zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

Šport

(POGOVOR) Anže Lanišek: Če že mora biti kakšna slabša tekma, je bolje, da je to prva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kranj je bil minule dni prizorišče treningov slovenske, pa tudi japonske skakalne reprezentance. Kar čudil je pogled na že 50-letnega Noriakija Kasaia, ki se tam pripravlja na tekme celinskega pokala, ob sebi je imel tudi eno najboljših skakalk na svetu Saro Takanaši v znameniti Red Bullovi čeladi. No, novih, belih slovenskih čelad, ki predstavljajo orlovo glavo, še ni na sceni. Proizvajalec je ekipi poslal opremo v napačni barvi in pri pokrovitelju Gorenju oziroma Hisensu se niso strinjali, da bi jih predstavljale čelade v napačnem odtenku. Prave bodo prispele šele čez tri tedne, na tretje prizorišče svetovnega pokala v Titisee-Neustadt.

Na severu se dobro počuti

Anžeta Laniška stara oziroma lanska, zelena grafika na čeladi ne moti. Z njo je zaslovel. Lani je na naslednjem prizorišču svetovnega pokala v finski Ruki, kjer bosta v soboto in nedeljo zaradi popoldanskega svetovnega prvenstva v nogometu tekmi že ob deveti uri zjutraj, prvič (in edinkrat) v karieri slavil, tudi na prvem letošnjem prizorišču v Wisli pa se je temu uspehu z drugim mestom na drugi tekmi približal, kolikor se je le mogel. Poljak Dawid Kubacki je bil pač cel konec tedna, vključno s kvalifikacijami, nepremagljiv. "Po prvi tekmi in 25. mestu sem ostal miren. Rekel sem si, da če že mora biti kakšna slabša tekma, je bolje, da je to prva pa da grem v drugo bolje. Poskusil sem ponoviti lanski Oslo, ko sem 23. mesto dopolnil z drugim. In uspelo je," je zadovoljen Žaba, ki s 25. in drugim mestom na uvodnih tekmah zdaj v skupnem seštevku zaseda četrto. Da je prav po uvrstitvi na stopničke prišla na vrsto tritedenska pavza, ne žaluje: "Konec koncev je za vse enako. Smo pa tako lahko še bolj izpilili formo. Določene izboljšave se že kažejo in to je meni najbolj pomembno."

A zadnjo besedo bo imela neugodna skakalnica, kjer rad zapiha veter. Lanišek ima od tam tudi slabo izkušnjo. Leta 2014 je grdo padel in si tako poškodoval palec, da je moral na operativni poseg. "Dobro, bil je manjši kirurški poseg na prstu in to je to. Morda tisto sezono ni več šlo vse tako, kot sem si zamislil, a vsaka stvar pride z razlogom. Če pogledam nazaj, sem se nekaj naučil. Niti to ni bil moj prvi hujši padec. Tudi rama je že šla ..." 26-letnik do skakalnice ne goji zamer. Prav nasprotno, zelo mu je ljuba: "Naprava mi ustreza, okolica mi je všeč pa še pravo zimo imajo. Narava tam je res top. Na splošno mi je v nordijskih državah všeč. Zelo rad sem v Trondheimu, Lillehammerju, v Ruki, Lahtiju ... Pika na i pa je bila verjetno lanska zmaga v Ruki, ki je bila pokazatelj, kako dobro se tam počutim."

V Wisli je osvojil 25. in drugo mesto, v skupnem seštevku je zato četrti.  
Kacper Pempel

Z visokimi cilji nad Kubackega

Tudi zaradi slednjega, da začutijo tamkajšnje razmere, se bodo reprezentanti na pot proti Finski odpravili že jutri, v četrtek pa bodo na skakalnici tudi trenirali in prvič to sezono okusili pristajanje na snegu. Zdaj, ko na drugo prizorišče sezone prihaja kot drugi z zadnje tekme in z lansko zmago v žepu, se postavlja vprašanje, ali lahko dosežka ponovi: "Sam od sebe imam že itak visoka pričakovanja. Imel sem jih tudi lani, predlani ... Ob začetku vsake sezone imam cilje v glavi. Ne bom rekel, da je to neka obremenitev, obstajajo pa." A če ga povprašate o njih, ne izveste nič: "Ne bom zdaj govoril na glas in o številkah. Primarni cilj je vedno, da čim bolje skočim in da ob tem uživam. In moram reči, da se zadnji mesec to res dogaja." Ne nazadnje je še trener Robert Hrgota izpostavil, da trojica Lanišek, Peter Prevc in Timi Zajc na treningih res izstopa. "Že od konca poletne sezone dobro skačem, zato nimam bojazni, da tega na tekmi ne bi mogel ponoviti. Ko se enkrat sprostiš, gre veliko lažje. Malo sem tudi vesel, da nisem bil v top formi že ob začetku poletja, kot se je znalo zgoditi v minulih letih, ampak sem jo stopnjeval do začetka zime," je zadovoljen v minuli sezoni sedmi najboljši skakalec v karavani, ki že od leta 2018 stopnjuje dosežke. Leta 2019 je bil 30., leta 2020 15., leta 2021 pa deveti v skupnem seštevku.

Sodeč po prvem prizorišču, Wisli, mu bo letos v boju za vrh največji konkurent Poljak Dawid Kubacki. Osvojil je obojne kvalifikacije, obe tekmi, pa tudi po prvih serijah je bil obakrat vodilni. Je letos nepremagljiv? "Bomo videli. Z njim se ne obremenjujem. Ne le v Wisli, premočan za vse je bil že na zadnjih dveh tekmah poletne velike nagrade v Hinzenbachu in Klingenthalu. Že zato ni bilo razloga, da ne bi mogel enako dominantno startati tudi v zimo. Je pa sezona še dolga. Marsikaj se lahko še spremeni. Kubackega že od nekaj uvrščam v ožji krog favoritov. V lanski sezoni celotni poljski ekipi ni šlo tako, kot so si želeli oziroma kot so sposobni. A ne nazadnje je Kubacki v Pekingu vseeno osvojil olimpijsko medaljo, bron na mali skakalnici. Na žalost je ravno Petra Prevca za las premagal," se Lanišek še dobro spomni, kako zna Kubacki posoliti slovenske rane.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?