in iti dalje. Vidimo, da lahko igramo z vsakim, nikogar se nam ni treba bati. Je pa ta točka pomembna za nadaljevanje, v naši skupini zna biti kar komplicirano."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta