(POGOVOR) Nika Križnar pred nordijskim SP: Užitkov ob zmagah se ne naveličaš

Uroš Gramc Uroš Gramc
20.02.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da bi bilo čimveč domačih navijačev, si je zaželela Žirovka. Potem bi dobila dodatna krila.
Sašo Bizjak

Pri 22 letih je Nika Križnar že zelo izkušena in izjemno uspešna skakalka. Ve, kaj hoče in kako to doseči, hkrati pa je zelo zgovorna in skoraj vedno nasmejana. Pred domačim svetovnim prvenstvom je dobro razpoložena, čeprav ji na zadnjih tekmah ni šlo po načrtih. No, potem se je umaknila, poglobila v težave in našla rešitve, da je na treningih spet letelo daleč in da so se za Planico vrnili visoki cilji.

Manj se sekiraš, dlje letiš

"Da bo svetovno prvenstvo doma, je dodaten zagon, sploh če bodo domači navijači, če jih bo čim več. Komaj čakam, da se začne. Punce smo si vedno želele tekmo v Planici in zdaj se bo to uresničilo. In potem upam, da ne bo pri tem ostalo, da bo v prihodnjih letih še kakšna več za nas," je navdušena nad prvimi "pravimi" tekmami v gnezdu naših orlov. Saj tam ogromno trenirajo in kdaj tekmujejo tudi punce, toda ne med svetovno elito, ki jo gostijo v Savinjski dolini. "Na Ljubnem je vedno super doživetje in dom nas, orlic. Planica pa je naš drugi dom," se ni želela zameriti niti gostoljubnim Štajercem. Čeprav so v zadnjem času tujke precej trenirale pod Poncami, bodo naša dekleta na Gorenjskem želela izkoristiti prednost domačega terena. "Veliko so prihajale k nam, pozna se, da gostimo veliko tekmovanje. Ne poznajo pa Planice tako dobro kot me, vse šibke točke in pluse," pravi Žirovka. A najprej bo seveda treba biti v pravi formi in dobro skočiti. Pri Križnarjevi je šla krivulja rezultatov po avstrijskem delu silvestrske turneje, ko je v Beljaku dvakrat zasedla stopničke, v negativno smer. In ko se v Nemčiji v začetku februarja prvič v sezoni ni prebila v deseterico, se je prižgal alarm. V Willingenu sploh ni več želela skakati, ob vrnitvi pa se je zatekla po pomoč h klubskemu trenerju Jerneju Kumru. "Nisem želela predvsem zaradi psihične pripravljenosti, preveč bi se sekirala pred svetovnim prvenstvom in čisto brezveze. Po mami imam zelo močna čustva in me take stvari hitro vržejo s tira. Vesela sem, da sem se umaknila od tekmovanj. Pri skokih je vedno tako, da ko prideš do vrha, veš, kaj si spreminjal, da si bil boljši. Ko padeš, pa ne veš, zakaj. In ker vedno pravijo, da v takem primeru raje naredi korak nazaj in potem dva v pravo smer, sem to naredila. Upam, da zdaj najdem še prave občutke, ker ti so najpomembnejši," je povedala Križnarjeva. Poleg nekaj tehničnih detajlov je spremenila še pristop: "Manj sem se začela sekirati in je vse skupaj začelo delovati."

Zmagovanja se ne moreš naveličati

Na treningih v Kranju je tudi že preskočila zadnje čase izvrstno Niko Prevc, se pa zaveda, da bo to treba prenesti na tekmo. "Najbolj me bo pomirilo, če bom na treningu v Planici naredila en lep skok. Take stvari so me vedno motivirale za tekmo. Če sem potem še v kvalifikacijah pokazala, da spadam med top pet, pa sem že vedela, kaj narediti. Ko dobiš prave občutke, je dokaj enostavno," je dejala dobitnica dveh medalj z zadnjega SP 2021 v Oberstdorfu – brona z velike skakalnice in srebra z ekipo. "Če sem iskrena, sem letos že malo odmislila zlato, ki sem si ga tako želela, ampak po vseh treningih s klubskim trenerjem se je vrnilo v moje misli, da sem ga sposobna osvojiti. Vedno je vprašaj, ali si bom prislužila še to manjkajočo, najbolj sijočo kolajno. Upam, da mi enkrat uspe, če ne, pa sem lahko že zdaj zadovoljna. Mislim, da sem osvojila ogromno ciljev."

Ja, Križnarjeva ima res že impozantno zbirko – ob kolajnah s svetovnega prvenstva še veliki kristalni globus iz leta 2021, tudi druga je bila v skupnem seštevku svetovnega pokala, ima pet posamičnih zmag in dve z ekipo, prav tako olimpijski odličji iz Pekinga ... Toda vse to je včasih premalo. "Ko sem osvojila globus, sem si zaželela še enega. Zakaj pa ne? Vem, kak je postopek pridobivanja in kakšen užitek je skakati zanj. Teh užitkov se ne moreš naveličati, jih pozabiti. Čudno bi bilo, če ne bi imela več nobenega cilja, ker potem ne bi bilo niti motivacije in želje po skakanju," je razkrila naša mlada šampionka.

Vrhunskega izida bi si želela tudi z ekipo. Hrabro se morajo podati v boj brez poškodovane olimpijske prvakinje Urše Bogataj, je odločena Nika Križnar: "Mislim, da smo sposobne lepega rezultata. Mlajše, ki prihajajo, kažejo vrhunske rezultate. Ne vem, zakaj bi se ekipne tekme bali. Saj ponavadi smo bile vedno brez kakšne dobre in smo vseeno skočile na stopničke. Ne sicer do zmage, smo bile pa druge. Mislim, da imamo zdaj enako priložnost, ampak moramo pokazati vrhunske skoke s treningov."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta