Slovenski aduti pred novoletno turnejo še brez stopničk, a optimistično po zlatega orla

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.12.2023 05:01

S kvalifikacijami v Oberstdorfu se začne najprestižnejši del leta za smučarske skakalce. Prvi favorit za skupno zmago je Stefan Kraft, med Slovenci je najvišje Anže Lanišek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Lanišek verjame, da mu do stopničk ne manjka veliko.
EPA

Tisto vprašanje, kje boste za novo leto, pri smučarskih skakalcih odpade. Ali pa je odgovor vsako leto isti. Ja, tudi ob prehodu iz leta 2023 v 2024 se bodo družili na novoletni turneji. 72. izvedba prestižne turneje štirih skakalnic se bo začela danes s kvalifikacijami v Oberstdorfu, kjer bo jutri na sporedu še tekma.

Prvi favorit za zlatega orla je Stefan Kraft. Avstrijec je letošnjo zimo začel s štirimi zaporednimi zmagami, najboljši je bil tudi na zadnji tekmi v Engelbergu, vmes pa je še dvakrat stal na stopničkah. S 669 točkami si je nabral že lepo prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, drugouvrščeni, Nemec Andreas Wellinger, zaostaja že 222 točk. Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala je turnejo štirih skakalnic enkrat že dobil, v zimi 2014/15 je v seštevku prehitel rojaka Michaela Hayböcka in našega Petra Prevca, ki pa mu je vrnil leto kasneje in kot drugi ter doslej zadnji Slovenec - prvi je bil Primož Peterka v sezoni 1996/97 - osvojil zlatega orla. Če bi sodili po dosedanjem poteku sezone, se zmaga na turneji obeta eni od gostiteljic. Ob Kraftu sta namreč na najvišji stopnički stala le še dva Nemca. Karl Geiger je dobil obe tekmi v Klingenthalu, Pius Paschke pa je bil najboljši na prvi tekmi v Engelbergu.

Stefan Kraft je bil v dosedanjem delu sezone razred zase, v svojo zbirko je dodal pet zmag.
EPA

Med dosedanjimi zmagovalci turneje je ob Kraftu trenutno v najboljši formi Rjoju Kobajaši. Japonec, ki je v zimi 2018/19 s pokrom zmag ponovil dosežek Nemca Svena Hannawalda iz leta 2002 in Kamila Stocha iz sezone 2017/18, doslej edinih, ki so v eni sezoni slavili na vseh štirih novoletnih skakalnicah, najboljši pa je bil še v predprejšnji sezoni, je trenutno na šestem mestu v skupnem seštevku, na stopničke pa se je povzpel le enkrat, s tretjim mestom v Klingenthalu. Lanski zmagovalec turneje, Norvežan Halvor Egner Granerud, je na 13. mestu, mesto za njim je Prevc, še nižje sta Poljaka Dawid Kubacki in Stoch.

Lanišku ne manjka veliko

Pa slovenski orli? V tej zimi stopničk še nimajo, najbližje vrhu pa je Anže Lanišek. V Klingenthalu in Engelbergu je končal tik pod stopničkami, v točkovanju svetovnega pokala pa je trenutno na sedmem mestu. "Ne manjka mi veliko za skok na stopničke, moja forma pa se izboljšuje. Med najboljšimi desetimi oziroma 15 skakalci to zimo ni velikih razlik, tako da te že manjša napaka oddalji od najvišjih mest. Zagotovo je pomembna tudi sreča. A je vse odprto in veselim se že tekem," je, preden je s sotekmovalci odpotoval na Bavarsko, dejal slovenski alfa orel. V prejšnji sezoni je v Garmischu in Bischofshofnu stopil na drugi stopnički, v Innsbrucku je bil tretji, v seštevku turneje pa je gledal v hrbet le Granerudu in Kubackemu.

Timi Zajc je že pokazal dobro formo, a stopničk še nima.
EPA

Zametke dobre forme je že pokazal Timi Zajc. Svetovni prvak iz Planice je bil denimo v Engelbergu v kvalifikacijah že drugi, nato pa se mu na tekmi ni uspelo uvrstiti v finale. "Nihanja so del športa. Po Engelbergu sem bil razočaran in jezen, ker sem mi po dobrih kvalifikacijah na tekmi ni izšlo. Takšen je ta šport. Hitro si lahko na vrhu, hitro doli. To sem sprejel. Pomembno je, da mirno nadaljujem. Trenutno sem več pozornosti posvetil svoji tehniki na skakalnici in v Oberstdorfu bomo videli, kako spočiti smo in v kakšni formi začenjamo," pravi Savinjčan, trenutno 16. skakalec svetovnega pokala. V Oberstdorfu je že dosegal odlične rezultate, a na večji skakalnici, letalnici, kjer je februarja 2019 slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, najboljši pa je bil tudi lani. Na manjši, 137-metrski skakalnici se višje od devetega mesta še ni zavihtel, v seštevku turneje pa je bil najboljši v začetku letošnjega leta, ko je končal na 14. mestu.

Želja je zlati orel

Čeprav vitrine za odličja še niso odprli, so v slovenski reprezentanci pred začetkom novoletne turneje optimistični. "Nimamo še stopničk, a imamo zelo močno reprezentanco, ekipno smo boljši kot v prejšnji zimi. Upamo, da se bo preboj zgodil prav na novoletni turneji, za katero smo se pripravljali tudi poleti. Sicer pa fantje zelo dobro poznajo vse štiri skakalnice in zato ne bo nobenih presenečenj. Seveda je zlati orel naša želja, a o tem se bomo pogovarjali na koncu turneje," pravi glavni trener Robert Hrgota, ki bo nekaj upov bržkone položil tudi v Lovra Kosa. Slednji je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Engelbergu skočil do sedmega mesta, dobro formo pa je potrdil prejšnji teden v Planici z naslovom državnega prvaka.

Kakorkoli, že danes bo šlo zares. Ne le zaradi 3000 švicarskih frankov nagrade (3160 evrov), kolikor jih pobere zmagovalec kvalifikacij, petdeseterica, ki se bo prebila skozi kvalifikacijsko sito, bo danes izvedela, v paru s kom bo jutri začela lov na zlatega orla. In dobrih sto tisočakov finančne nagrade za skupnega zmagovalca turneje.

Tekme 72. novoletne turneje - 29. december ob 17.15: Oberstdorf, 1. januar ob 14. uri: Garmisch-Partenkirchen, 3. januar ob 13.30: Innsbruck, 6. januar ob 16.30: Bischofshofen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta