Odslej bo košarkarski reprezentanci pomagal tudi "ata Dončić"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.01.2024 18:50

Saša Dončić je prevzel funkcijo športnega direktorja Košarkarske zveze Slovenije, potem ko je tudi Luka dal zeleno luč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik KZS Matej Erjavec (levo) in generalni sekretar Aleš Križnar (desno) sta v Saši Dončiću menda našla idealnega sodelavca.
Robert Balen

Ne le enega, kar dva Dončića bo poslej imela košarkarska reprezentanca, potem ko je Lukin oče Saša, sicer nekdanji košarkar, prevzel funkcijo športnega direktorja Košarkarske zveze Slovenije (KZS). "Njegova naloga bo ne le povezovanje igralskega štaba in vodstva, pač pa tudi usmerjanje in spremljanje mladih slovenskih košarkarjev, ki igrajo doma, po Evropi ali ameriških kolidžih, z namenom izvedeti, ali so na velikih tekmovanjih zmožni igrati v slovenskem dresu. Za to nalogo je težko najti bolj kvalificiranega človeka, kot je Saša Dončić, ker ni vloge v košarki, ki je on še ni opravljal - od vrhunskega košarkarja, reprezentanta do trenerja, predsednika kluba in generalnega menedžerja (Ilirija, op. a.)," je novo desno roko predstavil predsednik KZS Matej Erjavec, ki je Dončića tudi ustoličil: "Sva pa tudi dolgoletna družinska prijatelja in po eni strani je delati s prijatelji zelo težko. Ko gre kaj narobe, lahko vpliva tudi na prijateljstvo. Tudi zato je kar nekaj časa trajalo, da smo se dogovorili. Poleti na svetovnem prvenstvu je bil tudi na enem testu, za katerega sploh ni vedel."

Bolje Evropa kot NCAA

A tu ne bo le mešanja posla in prijateljstva, pač pa tudi mešanje posla in družine. Nova očetova funkcija pač ni mogla zaobiti tudi Luke."Ko sem dobil ponudbo, sem vprašal par ljudi, tudi Luko, ali se s tem strinjajo. Tudi nekatere druge košarkarje sem vprašal, ali jim je to všeč. Ne bi želel biti destruktivna oseba, ki bi podirala homogenost reprezentance," je dodal Saša Dončić in potrdil, da bo njegova prioriteta komunikacija med igralci v tujini in strokovnim štabom: "Tudi v zasebnem življenju sem veliko v ZDA in na tak način lahko imam stik s temi fanti v ameriški študentski ligi NCAA (Jan Vide, Saša Ciani ….). Glede na to, kako se situacija v ZDA razvija, bo v prihodnje tja šlo še več mladih slovenskih košarkarjev. NCAA je namreč začel dobro plačevati, na žalost pa današnji fantje ne gledajo le na razvoj, ampak tudi zaslužek. Osebno denimo mislim, da bi bilo tako za Cianija kot Videta bolje ostati v Evropi, kjer bi igrala in se razvijala. Lahko pa, da se tudi motim. Kakorkoli, ko se bo pojavil kje kak zanimiv igralec, ga bom šel pogledat. Prav je, da imamo z njimi kontakt. Ta vez bom zdaj jaz. Ne nazadnje imam dobre povezave v marsikaterem kraju na zemeljski krogli." Kot dodaja, mu je bil izziv sprejeti to vlogo: "Če te povabi tako uspešna organizacija, kot je KZS … Ne poznam človeka, ki bi to odbil. To je čast in potrdilo, da sem v minulih letih dobro delal."

Ne funkcija, znanje šteje

Tovrstne funkcije, ki jo bo opravljal Dončić, doslej v KZS ni bilo. Nekaj podobnega je leta 2016 opravljal Matjaž Smodiš, a samo za moško člansko reprezentanco, ne pa tudi za mlajše selekcije. Neke vrste koordinator, a samo za mlade, je bil Marko Milić, ki pa je potem šel za Luko Dončićem v Dallas. "V zadnjih letih predsednikovanja KZS-ju sem sicer ugotovil, da ni pomembno, kako se funkcija imenuje. To je bolj za predstavljanje v javnosti. Pomembno je, kdo je ta človek, kakšen je, kaj dela in kaj zna," poudarja Erjavec in celo verjame, da lahko Dončić kakšnemu košarkarju pokaže kakšno ekstra potezo, "saj vse to zna, igral je na položajih od enke do petke".

Kljub novi funkciji bo Dončić še naprej deloval pri Iliriji, ki jo je iz tretjeligaša popeljal do standardnega prvoligaša. "Ilirija je moj dojenček. Ne nazadnje pa moram od nečesa živeti." Ko smo se novinarji ob pomisleku na plačo njegovega sina nasmehnili, se je dopolnil: "Če bi gledal le na denar, funkcije pri KZS gotovo ne bi prevzel. A jaz imam rad košarko."

V odločitve glede izbora selektorja - izvršni odbor KZS-ja naj bi kmalu potrdil nov mandat Aleksandru Sekuliću - se Dončić ne bo spuščal, tudi ženska košarka ne bo v njegovi domeni, saj je od zadnjega kvalifikacijskega okna to vloga nekdanje reprezentantke Maje Erkić. Bo pa očetova pojava gotovo pozitivno vplivala na željo po prihodu v reprezentanco pri Luki Dončiću, ki ga je oče pred dnevi obiskal in ki je po treh tekmah neigranja končno pozdravil gleženj. In čeprav tudi rehabilitacija Vlatka Čančarja po rekonstrukciji sprednje križne vezi v kolenu menda poteka po načrtu, še ni zagotovo, da bo lahko član aktualnih NBA-prvakov v julijskih olimpijskih kvalifikacijah lahko pomagal izbrani vrsti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta