Liga prvakov: Kaj bi nogomet brez sovražnikov

Borut Planinšič Borut Planinšič
18.04.2023 06:01

Neapelj gori pred spopadom z Milanom. Chelsea si domišlja, da lahko v polfinale napreduje čez Real. A od kod, za vraga, se je vzela Barcelona?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karim Benzema je tako slavil v Londonu. Zakaj bi bilo v Madridu drugače?
Reuters

Zelo različna nogometna večera ponudi četrtfinale lige prvakov. Jutrišnji bo opazovanje, kako dolgo se bo Benfica trudila, da bi dosegla nemogoče, v Milanu proti Interju nadoknadila poraz z 0:2. Kako se bo Bayern častno otresel Evrope, potem ko ga je Manchester City na prvi tekmi doma ugonobil s 3:0. Nocoj? Neapelj bo gorel, z 0:1 poražen v Milanu bi se kot novi vladar Italije počutil nadvse bedasto, če bi ga rojaki vrgli ven v eni najpomembnejših tekem kluba. Tu je še tekma največjega denarja, Chelsea proti Realu, v kateri se zdi, da še ni vse odločeno. A kdo bi lahko kraljevim, naročenim na evropske trofeje, ki so doma zmagali z 2:0, oporekal pravico, da se sprehodijo še čez London.

Kaj torej nocoj preostane Napoliju? Mržnja do severa Italije. Osuplost, da ga lahko v sezoni, ko je 14 točk pred rimskim Laziem in 22 točk pred Milanom, slednji morda celo vrže iz lige prvakov. Niti v eri Diega Maradone, po naslovih državnega prvaka v letih 1987 in 1990, Napoli v Evropi ni prilezel tako visoko. Prvič ga je ven vrgel Real že v šestnajstini finala (ja, kruti časi nedirigiranega žreba), drugič ga je v osmini finala izločil Spartak iz Moskve. Se je pa v soboto, čeprav se je z Verono končalo brez golov, po poškodbi vrnil strelski kralj Neaplja Victor Osimhen. Da bo Napoli državni prvak, je jasno. Da je lahko za zdaj v četrtfinalu lige prvakov srečen, tudi. "Obžalujem le to, da nismo dali drugega gola," po prvem spopadu pravi trener Milana Stefano Pioli.

Še bolj prestižno bo nocoj v Londonu. Tam domuje klub, ki je z 250 milijoni evrov podrl rekord nakupov v zimskih prestopnih rokih. Ameriški lastniki Chelseaja se cvrejo na navijaškem ognju, potem ko je v soboto doma izgubil še z Brightonom in v angleški ligi, o, kakšen uspeh, zadržal enajsto mesto. Začasni trener Frank Lampard, ki ob takem nadaljevanju niti začasni ne bo več dolgo, pa v pričakovanju Reala pravi: "V nogometu se lahko hitro zasuče. Srečati Real v ligi prvakov je vrhunec nogometa." Saj, zato se bo končalo enako, kot se je lani v četrtfinalu. Se spomnite? Chelsea je, čeprav je doma izgubil z 1:3, v Madridu skupno vodil s 4:3, potem pa sta udarila Rodrygo in Karim Benzema. Ob tem bo Benzema, ki od Cristiana Ronalda počasi prevzema vlogo gospoda lige prvakov za največje gole, zvečer ob 21. uri postal šele peti nogometaš, ki bo v ligi prvakov zabeležil nastop št. 150. Pred njim so jih toliko imeli Ronaldo, Iker Casillas, Lionel Messi in Xavi.

Ampak kaj bi nogomet brez prijateljev, rivalov in ... sovražnikov. V Barceloni, kjer Evropo gledajo od daleč, saj jih je Manchester United vrgel še iz evropske lige, so se ozrli v Madrid. Še vedno meljejo škandal z nekdanjim sodnikom, ki mu je Barca nakazovala denar za "analize" sodnikov, čeprav vsi, tudi tožilci, verjamejo, da je šlo za podkupovanje. V poskusu zasuka je tik pred četrtfinalom predsednik Barcelone Joan Laporta pozornost preusmeril na Real, češ, da so mu skozi zgodovino pomagali sodniki in vsi drugi. Seveda, tudi to drži. Od trenutka, ko je Real v režimu generala Franca Barci speljal velikega Alfreda di Stefana. A to pač ne spremeni tega, kar se bo zgodilo nocoj: Benzema in kolegi bodo povozili Angleže.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta