(ODZIVI) Euro 2024: Če ne moreš uživati, je vse skupaj izguba časa

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.07.2024 18:01

Četrtfinalne tekme so bile tesne, še na edini, ki se je končala pred podaljškom, ni šlo brez preobrata

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena ubranjena enajstmetrovka Jordana Pickforda je bila dovolj za angleško napredovanje.
Reuters

Le še četverica je ostala v igri. Italijo, ki je obrambo naslova sklenila že v osmini finala, bo na prestolu najboljše evropske reprezentance nasledila Španija, Francija, Anglija ali Nizozemska. Ekipe, ki so se že pred turnirjem gibale v krogu favoritov za naslov, so preživele tudi četrtfinalno sito Eura 2024. Pa se nihče ni v polfinale prebil gladko. Le ena od štirih tekem se je končala pred podaljškom, a tudi v Berlinu, kjer sta se udarila Nizozemska in Turčija, ni manjkalo drame.

Turki so zagrabili vodstvo. V 35. minuti jih je v vodstvo odpeljal Samet Akaydin, branilec je izkoristil predložek Arde Gülerja z desne strani in z glavo zadel iz bližine. Še višje bi lahko bilo turško vodstvo, a so priložnosti v začetku drugega polčasa ostale neizkoriščene. Sedem minut je bilo dovolj, da so Nizozemci sestavili preobrat. V 70. minuti je bil z glavo natančen branilec Stefan de Vrij, v 77. pa je po strelu Codyja Gakpoja lastno mrežo zatresel Mertu Müldür. To je bil že deseti avtogol na Euru 2024, s čimer turnir v Nemčiji le še za enega zaostaja za (pan)evropskim prvenstvom leta 2021.

Tulipani korak bližje sanjam

"Morali smo se zelo potruditi in ponosen sem na te fante. Želimo izpolniti svoje sanje in smo korak bližje. Zdaj je čas za regeneracijo in za pripravo na novo težko tekmo," se je proti naslednjemu izzivu že ozrl kapetan tulipanov Virgil van Dijk. Kljub slovesu je bil s prikazanim zadovoljen tudi turški selektor. "Ekipa je igrala z velikih duhom, turškim duhom, kljub porazu nas imajo Turki radi. Igralci na prvenstvu so nas naredili ponosne. Po tem Euru bomo na Turčijo gledali z drugačnimi očmi, verjetno z večjim spoštovanjem," je dejal Italijan Vincenzo Montella. Njegova reprezentanca je v skupini F izgubila le proti Portugalski, premagala je Gruzijo in Češko, v osmini finala pa izločila še Avstrijo. "V tem trenutku je bolje poudariti, kar je šlo dobro. Ničesar ne obžalujem, tudi igralci ne bi smeli. Dobili smo tri tekme in izenačili turški rekord," je poudaril Montella.

Nizozemska se je uvrstila v polfinale.
EPA

Nizozemska bo v polfinalu v sredo igrala proti Angliji. "Anglija ima dobre igralce, vendar jih imamo tudi mi. Igrali bomo v Dortmundu, na enem najlepših stadionov, kjer lahko igraš. Zelo sem ponosen tudi na naše navijače. Smo v polfinalu in tega nihče ni pričakoval. Za ves narod je to nekaj posebnega, saj smo majhen narod v polfinalu z Anglijo, Francijo in Španijo, zato smo zelo ponosni," je bil zadovoljen Ronald Koeman, selektor reprezentance, ki je evropsko krono prvič in doslej zadnjič osvojila leta 1988.

Angleži tokrat brezhibni z enajstih metrov

Angleži so v četrtfinalu dolgo lomili odpor Švicarjev. Redni del tekme se je končal z 1:1, Švico je v vodstvo odpeljal Breel Embolo v 75. minuti, pet minut kasneje je izenačil Bukayo Saka. V podaljšku zadetkov ni bilo, odločili so streli z enajstih metrov. Za tri leve je bilo dovolj, da je njihov vratar Jordan Pickford ubranil strel Manuelu Akanjiju, vseh pet angleških strelcev pa je bilo natančnih. "Neverjetno. To so cilji, ki smo si jih zastavili. Spet težak nasprotnik, zaostajali smo, ekipa pa je pokazala veliko značaja, prepričanja, srčnosti in duha. Karkoli je potrebno, ne glede na vse, zmagamo. To je vse, kar nam je pomembno," je dejal Trent Alexander-Arnold, ki je za Anglijo uspešno izvedel zadnji strel z bele pike. "Ne bomo se nehali boriti. Čaka nas polfinale in videli bomo, kam lahko pridemo," pa pravi selektor Gareth Southgate, ki je zmago na svoji 100. tekmi na klopi Anglije pospremil s plesom pred navijači. "Tu in tam pomisliš, da mora biti v tem delu nekaj užitka. Če v tem trenutku ne morem uživati, je vse skupaj izguba časa."

Gareth Southgate je zaplesal pred navijači. 
Reuters

Švica je v Nemčiji opozorila nase, v skupini A je z zmago in dvema remijema zaostala le za gostiteljico, v osmini finala pa je odpihnila branilko naslova, Italijo. Je pa četrtfinale zanjo ostal zaklet, tudi v petem poskusu ga ni preskočila. "Seveda zelo boli, ko smo se tako trudili in imeli priložnosti. Zelo sem žalosten za fante in narod, da moramo po takšni predstavi zapustiti turnir," je povedal švicarski trener Murat Yakin.

V torkovem polfinalu v Münchnu bosta igrali Španija in Francija. Prva je v petek po podaljšku razblinila sanje gostiteljev in z 2:1 premagala Nemčijo, druga pa je po streljanju enajstmetrovk domov poslala Portugalsko, ki je v osmini finala prav po loteriji strelov z bele pike izločila Slovenijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta