V pričakovanju druge slovenske medalje na finalu sezone: Kranjec napada veleslalomske stopničke

Bojan Bauman Bojan Bauman
18.03.2023 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec medalje v veleslalomskem seštevku sezone še nima.
Reuters

Slovenija bi lahko danes dobila drugega junaka na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki poteka v Andori. Soldeu bo organiziral zaključne tekme sezone v tehničnih disciplinah. Fantje veleslalom začnejo ob 9. uri, dekleta slalom ob 10.30. Jutri ob 9. uri dekleta čaka veleslalom, fante pa ob 10.30 slalom. Naš današnji up je Žan Kranjec, trenutno tretji veleslalomist sezone. Tridesetletni Vodičan je konstanten celo sezono. Letos sta mu uspela najboljša rezultata tudi na tradicionalno zadnji tekmi pred finalom v naši Kranjski Gori, kjer je zasedel četrto in peto mesto. "Bil je najboljši med preostalimi. Prvi trije so bili razred zase," je po teh veleslalomih razmišljal njegov trener Klemen Bergant.

Pred njim sta bila izjemni Švicar Marco Odermatt in Norvežan Henrik Kristoffersen, ki sta oba že potrdila prvo in drugo mesto v veleslalomski razvrstitvi sezone. Kranjec je zbral 440 veleslalomskih točk in zaseda tretje mesto. V karieri še nima medalje v tej kategoriji, zato je tudi za današnjo tekmo zelo motiviran. Finale veleslaloma bo minil prav v boju za bronasto medaljo, kjer Kranjca najbolj ogrožata Avstrijec Marco Schwarz (389 točk) in Švicar Loic Meillard (380 točk).

Slovenci bomo imeli oba dneva na finalu tudi Ano Bucik. Z 259 točkami je osma v slalomskem seštevku in ima lepo priložnost, da si za naslednjo sezono zagotovi nastope med elitno sedmerico. Za trenutno sedmo, Hrvatico Leono Popović, zaostaja za le deset točk. Že nekaj tekem nazaj si je status najboljše slalomistke sezone priborila Mikaela Shiffrin. Američanka je pri 885 točkah, od desetih slalomov v tej zimi jih je dobila šest, še trikrat je končala na drugem mestu. Srebro se nasmiha Švicarki Wendy Holdener (610 točk), ki ima pred zadnjo tekmo 80 točk prednosti pred tretjeuvrščeno Slovakinjo Petro Vlhovo.

Ana Bucik ima lepo priložnost za preboj med slalomsko elito.
EPA

Podobno vrhunsko je Shiffrinova v tej sezoni nastopala tudi v veleslalomu. S 700 točkami si je že zagotovila mali kristalni globus, v tej disciplini je zmagala na šestih od devetih tekem, hkrati pa postala svetovna prvakinja. Za drugo mesto se bodo na veleslalomskem finalu borile Petra Vlhova (486 točk), Lara Gut Behrami (482), Federica Brignone (476) in Marta Bassino (475). Ana Bucik je s 146 točkami na 14. mestu daleč od boja za medalje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?