(ODZIVI) Šimundža po zmagi na razprodanem derbiju: Izredna kulisa, to je Maribor. Boromisa: Nismo si zaslužili poraza

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.05.2024 17:40

Mariborčani so v predzadnjem prvenstvenem krogu v Ljudskem vrtu z 2:1 premagali nogometaše Olimpije in jih prehiteli na drugem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hilal Soudani, ki se ga je na Hrvaškem prijel vzdevek mister derbi, je znova dosegel gol na derbiju.
Andrej Petelinšek

V Mariboru so z nestrpnostjo pričakovali četrti večni derbi v sezoni. Po odsluženi kazni štirih tekem brez gledalcev na domačih tekmah je bil na dvoboju z Ljubljančani Ljudski vrt razprodan, prosta so bila le še mesta na južni tribuni, za katero vstopnice prodajajo v navijaški skupini Viole. Popoldan smo v središču Maribora opazili številne mimoidoče v vijoličastih majicah ali z vsaj kakšnim navijaškim artiklom 16-kratnih državnih prvakov, proti večeru pa je pod Kalvarijo postajalo vse bolj pestro. Zgodaj popoldan je bila na Koroški cesti navijaški obračun, tekma pa je minila brez večjih incidentov. Čeprav se Mariborčani v zaključku sezone borijo (le) za drugo mesto, je bilo v štajerski prestolnici čutiti nogometno evforijo.

Izredna kulisa in izredno vzdušje, to je Maribor. Tako je v Mariboru zunaj igrišča. Na igrišču pa ravno zaradi te skrajnosti, ko smo videli preskok iz praznega na poln stadion, morda naša izvedba pod nivojem, ki smo ga sposobni. Težka tekma s kvalitetnim nasprotnikom, ki je igral dobro. Pričakoval sem takšen obračun. Na srečo smo osvojili tri točke, kar je zelo pomembno. Želja, karakter in odnos, vse to je botrovalo k temu, da smo zmagali,” je po zmagi z 2:1 nad Ljubljančani najprej dejal trener Maribora Ante Šimundža. O nogometnem vzdušju v mestu ob Dravi pa je dejal še: "Zlagal bi se, če bi rekel, da se nas to ni dotaknilo in da tega nismo čutili. To je normalno. To je Maribor, ki te dela posebnega in boljšega, da si lahko pripravljen na svoje največje dosežke. Čutiš željo, si vznemirjen. Kar se tiče same tekme, sem bil imun na dogajanje zunaj igrišča. Bakel in koreografije si nisem zapomnil. Pri igralcih pa ni tako enostavno, dokler ne odigrajo več takšnih tekem. Starejši odreagirajo bolje, mlajši malce slabše. Vsak to dojema po svoje."

Olimpijo je po prekinitvi pogodbe s trenerjem Zoranom Zeljkovićem ob igrišču vodil športni direktor Goran Boromisa. "Vrnili smo se na 1:1, drugi gol nas je presekal. Nismo dobro odreagirali. Mislim, da smo se dobro pripravili. Fantje so bili na nivoju, bili so motivirani in agresivni. V taktičnem delu smo bili le nekoliko preveč nepotrpežljivi in preveč iskali globino. Zares lahko obžalujemo vse priložnosti iz prvega polčasa. To se nam dogaja že ves spomladanski del. Imamo svojih 20 do 40 minut res dobre igre. Danes smo tudi v drugi polčas dobro vstopili. Nasproti nam je stal Maribor, ki ima ogromno kvalitete. Res mislim, da si nismo zaslužili poraza," je pripravo na tekmo in obračun ocenil Hrvat.

Maribor je zmagal še na tretjem zaporednem derbiju, odkar je trener vijoličastih znova Ante Šimundža. "Ante je trener, ki ima v tej ligi med vsemi največ lovorik. Bil je tudi v Ludogorcu, doživel res veliko. Njegove izkušnje mu pomagajo pri delu," je o trenerju Mariborčanov dejal Boromisa.

Ljubljančani so imeli prvo priložnost v 10. minuti, ko je Peter Agba nevarno akcijo zaključil s strelom v stativo in zunanji del mreže. Toda Mariborčani so dobro reagirali in v polnem Ljudskem vrtu, kjer so pred tekmo nad južno ploščadjo viole organizirale koncert, so se gledalci prvič veselili v 15. minuti. Josip Iličić je lepo podal do Hilala Soudanija, vratar zeleno-belih Matevž Vidovšek je "zaplaval", Alžirec pa je dosegel gol za 1:0. V nadaljevanju prvega polčasa so Mariborčani zadeli še dvakrat, akciji sta uspešno zaključila Iličić in Arnel Jakupović, toda obakrat je po posredovanju VAR-a Nejc Kajtazović gol razveljavil.

Ljubljančani so izenačili v 58. minuti. Skoraj tri minute je trajal pregled posnetka akcije Olimpije, da je VAR sporočil Kajtazoviću, da gol obvelja. Nemanja Motika je podal v sredino, David Sualehe je streljal proti levemu kotu, od Martina Milca pa se je žoga odbila za hrbet Ažbeta Juga.

Za zadnje pol ure se je Šimundža odločil za trojno menjavo, namesto Milca, Jakupovića in Lorberja je v igro poslal Vrhovca, Beugreja in Feto. V 67. minuti pa so se vijoličasti veselili drugega vodstva na tekmi. Josip Iličić je med metanjem predmetov s severne tribune, kjer so bili navijači Olimpije, podal iz kota, Pijus Širvys pa je z glavo dosegel prvenec za Maribor in pomembno zmago v boju za drugo mesto.

V spomladanskem delu sezone vijoličasti ne igrišču niso izgubili, kar 16-kratne državne prvake navdaja z optimizmom za prihodnjo sezono. "Fantom to daje samozavest. Vidijo, da stvari, ki jih delajo na treningih, pijejo vodo. V delu uživajo. Tudi ob takšni slabši izvedbi tekme smo se držali principov in reda. V drugem polčasu smo to delali bolje kot v prvem. Na koncu ni nič težko. Mi z veseljem analiziramo vse skupaj, igralci pa oddelajo in odtečejo. Dobra stvar je, da prepoznajo, da lahko tako kot posamezniki in kot ekipa napredujejo," je zadovoljen Ante Šimundža.

Grenak priokus so po tekmi z zeleno-belimi pustile le težave z zdravjem Jana Repasa in Martina Milca, ki ju je snovalec taktike Maribora moral zamenjati. "Repas ima v ponedeljek ultrazvok, ne kaže dobro. Milec pa ima svoje standardne težave, a upam, da bo lahko naslednji teden treniral, kolikor bo možno, in da bo pripravljen na tekmo," je o stanju Repasa in Milca dejal Šimundža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta