Priča smo bili veličini: Kralj James je novi rekorder lige NBA

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
08.02.2023 05:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgodovinski met LeBrona Jamesa
EPA

V džungli statističnih podatkov, ki malodane vsako noč v ligi NBA postrežejo s kakšnim mejnikom, je en rekord vselej izstopal. Število absolutno doseženih točk. Cifra 38.387 se je, odkar jo je leta 1989 zakoličil Kareem Abdul-Jabbar, zdela nedosegljiva. Ni ga bilo niti velikana, ki bi se ji vsaj resneje približal, niti Michael Jordan (32.292) ne. Pa čeprav je predvsem on v nikdar zaključenih argumentacijah največkrat prevladal kot največji košarkar vseh časov.

A v tej diskusiji se je kot enakovreden tekmec vedno bolj pojavljal LeBron James. Že odkar je revija Sports Illustrated 17-letnika, ki je s srednjo šolo St. Vincent-St. Mary ob izkupičku zmag in porazov 81:1 osvojil tri naslove prvaka v zvezdni državi Ohio, poimenovala "izbranec" (v originalu "the chosen one"), je veljal za Jordanovega naslednika. Hitro zatem ga je v svoja nedrja ujel Nike in spremljanje njegove kariere označeval z reklamno kampanjo Priča smo veličini. Še več, vzdevek "izbranec" je vedno bolj zamenjeval "kralj James", ki ga je košarkar tudi posvojil. In kljub vsemu temu bremenu na ramenih, ko ga je gledal ves svet - v nasprotju z Jordanom se je njegova era začela z razmahom interneta in družbenih medijev - je ogromna pričakovanja uresničil.

Ob vseh dosežkih je lov na Jabbarjev rekord potekal relativno tiho, izpod dosega radarja. Bolj kot zgodovinski se je nov rekord zdel logičen, malodane kar samoumeven. Možakar pri 38 letih dosega po 30 točk na tekmo, samo v svoji prvi sezoni pa jih je v povprečju dosegal manj kot 25. In tako je v svoji 20. sezoni (prav toliko jih je odigral Jabbar) prišel do priložnosti, da New Orleansu zabije 38 točk, skupno pa 38.388 v karieri. In mejnik se bo odslej le še premikal. Za primerjavo: med aktivnimi košarkarji mu je še najbližje Kevin Durant s 26.684 točkami. Luka Dončić, denimo, jih je zbral 8531, Goran Dragić 12.522.

Ob kratki slovesnosti, ki je sledila odločilnemu košu in ki ji je prisostvoval tudi Jabbar, se je James zahvaljeval vsem prisotnim v domači dvorani v Los Angelesu, občinstvo pa mu je vzklikalo: "MVP, MVP!". "Ogromno mi pomeni, da sem tukaj ob velikanu, kot je Kareem. Vsi, ki ste bili na tej poti z mano v zadnjih 20 letih in več ... Brez vas, vaše pomoči in strasti mi to zagotovo ne bi uspelo. Nikoli si nisem niti v sanjah predstavljal tega trenutka bolje, kot je ravno v tem trenutku," je dejal štirikratni prvak lige NBA, ki je vsak klub, kamor je prišel (Cleveland, Miami, LA Lakers), pretvoril v šampionskega. Pa ne le to. James je še vse kaj drugega kot le stroj za koše - na večni lestvici podajalcev je šesti, na večni lestvici skakalcev deveti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?