Športno plezanje: Mia Krampl nepričakovano priplezala do finala in šestega mesta

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
23.04.2023 19:59

Led je prebit, za najboljšimi športnimi plezalkami in plezalci na svetu je prva postaja v letošnji sezoni svetovnega pokala. Med Slovenci je izstopala Mia Krampl, Janja Garnbret se bo priključila čez dober mesec dni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mia Krampl je sezono začela nepričakovano dobro.
Anže Malovrh/STA

V japonskem Hačiodžiju se je minuli konec tedna z mini azijsko turnejo začela nova sezona v športnem plezanju. Slovenska reprezentanca je v deželo vzhajajočega sonca odpotovala brez prve zvezdnice Janje Garnbret, ki še vedno okreva po poškodbi in se bo v karavano vrnila predvidoma v začetku junija. Na prvi preizkušnji, najboljši na svetu so se merili v balvanskem plezanju, je nastopilo sedem Slovencev in Slovenk, pri čemer sta s petkovimi kvalifikacijami uspešno opravila dva – Mia Krampl in Anže Peharc. Kramplova je nato v polfinalu nastopila še bolje in se z osvojenima dvema vrhovoma za las uvrstila v večerni finale. Med šestimi najboljšimi ji nato ni šlo tako dobro, rešila namreč ni niti enega balvanskega problema (pri tretjem balvanu je priplezala do cone), pri čemer velja poudariti, da so bile postavitve precej zahtevne. Do vrha katere od smeri sta namreč prišli le zmagovalka Brooke Raboutou iz ZDA in Nemka Hannah Meul. Dobitnici zlate kolajne, za katero je sobotna zmaga prva na balvanskih tekmah svetovnega pokala, je čestitala tudi Garnbretova. Obenem se je spomnila leta 2019, ko je prav v Hačiodžiju osvojila kar tri naslove svetovne prvakinje.

Kramplova, edina Slovenka v finalu, je bila na koncu šesta, odlična uvrstitev zanjo pa je bil že sam preboj v večerni program. Med finalistkami je namreč nazadnje nastopila leta 2019 v Münchnu. "Priznam, da nisem pričakovala tako dobrega začetka sezone, da bom kar na prvi tekmi v finalu, saj je konkurenca močna. S tem rezultatom sem presenetila tudi sebe. To je potrditev, da lahko dosežem dober rezultat. Na naslednjo tekmo grem s ciljem odplezati najbolje, kar zmorem, in vem, da bo tudi rezultat dober."

Na veliko sceno so stopili še moški, a se edinemu slovenskemu predstavniku, Anžetu Peharcu, ni uspelo uvrstiti v finale. Brez osvojenega vrha je v polfinalu obstal na 19. mestu. Zmagal je Francoz Mejdi Schalck, ki je edini osvojil dva vrhova. Po enega sta osvojila Belgijec Hannes Van Duysen in Francoz Paul Jenft. Preostali trije Slovenci so obtičali v kvalifikacijah, Zan Lovenjak Sudar je bil 37., Jernej Kruder je osvojil 41. mesto in bil daleč za pričakovanji, Luka Potočar pa je bil 65. Od deklet sta poleg že omenjene edine slovenske finalistke v kvalifikacijah nastopili še Sara Čopar, ki je polfinale zgrešila za eno mesto, bila je 22., in Katja Debevec, ki je bila na koncu 31.

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli v Južno Korejo, nato še v Indonezijo. Pred evropskim delom sezone, ki se na Češkem začne prvi konec tedna v juniju, se bodo najboljši in najboljše ustavili še v ZDA. Vrhunec sezone sledi avgusta, ko bo na vrsti svetovno prvenstvo, za Slovence pa bo precej zanimiv tudi začetek septembra. Takrat bo tekmovanje na najvišji ravni gostil Koper, ki se je lani izkazal z organizacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta