S Pokalom Poli so ptujski kolesarji odprli letošnjo sezono. Začela se je borba za slovensko državno reprezentanco

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.04.2023 04:10

Za mladimi kolesarji Perutnine Ptuj je prvi vrhunec sezone, čeprav se je ta komaj pričela. Tradicionalne uvodne dirke se je spet udeležilo rekordno število tekmovalcev, skoraj 350 jih je bilo na startu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rekordna udeležba je velik izziv za prireditelje, a tudi potrditev dobrega dela.
Uroš Gramc

Prišli so kolesarji iz Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije in Slovenije. V petih starostnih kategorijah pri fantih in prav tolikih pri dekletih je nekaj odličij ostalo tudi doma. Med dečki B se je na krožni progi v Slovenji vasi zmage veselil Anej Resman, pri najmlajših deklicah so Živa Bohak, Vivi Oblak in Zoja Jančič dosegle kar trojno zmago, ob tem pa so perutninarji dosegli še lepo število uvrstitev v deseterico.

"Rezultatsko smo kar zadovoljni. V kakšni kategoriji smo pričakovali več, toda lahko bi bilo slabše. Ti rezultati nas usmerjajo, da bomo v prihodnje še boljši. To je bila šele prva dirka, ko tipaš, kje si, saj je bila čez zimo dolga tekmovalna pavza. Proga je bila ravninska in hitra, prihajajo težje, ko bomo dobili boljši vpogled, kako uspešno smo trenirali v pripravljalnem obdobju," je povedal trener dečkov in deklic Miran Kelner. Da bi bili že na uvodu sezone v dobri formi, bi morali pozimi veliko kolesariti. "Vreme letos ni bilo najboljše, smo pa veliko tekli, hodili v hrib, telovadili in vozili na trenažerjih. Kolesarske priprave smo zaradi zgodnjega termina zimskih počitnic opravili nekoliko kasneje v času pouka, kar se nam obrestuje. Upamo, da bomo pripravljenost v kratkem še dvignili, saj nas že zadnji konec tedna v aprilu čaka državno prvenstvo za dečke, kar je veliko bolj zgodaj kot v preteklosti."

Najmlajše ptujske deklice so na domači dirki dosegle kar trojno zmago.

Zelo uspešni so bili mladi tudi v Gornjem Knegincu pri Varaždinu, na podobni trasi kot pri Ptuju sta se Resman in Bohakova veselila že druge zmage, na najvišji stopnički pa so se jima pridružili Gal Hrastnik (dečki C), Hana Štumperger (deklice B) in Maj Bohak (dečki A). Za prve stopničke v kategoriji (mlajših) mladincev v sezoni sta poskrbela Miha Bošnik in Nik Muršec z drugim ter tretjim mestom. Pri teh letih, na prehodu iz osnovne v srednjo šolo, postaja tekmovalno kolesarstvo bolj resno, pogosteje zahajajo v tujino, dirke so daljše in zahtevnejše, najboljši pa že oblečejo dres z državnim grbom. Ptujčani upajo, da bodo tradicijo nadaljevali, a najprej si bo vpoklic treba prislužiti, kar ni enostavno, saj se v slovenskih klubih dobro dela, kar ne nazadnje kažejo tudi rezultati na svetovni ravni. Pri mladincih je zraven odlične pripravljenosti potrebne več taktične pretkanosti, brez sreče pa tudi ne gre. Te na Ptuju to pomlad še niso bili deležni v izobilju, a vsaj nesreči so se ognili, kar tudi nekaj šteje.

Sploh pri organizaciji. "Veseli smo, da je Pokal Poli minil brez večjih padcev in poškodb. Velik izziv je bil gostiti tako število kolesarjev na hitri progi. Za večino je bila to prva dirka sezone, za marsikoga tudi v karieri. Da smo že lani postavili rekord v udeležbi in ga držali celo leto, tokrat pa ga še izboljšali, je za nas veliko priznanje. K nam prihajajo iz tujine in se vračajo. Ob dobri organizaciji in nagradah ter dobrotah, za katere poskrbi naš generalni sponzor, pa moramo priznati, da je množičnost tudi rezultat vedno večje priljubljenosti kolesarstva v Sloveniji," je povedal direktor KK Perutnina Ptuj Marjan Kelner. V zadnjih letih v klubu beležijo pozitivni trend. "Prihajajo številni novi mladi kolesarji, a nekateri tudi odhajajo, ko ugotovijo, da je to garaški šport, ki ne dopušča polovičarstva." Vsem, ki opustijo visoke ambicije, ostaja rekreativno kolesarstvo. Na Ptuju letos 3. junija prirejajo tradicionalni Poli maraton, prijave so že odprte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta