(POGOVOR) Jaka Bijol: Čutimo, da smo blizu nečemu velikemu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.10.2023 19:29

Slovenska nogometna reprezentanca začela trenirati pred oktobrskima tekmama, Jaka Bijol verjame, da bo Finska v Stožicah padla

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Malo drugače kot običajno so člani slovenske nogometne reprezentance začeli priprave na naslednja izziva v kvalifikacijah za Euro 2024. Ne s tekom, razgibavanjem ali brcanjem žoge, s podpisovanjem se je začel prvi oktobrski trening v (skoraj) popolni zasedbi. Okoli 70 otrok se je spustilo v lov na avtograme Benjamina Šeška in druščine. Na žoge, drese, plakate, razglednice so padali, pogumnejši so reprezentante še kaj povprašali, jim zaželeli srečo na prihajajočih tekmah proti Finski (v soboto v Ljubljani) in Severni Irski (prihodnji torek v Belfastu). Šolarji, opremljeni z reprezentančnimi dresi ali v opravi svojih lokalnih klubov, so bili pri iskanju spominkov uspešni. Le za podpis Jana Oblaka se bodo na Brdo pri Kranju morali odpraviti kdaj drugič. Kapetan in prvi vratar Slovenije, ki je v nedeljo z madridskim Atleticom v španski ligi z 2:1 premagal Real Sociedad, se bo reprezentančnim pripravam pridružil jutri.

"Lepo je videti ta male. Od njih dobiš dodatno energijo, spomniš se časov, ko si sam hotel podpise nogometašev. Malo so še sramežljivi, a vidiš, da tudi njim to nekaj pomeni," je o druženju dejal Jaka Bijol. Ko se je še učil nogometne abecede, je polnil svojo zbirko. Čigavi podpisi so se znašli v njej? "Spomnim se generacije, ki je šla na svetovno prvenstvo. Mogoče še imam kak podpis od Nove in Cesija, s katerima zdaj skupaj delamo za nekaj novega. Lepi spomini," je proti sodelavcema selektorja Milivoju Novakoviću in Boštjanu Cesarju pokazal 24-letni Vuzeničan.

Vsi po Nemčijo

Ne le otroci, tudi novinarji so zapolnili trening center pod gorenjskimi vršaci. Če že ne pogled na lestvico skupine H, kjer je Slovenija z Dansko po šestih krogih čisto na vrhu, je številčna medijska zasedba reprezentante opozorila, da so na pragu nečesa velikega. "Vsi igralci z veseljem pridemo na zbor, čutimo, da smo blizu nečemu velikemu. To je najbolj pomembno, kar se potem pozna tudi na igrišču. Imamo skupni cilj, vsi si želimo Nemčije. Prepričan sem, da bomo proti Finski naredili vse, da tekmo dobimo, in se pozitivno odpravili na Severno Irsko," je o realni možnosti, da prekinejo post brez uvrstitve na veliko tekmovanje, ki traja že od poletja v Južnoafriški republiki 2010, dejal Bijol.

Se pa v izenačeni skupini lahko hitro vse obrne na glavo. Slovenija (13 točk) ima pred tretjo Finsko in četrtim Kazahstanom le točko prednosti. S polnim oktobrskim izkupičkom bi pobegnila zasledovalcem. "Definitivno bosta to zelo pomembni tekmi. Pripravljeni smo, komaj čakamo na tekmi, komaj smo čakali na zbor. Da bomo le pozitivno rešili vse skupaj," pravi branilec, ki je junija v vlogi kapetana nadomestil poškodovanega Oblaka. Takrat so izbranci selektorja Matjaža Keka doživeli edini poraz v teh kvalifikacijah. Finska je bila na domačem igrišču boljša z 2:0. "So močna ekipa. V Helsinkih je bilo zelo težko, a kljub temu mislim, da smo boljši, kar bomo v soboto tudi pokazali," je dejal Bijol.

Lep večer v razprodanih Stožicah

Kakšne nauke so reprezentanti prinesli iz Helsinkov? "Ni dovolj, da odigraš dobro 80 minut, nato pa imaš tri ali štiri situacije, ki jih oddelaš na pol. Nauk je, da moraš biti vedno stoodstoten. Če bomo, se bo dobro izšlo." Če so se včeraj družili s 70 (mladimi) navijači, bo slovenske nogometaše v sedmem krogu spodbujalo precej več ljudi. Že na dan, ko je selektor obelodanil imena vpoklicanih, so bile Stožice razprodane. "Brez zveze je izgubljati besede, to je nekaj res lepega, daje nam dodatno energijo. Prepričan sem, da navijačev ne bomo razočarali. Vsi smo polni naboja, lep večer bo, o tem sem prepričan," zagotavlja Bijol.

Foto: Robert Balen

Skoraj cel teden se bodo pripravljali na soboto. V natrpanem reprezentančnem koledarju, kjer ni neobičajno, da te boj za točke čaka že po dveh skupnih treningih, to postaja luksuz. "Kak trening več je vedno dobrodošel, a smo že navajeni dela v reprezentanci. Dolgo se že poznamo, s selektorjem delamo že dlje časa, osnove smo že vnesli v igro," je povedal član Udineseja. Uigranost jedra ekipe je po njegovem mnenju ključna: "Skozi leta, ko reprezentanca ni bila na želenem nivoju, smo jo gradili in pripeljali do sem, do teh pomembnih tekem. Ključno je, da smo že nekaj let skupaj, da nam selektor že dolgo nekaj vbija v glavo. Mislim, da smo se v teh letih nekaj že naučili."

Kdorkoli igra, da vse

Čisto brez prilagajanja ne bo šlo. Poškodbe so poskrbele za spremembe. S seznama je odpadel vratar Olimpije Matevž Vidovšek, namesto njega se je v vrsto za Oblaka in Vida Belca postavil Martin Turk (Parma), sicer prvi vratar reprezentance do 21 let. Na treningu je manjkal tudi osrednji branilec David Brekalo, ki ga ob koncu tedna zaradi poškodbe ni bilo v postavi norveškega Vikinga. Namesto njega je Kek že v petek vpoklical branilca Celja Davida Zeca, na seznam pa dodal še povratnika po poškodbi Miho Zajca. Brekalo se je v lovu na Euro 2024 uveljavil kot standardni član prve enajsterice. Kdo bo tokrat začel ob Bijolu? "V zadnjem obdobju smo vsi pokazali dobre igre. Kdorkoli igra, da sto odstotkov od sebe. Dovolj dobro se poznamo, da ne bo nekih presenečenj," se z izbiro udarnih enajst ne obremenjuje Korošec.

Nekoč je Jaka Bijol (desno) lovil podpis Boštjana Cesarja, zdaj pa skupaj snujeta, kako bo Slovenija prekinila sušo brez velikega tekmovanja. 
Robert Balen

Dobre volje je bil na druženju z novinarji, le ob vprašanju o klubski sezoni je nasmeh zamenjal bolj resen izraz na obrazu. Njegov Udinese je na 17. mestu italijanske serie A, v osmih tekmah še ni zabeležil zmage. "Klub je klub, reprezentanca pa reprezentanca. Tudi v klubu dajem vse od sebe, a ko ne gre, ne gre. Smo v malo težjem obdobju, a verjamem, da bomo šli čez to," je pribil Jaka Bijol in pristavil, da je s svojo formo v klubu zadovoljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta