(REPORTAŽA) Planica pred nordijskim SP: Delaš s tistim, kar imaš, ne s čimer bi moral

Uroš Gramc Uroš Gramc
20.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri se prvenstva veselijo, drugi so skeptični.
Igor Napast

Lep spomladanski dan, sonce je prijetno grelo, a niso se vsi v Planici nastavljali žarkom. Različni stroji so brneli, švigali mimo, da si moral biti zelo pozoren, ko si se razgledoval po prizorišču nordijskega svetovnega prvenstva. Povsod kupi lesa, razne kovinske konstrukcije, delavci so zatopljeni zabijali, privijali, sestavljali ... Marsikaj je bilo treba še postoriti, a že na prvi pogled je očitno, da se približuje precej večji dogodek kot tradicionalni zaključek svetovnega pokala s poleti pod Poncami. Preko letalnice je stal ogromen stadion za zaključek tekaških bojev, pod skakalnicami ogromen šotor s tiskovnim središčem, zraven in vmes pa ogromno hišic in konstrukcij. Hitro ti je jasno, zakaj je center že nekaj dni zaprt za promet, na delovišču pač nimaš kaj iskati.

Vsi v službi turizma

"Živahno je na vseh deloviščih. Prvenstvo bo, druge opcije, kot da vse 'zrihtamo', ni," nam je dejal Matija Rakun, eden od delavcev ki je malce v ozadju ene delovne skupine na snežnih saneh čakal na nova navodila. In kaj dejansko on počne: "Tehnična dela, mašinerija, vse sem že delal, le na ratraku še nisem bil. No, pa na kamionu, ker nimam izpita zanj." Od začetka januarja je na delovišču. "Na začetku smo se prilagajali. Če je bil mraz, smo delali znotraj ali pa kasneje, zdaj se pa lovijo roki in delamo, dokler ni narejeno. Včeraj smo 14 ur, na koncu sem štiri ure pometal tiskovno središče," nam je Ljubljančan povedal o urniku. Prvič je v Planici in delo mu je všeč. Morda se za polete vrne. "Delo je luštno, dinamično, za presekati rutino. Malo je rokenrola - delaš s tistim, kar imaš, ne s tistim, s čimer bi moral. Zaenkrat nam uspeva in verjamem, da bo vse nared in bo prvenstvo uspešno izpeljano," je povedal Rakun, ki ga nismo želeli preveč motiti, da ne bi bili krivi za kaj nedokončanega.

V Luksemburgu živeča Kosovca sta navdušena, kaj je zraslo pod Poncami.
Igor Napast

V bližini sta na veliko razglabljala na kup desk naslonjena možakarja. Tu pa tam sta se zasukala okoli, s prstom na kaj pokazala, kot da snujeta zaključek projekta. A ko pristopim, ugotovim, da sta vse prej kot to. "Sva turista iz Peči, Kosovo, sicer pa živiva v Luksemburgu," sta v en glas dejala Ruždija Adrović in Vahid Cucović. "Popolnoma sem impresioniran. Enkrat sem bil že tu s soprogo, takrat sta bili le dve skakalnici. Kaj ste vi vse zgradili ... Škoda, da smo kot skupna država razpadli. Pri nas bi bilo kaj takega mogoče narediti le, če bi bil šef Slovenec ali Nemec. Drugače bi vse pokradli," se je namuznil slednji. Prvi mu je prikimal: "Imate fenomenalno naravo. Saj pri nas je tudi lepa, ampak česa takega nimamo. Ni dobre infrastrukture, ker ni dobrih politikov." Kaj pa počnejo, zraven sta pristopili še ženi, v Planici? Smučajo, so prišli na prvenstvo? "Nismo vedeli, da bo, malce smo prezgodnji. Smučamo pa tudi ne. Celo življenje sem si to želel, zdaj sem pa prestar. Samo sprehajamo se, nastanjeni smo v Kranjski Gori in smo zelo zadovoljni. Slovenci ste vsi v službi turizma," je dejal Cucović.

Domačini razpeti in nezaupljivi

Precej je bilo pod Poncami obiskovalcev. Pohodnikov, ker je bila cesta od krožišča v Ratečah že par dni zaprta. Vsi peš ali na tekaških smučeh. V okolici stadiona jih je bilo treba za par sto metrov sneti, če si želel naprej proti Tamarju. "Proge so zelo dobro pripravljene že celo zimo. Veliko jih je in so različnih zahtevnosti. Jaz tečem skoraj vsak dan," nam je dejala Ana Juvan iz Rateč. Zaprisežena športnica se je zdela, toda ni goreča navdušenka izvedbe prvenstva. "Velika tekmovanja mi niso preveč všeč. Saj prav, da se organizira, ampak kaj to za sabo potegne, je druga stvar. To je zelo ozka dolina, parkiranje je omejeno, je pa to problem, ki se ga da rešiti s sodelovanjem," je povedala Juvanova. Da so domačini nezaupljivi, izhaja iz izkušenj. "Problem je že ob normalnih koncih tedna. Parkirajo pred bajto, ne da bi sploh vprašali," je še navrgla sogovornica in zdrvela v dolino.

Ali naj bosta navdušeni ali ne, pa se še nista odločili natakarici iz bara Kosobrin v Kranjski Gori. "Imam mešane občutke. Veliko dela bo in gneče, po drugi strani pa vsaj malo žurke, se bo končno nekaj dogajalo," je tehtala Patricija Lavtižar. Študentka iz Podkorena še nima načrta, kako bo preživela prihodnja dva tedna: "Najbrž bom kar delala. Bomo videli, koliko ljudi bo. Rada bi šla na kak koncert." Podobno je razmišljala Maša Ozebek, ki jo vleče na skoke v Planico, a najbrž je tam ne bomo srečali. Da niso zasoljene le cene v lokalih, ampak tudi vstopnice za obisk prvenstva, sta se strinjala dekleti. Pa čeprav so prireditelji nedavno dali na tržišče še popoldanske vstopnice (vsak dan po 15. uri) za 33 evrov.

Naval Skandinavcev, Slovenci na polete

Za tuje goste so te tarife najbrž poceni, sploh za Skandinavce, kjer je standard precej višji kot v Sloveniji. Prav od tam pričakujejo v Zgornjesavski dolini največ gostov: večina jih pride iz Norveške, sledijo Finci, nato Nemci, Avstrijci, Poljaki, Čehi, nam je naštela Katja Hartman iz Turizma Kranjska Gora. Pa tudi Srbe in Hrvate pričakujejo, a na zaradi prvenstva, pač pa šolskih počitnic. Ti bodo najbrž na smučišču, turistični delavci se ne bojijo, da bi samevalo. "Slovenci zaradi bližine ne povprašujejo po nastanitvah, bodo bolj dnevni gosti," je povedala Hartmanova, ki več domačih gostov pričakuje na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih ob koncu marca.

Tujci še niso zasedli vseh devet tisoč postelj, kolikor jih je v Kranjski Gori. "Kakšnih 20 do 25 odstotkov jih je še na voljo. Hotelske kapacitete so sicer skoraj povsem polne, največ prostora je pri zasebnikih. Tam se aranžmaje za tri, štiri dni še da dobiti. Težko je vedeti, kako bo z last minute rezervacijami," je dejala Hartmanova. In dodala, da so cene različne, odvisne od vsakega ponudnika posebej. Na eni od najbolj priljubljenih platform, Booking.com, se za denimo štiridnevno bivanje za dve osebi v prvem delu prvenstva cene nastanitev začnejo pri 370 evrih.

Stadion za boje tekačev in kombinatorcev je začasen objekt.
Igor Napast

Bo pa brezplačen spremljevalni program. Tisti, ki ga organizirajo prireditelji prvenstva na Medal Plazi ob hotelu Kompas, in kranjskogorski. Slednji organizirajo pet koncertov v alpski vasici in ob sobotah v dvorani Vitranc. Glavna ulica (Borovška cesta) bo ob popoldnevih zaprta, poimenovana bo Nordijska milja, na njej pa bo med drugim pestra kulinarična ponudba v tako imenovanih food truckih. "Imamo že nekaj dogodkov za sabo, a česa tako velikega še nismo prirejali. Trudimo se, ogromno je prilagajanja, usklajevanja. Gre za prireditev, ki bo ponesla ime Kranjske Gore v svet," je prepričana Katja Hartman.

V Alpski vasici v Kranjski Gori zna biti ob popoldnevih in večerih zelo živahno.
Igor Napast
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta