Nogometni pokal po Štajersko: V Rogaški Slatini so korak spredaj

Borut Planinšič Borut Planinšič
17.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomin na 5. junij 2021: tako so navijači Rogaške s svojimi junaki v Slovenski Bistrici slavili uvrstitev v drugo ligo. Zdaj se novodobni derbi vrne.
Sašo Bizjak

Četrtfinale nogometnega pokala bo nadvse štajerska zadeva. Aluminij bo v Kidričevem gostil Koper. Maribor v Ljudskem vrtu ajdovsko Primorje. Celje gre v Ljubljano k Olimpiji. A ni ga bolj štajerskega obračuna od onega Rogaška - Bistrica. Tekma bo obudila spomin na šok iz leta 2021. Po njem je moštvo iz Rogaške Slatine skočilo med drugoligaše, lani so mu tja sledili fantje iz Slovenske Bistrice. Čez tri tedne, na pokalno sredo, se kluba udarita na njuni največji tekmi do zdaj. Kajti če se nogometna usoda razvozla prav, si po takšni zmagi le še korak, dva oddaljen od Evrope.

Le toliko, kolikor bo v vreči

NK Rogaška - klub Kety Emmi&Impol Bistrica predstavimo v prihodnjih dneh - ni kar en drugoligaš. Resno namero ima postati prvoligaš. "Kako finančno stabilni bomo, to je najbolj važno. Druga stvar - celi kraj stoji za klubom. Tretja - vodilni v klubu so optimisti in nogometni navdušenci. Ko so te tri stvari urejene, smo na vrsti mi na igrišču," hierarhijo uspeha razloži trener Rogaške Oskar Drobne. Nekdanji napadalec, ki se je poleti 1996 znašel pri NK Maribor.

Oskar Drobne: "Rezultat iz Sežane ni preveliko merilo tega, kaj bi zmogli v prvi ligi. Če bi šli v Ljudski vrt ali Stožice, bi bila drugačna slika."
Igor Napast

Tisto je bil hec: na isti dan sta pogodbo v Ljudskem vrtu podpisala Milan Žurman, ki je pri 35 letih počasi odhajal, in 21-letni najboljši strelec druge lige v Šentjurju, ki je na veliko sceno šele prihajal. Potem je Drobne, tako kot Žurman, zajadral med trenerje in se lani poleti znašel pri Rogaški. Vmes pa dal skozi dovolj višjeligaškega in nižjeligaškega nogometa, da ve, kakšna finančna past je lahko skok v prvo ligo: "Pri Rogaški smo že korak naprej. Večina nogometašev je s pogodbami vezana tudi za prihodnjo sezono. Z njimi nam torej ni treba večati proračuna. Dodati bi bilo treba širino igralskega kadra, to že, a le za toliko denarja, kolikor ga bo v vreči."

Ligaški cilj in pokalna utopija

Resno so se v Rogaški Slatini zaleteli proti eliti. Na prvem mestu druge lige so. Tri točke pred Aluminijem. Šest pred novomeško Krko. Niz zmag je prekinil uvodni poraz v drugem delu sezone s klubom Brinje Grosuplje. "Zato je pokalna zmaga prišla v pravem trenutku," pravi Drobne. Ne kakršna koli zmaga. Rogaška je z 1:0 ugnala prvoligaša Tabor. In to v Sežani. Nekateri trenerji bi iz tega kovali hvalospeve. Drobne pa se ne tolče po prsih: "Seveda je to potrditev kakovosti. Ampak rezultat iz Sežane ni preveliko merilo tega, kaj bi zmogli v prvi ligi. Ker igrati v Sežani je posebnost. Tam ni veliko igre, vse gre na preskok - in na to smo se pripravili. Če bi šli v Ljudski vrt ali Stožice, bi bila drugačna slika."

Bistrica je doma uprizorila podoben podvig. Z 1:0 je padel ljubljanski prvoligaš Bravo. Žreb četrtfinala pokala pa je kluba iz Rogaške Slatine in Slovenske Bistrice združil v ... derbiju? Hja, tako bi mu lahko rekli po zasuku iz leta 2021 na zadnji tekmi tretje lige. Bistrica je imela dva kroga pred koncem šest točk naskoka in zdela se je zanesljiv drugoligaš. Pa je izgubila v Cirkulanah. Rogaška je doma ugnala Zreče in v zadnjem krogu, ko je za drugo ligo potrebovala zmago, je v Slovenski Bistrici izgubljala do 69. minute. Končalo se je z 2:1 za Rogaško.

V drugi ligi bijejo bitko za vrh z Aluminijem.
Crtomir Goznik

Ker vodijo v drugi ligi, ker je Bistrica dvanajsta v ligi šestnajstih klubov in ker bo tekma v Rogaški Slatini, je cilj domačih jasen - polfinale. "Če smo si na žrebu česa želeli, je to seveda drugoligaš," pravi Drobne. Izbira ni bila tako mala, kajti posebnost letošnjega pokalnega tekmovanja je, da je med najboljšo osmerico polovica drugoligašev. Simpatična posledica sistema, v katerem se igra le na eno tekmo in je treba biti do konca oster kot britev, da te ne preseneti avtsajder. "Kot smo mi presenetili Tabor v Sežani, tako lahko Bistrica preseneti nas doma. Dodatna posebnost in zahtevna priprava bo, da v soboto, 1. aprila, Bistrico gostimo v ligi, v sredo, 5. aprila, pa še v pokalu. Seveda bi bila mala utopija, če bi rekel, da si želimo celo osvojiti pokal. Prioriteta nam je prvenstvo," cilje razvršča strateg Rogaške.

Tudi drugoligaši bi radi zaslužili

Zanimivo ekipo, nabrano iz vseh vetrov, ima. V njej so Hrvati, Brazilec, Nemec, Estonec ... "A to so povečini mladi fantje. In večino moštva še vedno tvorijo Slovenci. Nogometna zveza po novem pred drugoligaše postavlja omejitve, kot je deset doma vzgojenih igralcev. S tem onemogoča naš skavting. Tudi drugoligaši bi radi zaslužili, če le lahko. Tako smo našli Brazilca, ki ga hoče pol prve lige," omeni Alvesa Moreiro. Da pri Rogaški niso nasprotniki dajanja priložnosti domačim mladcem, poudari z zadnjim uspehom: "Imamo dva U-21 reprezentanta. Velika stvar."

V mlado reprezentanco sta vpoklicana Rene Rantuša Lampreht in Nejc Gradišar. In še ena velika stvar bi bila, če bi na jubilej, trideset let po tem, ko je Steklar nazadnje igral v prvi ligi, Oskar Drobne s svojim moštvom mesto nogometa, košarke, zdravilišča in steklarne vrnil tja. Steklar je propadel leta 1999 in nastal je nov klub. Končno je zraven, blizu najboljšim. Se že mora končati tako, če slediš sloganu, ki si ga je za svojega izbral klub iz Rogaške Slatine: Malo mesto, veliko srce.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?