(ODZIVI) Šimundža po Kopru: Zasluženo smo zmagali. Po Iličićevem šovu za izjave na voljo povratnik Lorber

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.03.2024 21:17

Nogometaši Maribora so s 3:1 odpravili Koper in zmanjšali zaostanek za vodilnimi Celjani in drugo Olimpijo. Dva gola Josipa Iličića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šesti in sedmi gol (ob neregistriranem na Fazaneriji) v tem prvenstvu je proti Kopru dosegel Josip Iličić. 
Igor Napast

V zadnji tekmi 27. kroga prve lige sta se v Ljudskem vrtu tretjič v sezoni pomerila Maribor in Koper. Vijoličastim je po porazu in remiju s Primorci to sezono tokrat kanarčke uspelo premagati s 3:1. Z odlično predstavo se je izkazal Josip Iličić, ki je dosegel dva gola in bil udeležen pri večini nevarnih akcij gostiteljev. "Dobra in dinamična tekma z obeh strani. Zasluženo smo zmagali. Bilo je kar nekaj zanimivih zadev na obračunu, nogometno dogajanje na visokem nivoju, bili pa smo boljši in lahko smo zadovoljni," je po obračunu dejal trener Maribora Ante Šimundža, ki še ni mogel računati na poškodovanega vratarja Ažbeta Juga.

"Prvi polčas izrazitih priložnosti ni bilo, Maribor je imel rahlo terensko pobudo. V drugem polčasu smo zaigrali bolje in izenačili, vendar smo se nato preveč pomaknili nazaj. S kvaliteto Soudanija in Iličića je Maribor to izkoristil in povedel, nam pa ni uspelo doseči drugega gola. Na koncu moramo čestitati Mariboru," je premoč vijoličastih priznal trener Kopra Aleksandar Radosavljević.

Od začetka prvega polčasa so se priložnosti vrstile na obeh straneh. V 37. minuti pa so vijoličasti povedli. Tri minute pred tem je Iličić izvajal kot, z roko je igral Karlo Bručić, Blaža Vrhovca pa je s prekrškom podrl Matej Palčič. Po posredovanju VAR-a se je Rade Obrenović odločil za enajstmetrovko, Palčiču pa je pokazal rumeni karton. "Ko pogledaš video posnetek, se vidi napet dres, nisem pa namerno potegnil igralca. To se dogaja pri vseh prekinitvah," je  o sodnikovi odločitvi podvomil branilec Kopra Matej Palčič, ki je v preteklosti nosil mariborski dres. Enajstmetrovko je uspešno izvedel Josip Iličić. Tik pred koncem prvega polčasa je imel po podaji Kranjčana lepo priložnost za povišanje vodstva Pijus Širvys, Litovec pa je streljal čez gol.

Namesto Blaža Vrhovca, ki je prejel rumeni karton zaradi ugovarjanja pred dosojeno enajstmetrovko, je po odmoru v igro vstopil Marcel Lorber in zaigral prvič po poškodbi, ki jo je staknil med zimskimi pripravami. Prvo priložnost v drugem polčasu so v 48. minuti imeli Koprčani. Nkada je podal z leve strani, Wisdon Sule pa akcije ni uspešno zaključil. Je bil pa rezervist gostov bolj natančen pet minut kasneje. Sule je bil po protinapadu prehiter za mariborsko obrambo, Bergsen pa je bil v dvoboju ena na ena brez možnosti.

Barišićevo podajo pred gol je v 57. minuti z golove črte izbil Franjo Prce. V 69. minuti pa je znova za navdušenje na tribunah poskrbel Josip Iličić. Lepo je Kranjčanu podal Barišić, Iličić je mojstrsko preigraval v kazenskem prostoru gostov in zadel za 2:1. 

Sledili so novi nevarni napadi vijoličastih. V 72. minuti je s svoje polovice Iličić lepo podal Soudaniju, ki je nevarno streljal, Koprivec je odbil, Barišić pa se je na prvi tekmi proti svojemu matičnemu klubu vpisal med strelce. To je bil prvi gol Barišića za Maribor. "Zelo pomemben gol zanj. Želel si ga je. Priprave je začel dobro, nato je imel dolgi post, zato v tem segmentu nismo bili zadovoljni. Dosegel je dve asistenci, igral dobre tekme in zelo si je želel gola, morda celo bolj kot mi vsi skupaj. Njegova mentaliteta zmagovalca ga je danes nagradila," je o Barišiću dejal Šimundža.

Tri minute kasneje sta Barišić in Iličić znova kombinirala, hat-trick Iličića, ki je po menjavi Vrhovca nosil kapetanski trak Maribora, je z dobrim posredovanjem preprečil Koprivec. Z navdušujočo predstavo je Josip Iličić, ki se ga v nogometnih debatah zadnjih tednov povezuje z vrnitvijo v reprezentanco, še podkrepil prepričanje nekaterih, da bi Kranjčan moral dobiti vabilo v izbrano vrsto.

"Iličić je odigral izjemno tekmo, delal je višek, s svojimi potezami je znal zaposliti soigralce," je nekdanjega soigralca v reprezentanci pohvalil Radosavljević, ni pa se želel opredeliti pri vprašanju, ali bi si 36-letnik zaslužil poziv Matjaža Keka. Tudi Ante Šimundža je diplomatsko odvrnil, da na to nima vpliva. Je pa Mariborčan dejal, da mu je všeč, kako je Iličić motiviran tako v napadalnih kot v obrambnih nalogah. Tudi zaradi povezovanja z reprezentanco? "Zelo je motiviran od prvega dne, ko sem prišel," je odgovoril Šimundža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta