V Mariboru ne bo najboljših na svetu - ki pa itak ne zmagata vedno

Uroš Gramc Uroš Gramc
23.06.2022 07:00

Danes v Novem mestu v kronometru in v nedeljo v Mariboru na cestni dirki v odsotnosti Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča favoriti izhajajo iz moštva Bahraina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Tratnik se je uspešno vrnil po zlomu zapestja in bo želel bogato bero državnih naslovov še obogatiti.
Andrej Petelinsek

Zadnji konec tedna v juniju imajo cestni kolesarji tradicionalno rezerviran za državna prvenstva. Vsaj v Evropi, kjer je ta čas epicenter dogajanja, denimo v Avstraliji in Novi Zelandiji ali pa v Kolumbiji, na drugem koncu sveta in na drugi polobli, jih imajo v začetku leta. Starta se s posamično vožnjo na čas, dobili smo že prvake Italije (Filippo Ganna), Poljske (Maciej Bodnar) ..., danes bomo dobili tudi prvaka Slovenije. Nato sledi še cestna preizkušnja, naši kolesarji in kolesarke od mladincev do profesionalcev se bodo merili v nedeljo v Mariboru.

Na startu trije bivši prvaki

Obe dirki bi letos morali biti v štajerski prestolnici, a so prvo zaradi popoldanskega termina sredi tedna in možnih velikih prometnih zamaškov prestavili na obrobje dolenjske. V Karteljevem bodo izpeljali še avstrijsko prvenstvo v uri resnice, severni sosedi so se obrnili na slovensko kolesarsko zvezo, ker se soočajo z enakimi težavami. Na startu bo tako več tekmovalcev (154), kot bi jih bilo sicer. A bolj kot število je pomembno, kdo se bo podal na razgibano progo, ki je v članski kategoriji dolga 28,8 km (dva kroga) in ima skupno 496 metrov višinske razlike. Žal konkurenca ne bo popolna, manjkala bosta prvi in drugi kolesar sveta. Tadej Pogačar je udeležbo odpovedal pred dnevi zaradi prevelikega tveganja okužbe s koronavirusom pred vrhuncem sezone, dirko po Franciji, ki se naslednji petek prične v Köbenhavnu na Danskem prav s posamično vožnjo na čas. Za Primoža Rogliča je že dalj časa znano, da v teh dneh živi in trenira v Tignesu v francoskih Alpah.

Od slovenske osmerice v svetovni seriji ne bosta nastopila še Domen Novak in Luka Mezgec, ki v tej disciplina nikoli nista blestela, a boj za zlato kolajno in posebno majico, ki jo kolesar nosi do naslednjega prvenstva, zna biti hud. Na startni listi je kar nekaj bivših prvakov, začenši s tistim iz leta 2007; 35-letni Kristijan Koren ima leto po prestanem dopinškem suspenzu vnovič klub, od maja je pri Adrii Mobilu. Nastopil bo tudi prvak izpred petih let, toda Jan Polanc (UAE Emirates) pravi, da ni tako dobro pripravljen, kot je bil lani, ko je osvojil srebro in je upal na nastop na dirki po Franciji. Tja zagotovo potuje Matej Mohorič, ki je bil najboljši le med mladinci (leta 2011), vendar je vselej med favoriti in praktično vsakič odnese kolajno. Prihaja na tri leta, pred šestimi je bil drugi za Rogličem, pred tremi leti je zaostal zgolj za Pogačarjem. Tokrat bo imel močnega tekmeca v moštvenem kolegu pri Bahrain Victoriousu, najresnejši kandidat za zlato je Jan Tratnik, ki mu je sicer načrte za ta del sezone porušil zlom zapestja v uvodnem dnevu Gira.

Prvi favorit zadnje dni počival

Idrijčan se je na dirke vrnil na slovenski pentlji, kjer smo ga pogosto videli na čelu pelotona ob raznih taktičnih variantah moštva, vendar sam ni dirkal na rezultat. "Po več kot enem mesecu sem se vrnil. Do zadnjega nismo vedeli, ali bom pripravljen, ampak bolečine so pred dirko izginile. Moj glavni cilj je bil čim prej osvojiti tekmovalni ritem in pomagati ekipi do dobrih rezultatov. Naredil sem nekaj napak, saj nisem vedel, kakšna je forma, ampak sem zelo zadovoljen. Dirkali smo zelo aktivno in sprožili nekaj akcij, ki so se morda kdaj pokazale kot neuspešne, ampak konec koncev smo dirko popestrili in si naredili dober trening. Vesel sem bil Domnovega (Novakovega, op. p.) tretjega mesta in da sem dvignil pripravljenost. Upam, da sem se dovolj spočil in bom odpeljal dober kronometer," je povedal 32-letni Jan Tratnik, ki ima tri naslove prvaka v uri resnice in bo branil naslov iz Kopra. Enako število jih ima zgolj Robert Pintarič, (enega) več pa Gregor Gazvoda.

Moštvo Bahraina je nesporna številka ena tudi za nedeljsko cestno dirko v Mariboru. Najbolj slovensko obarvana zasedba v svetovni seriji je v zadnjih štirih letih pobrala tri naslove. Premagal jo je le Primož Roglič, ko je bila predlani trasa zelo zahtevna in je bil cilj na poti proti Krvavcu. Matej Mohorič brani naslov in lahko postane prvi v slovenski zgodovini s tremi. Po dva imajo še Luka Pibernik, Borut Božič, Gorazd Štangelj, Mitja Mahorič in Tadej Valjavec. Trasa na Štajerskem Gorenjcu najbrž ustreza, je razgibana, vendar ne prezahtevna. 16,7 kilometra dolg krog s startom in ciljem v Mladinski ulici in ob stadionu Ljudski vrt ima 160 metrov višinske razlike. Le kakšnega več bi si verjetno želel odpeljati, za kategorijo Elite bo "zgolj" deset krogov v skupni dolžini 167 kilometrov.

Časovnica startov, kronometer, Novo mesto: ob 14. uri starejši mladinci; ob 14.40 mlajši mladinci; ob 15.30 starejše mladinke; ob 15.40 ženske Elite in do 23 let (vsi 14,4 km); cestna dirka, Maribor: ob 8.30 mlajši mladinci in starejše mladinke (67 km); ob 10.30 starejši mladinci, ženske do 23 let in Elite (100 km); ob 14.30 moški U23 in Elite (167 km).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta