Prebujenje v drugem polčasu premalo za poln izkupiček Maribora, Celje iz stotega štajerskega derbija odneslo točko

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.09.2020 20:01

Aktualni prvaki, ki v novi sezoni še čakajo na prvo zmago, so v Ljudskem vrtu ujeli remi 2:2

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Aktualni prvaki so prišli v goste k 15-kratnim prvakom. Štajerski derbi, že stoti v prvi ligi, je ponudil številne priložnosti, štiri gole, ni pa dal zmagovalca. Nogometaši Maribora in Celja so v četrtem krogu nove sezone državnega prvenstva poskrbeli za remi 2:2.
Kot da bi spremljali razburljiv zaključek kolesarske dirke po Franciji, so dvoboj začeli gostitelji. Celje je krenilo odločno, si hitro pripravilo priložnosti. Ivan Božić je bil dvakrat nenatančen, ponujenega vodstva pa ni spregledal Mitja Lotrič. Kapetan je s strelom z bližine zaključil lepo akcijo grofov. V 18. minuti, ravno v času, ko si je Tadej Pogačar nadel rumeno majico na dirki vseh dirk, je Celje povedlo z 1:0. Da se zaostanek vijoličastih ni kmalu povišal, je z dobrim refleksom po poskusu celjskega napadalca Filipa Dangubića z glavo poskrbel vratar Ažbe Jug.


Skoraj pol ure so nogometaši Maribora, ki jih je trener Mauro Camoranesi tudi tokrat razporedil v sistem 4-4-2, sestavljali prvo nevarnejšo akcijo. Rudi Požeg Vancaš je udaril z leve strani, vratar Celja Matjaž Rozman pa je žogo odbil v kot. S streli z razdalje so vijoličasti, pri katerih za Luko Zahovića tudi tokrat ni bilo prostora niti na klopi, iskali izenačenje. Pa mimo Rozmana v prvem polčasu ni šlo. Vratar, ki ga je selektor Matjaž Kek povabil na reprezentančni zbor za uvodni tekmi v ligi narodov, je odbil poskuse Požega Vancaša, Jasmina Mešanovića in Alexandruja Cretuja, po strelu Amirja Derviševića, ki je tresnil neposredno iz kota, pa mu je pomagal branilec Žan Zaletel, pred golom z glavo odbil žogo v kot.
Na drugi strani Jug ni bil brez dela, zanesljivo je posredoval po kombinaciji Lotriča in Matica Vrbanca, projektil Amadeja Brecla z razdalje pa je za nekaj centimetrov preletel prečko. Čeprav je Camoranesi na igrišču obdržal nogometaše, ki jih uvrstil v prvo enajsterico – v njej je v primerjavi s tekmo z Bravom opravil dve menjavi, na desno stran obrambe je namesto Martina Milca postavil Denisa Klinarja, ki ga je v prejšnjem krogu preizkusil na levi strani, na levo vrnil Mitjo Vilerja, v konico napada pa je namesto Marcosa Tavaresa postavil Jana Mlakarja -, so vijoličasti v drugem polčasu pokazali več življenja.
S streli z razdalje ni šlo mimo Rozmana, je pa šlo z bližine. Jasmin Mešanović je po kotu v mrežo pospravil odbitek, v 57. minuti z drugim golom v sezoni poskrbel za izenačenje. Preobrat je iskal Maribor, se mu približal, ko se je sam pred golom znašel Rudi Požeg Vancaš, a iz dvoboja z razpoloženim vratarjem aktualnih prvakov odšel kot poraženec. 
Bolj malo je bilo izletov Celja v napadalno polovico igrišča, a tisti v 78. minuti je bil uspešen. Jakob Novak je po dvojni podaji z Dangubićem izigral mariborsko obrambo in s prefinjenim strelom ugnal Juga. Pa vodstvo grofov ni zdržalo dolgo, odgovor Maribora je bil ekspresen. Rok Kronaveter je atraktivno, s škarjicami, v 80. minuti, le tri minute po vstopu v igro, zadel za izenačenje. In sprožil ognjemet. Viole so tudi tokrat pred stadionom spremljale zaključek tekme.
Obramba Celja z odličniom Rozmanom na čelu je ustavila zadnji juriš Maribora. Ne Cretu ne Kronaveter v finišu nista bila natančna. Kdor ne da, dobi? Le nekaj centimetrov je zmanjkalo celjskemu rezervistu Miču Kuzmanoviću, da bi goste odpeljal v še tretje vodstvo na tekmi, a se je štajerski derbi zaključil brez zmagovalca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta