Po spletu se širi lažna fotografija Luke Dončića: Se je res postavil za Palestino?

M.R.
02.04.2024 12:18

Na spletu se širi fotografija našega košarkarskega asa Luke Dončića, na kateri naj bi v rokah držal list, s palestinsko zastavo in napisom "Free Palestine" (slov. Svobodna Palestina).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić
Cary Edmondson-USA TODAY Sports

Komentatorji so večinoma pozitivni in hvalijo Luko Dončića, da je podprl Palestince, a nekateri so opozorili, da gre za lažno fotografijo. V resnici gre za fotografijo, ki je nastala, ko je na tekmi proti Atlanti konec januarja dosegel 73 točk in se uvrstil na tretje mesto med košarkarji v ligi NBA po doseženih točkah na eni tekmi. Boljša sta bila le Wilt Chamberlain in Kobe Bryant. Oba sta že pokojna. 

Takrat so Dončića fotografirali v slačilnici, v rokah pa je imel list papirja, na katerem je pisalo 73. Ne glede na to, da je šlo pri pred kratkim objavljeno fotografijo za fotomontažo, pa so se nekateri spletni uporabniki poklonili Dončiću. Znani Mariborčan Renato Volker je tudi po opozorilu, da gre za montažo zapisal: "Tudi če je fejk. Treba je deliti. A ni to izraelska doktrina, da stokrat ponovljena laž postane resnica? Naj hasbara deluje v obe smeri."

Izrael je tarča številnih kritik mednarodne javnosti zaradi prekomerne uporabe sile na palestinskih območjih po lanskem napadu gibanja Hamas na Izrael. Odziv izraelskih sil je terjal že okoli 33 tisoč smrtnih žrtev med Palestinci, ranjenih pa je bilo več kot 75 tisoč ljudi. 

Slovenija se s Španijo, Irsko in Malto pogovarja o morebitnem priznanju Palestine kot države, saj želi s tem pomagati pri vzpostavitvi miru na palestinskih ozemljih. Izrael je včeraj še dodatno razburil mednarodno javnost, saj je z letali napadel iransko veleposlaništvo v sirski prestolnici Damask. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta