NK Maribor pod novo komando: Metuljčki pri Anteju, zametki poguma pri igralcih

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
05.10.2023 17:30

Trener Ante Šimundža je nabral prve vtise o delu z nogometaši Maribora, s katerimi od srede trenira tudi Josip Iličić

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po trenerski menjavi je Josip Iličić spet nasmejan.
Andrej Petelinšek

V torek je bil ustoličen za novega trenerja nogometašev Maribora, v soboto ga čaka prva tekma. "Metuljčki so v trebuhu. Kot vedno, ko greš na prvo delo. Pri meni se to ni spremenilo. Vrnil sem se v moj klub, v moje mesto. Z moje strani je prisotna pozitivna energija. Nasprotnik je pač Mura. Tudi del tega kluba sem bil, tega ne skrivam, na to sem ponosen, a popolnoma jasno je, da sem trener Maribora. Maribor je moj klub, tu sem dosegel največje uspehe kot trener in igralec," pred prvim izzivom po vrnitvi v Ljudski vrt, pred sobotno tekmo 12. kroga prve lige (ob 20.15), razmišlja Ante Šimundža.

Iličić? Zelo dobro!

Da ekipi primanjkuje predvsem hrabrosti, je bila njegova diagnoza, ko je podpisal pogodbo s klubom, ki ga je vodil že med letoma 2013 in 2015. K tej oceni je po prvih treningih lahko dodal tudi nekaj spoznanj s terena. "Najprej sem videl zmagovalno mentaliteto. Videl sem, da si ekipa želi delati, napredovati. V določenih zadevah se igralcem ne izteče in hitro popustijo, kar ni v redu, gre pa vse skupaj v pozitivno smer. Videl sem, da imajo kvaliteto, da lahko tečejo, da so lahko čvrsti v duelih, imajo zmagovalno miselnost. Po dveh treningih sem opazil tudi nekaj hrabrosti," je poudaril 52-letni Mariborčan. Ena od njegovih prvih potez v klubu je bila, da je v ekipne treninge znova vključil Josipa Iličića. Prvi zvezdnik moštva je po derbiju proti Olimpiji zaradi neustrezne telesne pripravljenosti vadil po samostojnem programu. Kako je Iličić pripravljen zdaj? "Zelo dobro!" odgovarja Šimundža.

Andrej Petelinšek

Rešitev povratnika pod Kalvarijo za prebroditev rezultatske krize je jasna. "Ne vidim druge poti kot tekmovalnost. Najboljši klubi na svetu s tem načinom osvajajo ligo prvakov in prvenstva. V Mariboru v tem ni nobene razlike," pravi vodja trenerskega štaba kluba, ki je po desetih odigranih tekmah v prvi ligi na zanj skromnem petem mestu. Ni neobičajno, da novi trener za prve tekme ohrani postavitev na igrišču, ki jo je postavil njegov predhodnik. "Mi ne bomo teh rezultatov ohranjali!" pa je samozavestno napovedal Šimundža. In nadaljeval: "Nisem se obremenjeval s prejšnjimi zadevami, ker to ne bi bilo profesionalno. Moja naloga je, da dam čim bolj jasne informacije in navodila, ne smem preveč komplicirati. Igralcem moram pustiti, da igrajo, ker imajo kvaliteto, avtomatizme. Najbolj me zanimata pristop in mentaliteta. Ko se zmagovalna miselnost pokaže, je marsikaj lažje."

Igralce na položaje, ki jim najbolj odgovarjajo

Ne ve še, v kakšen sistem bo razporedil igralce. Ali pa ni želel razkriti. "Kolebam še v nekih zadevah, ideja pa je, da postavim igralce na pozicije, ki jim najbolj odgovarjajo. Imeti moramo tudi plan B, če kaj ne bo šlo, kakor si želimo," pravi strelec gola za edino štajersko zmago v skupinskem delu lige prvakov, komada Dinamu v Kijevu jeseni 1999. Nekaj besede pri tem, kako bo igralce razporejal na igrišču, bo imela tudi zdravniška služba. Martin Milec, Arnel Jakupović in Aljaž Antolin po poškodbah še niso pripravljeni za nastop. Se pa bolniški list v Ljudskem vrtu vendarle krajša. "Soudani je vedno boljše z ramenom, skoraj stoodstoten, Jojo je prišel na neko raven, ko bo lahko pokazal svoje znanje in bo lahko zadovoljen sam s sabo, Kolar se vrača po operaciji, Vrhovec se počuti dobro. Premika se v pozitivno smer," opaža Šimundža. Posameznika, ki bi potegnil voz iz brezna porazov, ne bo iskal: "Lider se najde sam. Ne izbira se ga, ne postavlja, oblikuje se sam. To je lahko kapetan, lahko pa je čisto x-igralec. Lider si lahko s pristopom na treningih in tekmah. Nikogar ne moreš v nekaj siliti, izoblikoval se bo sam."

Andrej Petelinšek

Prvi odgovori, kako dobro so se prijele zamisli novega snovalca taktike vijoličastih, bodo padli v soboto. V Ljudskem vrtu bo gostovala Mura, še en klub, ki je močno zaznamoval kariero Anteja Šimundže. Prekmurske črno-bele je odpeljal do naslova državnih prvakov in pokalne krone, z njimi je igral v skupinskem delu konferenčne lige … Je v teh dneh dobil kak klic iz Murske Sobote? "Ja, Damjan Ošlaj, ki tam živi, me je klical," je Šimundža v smehu izpostavil svojega pomočnika. Mura je pred 12. krogom na šestem mestu na lestvici, s 13 točkami ima eno manj od Maribora. "Prej sem bil opazovalec od zunaj. Ekipa Mure se je spremenila, z izjemo treh igralcev je to kompletno drugo moštvo. Popolnoma drugačna je kot v prejšnjih letih, v gosteh je superiorna, doma ima težave, kar je znak za nas, da moramo biti zelo pametni. Ne smemo biti naivni in zaletavi, v pripravi na tekmo moramo biti zelo dosledni pri vsakem detajlu, igralci na igrišču pa morajo prepoznati situacijo in se postaviti," pred vnovičnim debijem na vijoličasti klopi opozarja Ante Šimundža.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta